Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Showbiz Zvijezde

Severina: 
Milan je sinu bez moga znanja 
izvadio pasoš


Neobično je to što je fotografiji u srpskoj putovnici djetetu odrezan vrh glave
05. listopada 2013. u 11:00 1 komentara 954 prikaza
'25.09.2013. Zagreb - Severina Vuckovic dolazi na Opcinski gradjanski sud na prvo rociste za skrbnistvo nad sinom Aleksandrom. Photo: Marko Prpic/PIXSELL'
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Salve optužbi sa svih strana krenule su na Severinu Vučković kada je tražila da njihova zajedničkog sina njegov otac Milan Popović viđa samo u Hrvatskoj. Hrvatskoj pop-ikoni dio javnosti to je zamjerio jer je ispalo da želi isključiti oca iz djetetova života.

Pristala na državljanstvo

Koliko god se ona sve vrijeme dramatičnog raskida čvrsto drži odluke da ne raspreda o prljavom rublju u javnosti, upravo imajući na umu dobrobit svog djeteta, teško je u tim okolnostima ostati emotivno neokrznut. A da ima razloga za strah od mogućeg odvođenja sina iz Hrvatske, dokazuje srbijanska putovnica djeteta, koja se nenadano pojavila.

Za tu putovnicu Severina do prije dva tjedna uopće nije znala jer ju je Milan Popović napravio bez njezina znanja i suglasnosti. Večernji list u posjedu je preslike te putovnice, koju je u travnju ove godine na ime Severinina i Popovićeva sinčića izdala Policijska uprava Pančevo.

Fotografija djeteta na putovnici u Hrvatskoj ne bi nikako prošla, potvrdili su nam u policiji. Naime, na njoj se ne vidi vrh djetetove glave. Hrvatski bi granični policajac takvu putovnicu, pri eventualnom pokušaju izlaska djeteta iz zemlje, ocijenio sumnjivom i kod kolega sa srpske strane provjerio je li legalna, tražio bi dokaz o skrbništvu, suglasnost drugog roditelja, s kojim bi kontaktirao te provjerio je li prijavljena otmica.

– Milan je nakon prekida prijetio Severini. Govorio joj je, ako ga ostavi, da će joj se osvetiti, da će je ocrniti u medijima, uništiti joj karijeru, a spominjao joj je i slučaj Anđe Marić. Zbog toga je Severina tražila da Milan njihova sina viđa samo u njezinoj prisutnosti jer se bojala da će ga u suprotnom odvesti izvan Hrvatske i da ga neće htjeti vratiti. Dokaz Milanovih loših namjera je putovnica koju je napravio Aleksandru nelegalno, bez Severinina znanja. Severina je za putovnicu saznala tek prije otprilike dva tjedna i to je bio ključni dokaz da Milan te prijetnje nije izrekao samo u afektu, već da ih je i planirao izvršiti – ispričao je Tomislav Petrović, Severinin menadžer.

Prema Zakonu o putnim ispravama Republike Srbije, za maloljetnu osobu zahtjev za izdavanje putne isprave podnosi jedan od roditelja, uz pismenu suglasnost drugog ovjerenu u općini ili na sudu. Izuzetno će se putovnica izdati bez suglasnosti drugog roditelja ako je taj drugi nestao, ako mu je nepoznato prebivalište ili boravište ili je umro, ako je jednom roditelju sudski dodijeljeno skrbništvo, ili posebnom odlukom suda, potvrdili su nam iz pravnog tima Autonomnog ženskog centra u Beogradu.

Severina je Milanu potpisala suglasnost na zahtjev za državljanstvo njihova djeteta, i za prijavu boravka kada bi bila u Beogradu, ali za putovnicu nikada.

Putovnica je predana Severini potkraj rujna, nekoliko dana prije ročišta na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu, gdje je, kako su mediji potom izvijestili, sud donio privremenu mjeru po kojoj otac ima viđati dijete svaki drugi tjedan, ali u Hrvatskoj. Petrović vjeruje da je na predaju putovnice Popovića nagovorio njegov odvjetnik.

Zadovoljna ročištem

– Time su stvoreni uvjeti da Milan može viđati svoga sina i bez prisutnosti Severine. Ona je cijelo vrijeme za to da se dijete i otac viđaju, to nije sporno, kao majka svjesna je da djetetu njegov otac treba, ali ne želi da joj sin bude odveden. O odlukama suda ne mogu govoriti, mogu samo reći da je Severina ročištem zadovoljna i da je sretna što će se Milan i Aleksandar nastaviti viđati jer su odluke bile očekivane – zaključio je Tomislav Petrović.

Glasnogovornica Milana Popovića Tatjana Wojtehovski potvrdila nam je da je on napravio putovnicu za njihova sina, ali tvrdi da je kao i u pitanju državljanstva djeteta imao suglasnost majke. No, dokument o suglasnosti o izdavanju srpske putovnice nije nam ustupila. Severina navode da je dala suglasnost za vađenje srpske putovnice kategorički demantira.

Bitku za skrbništvo dvadesetomjesečnog Aleksandra Popovića započeo je njegov otac. On se u srpnju obratio Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu sa zahtjevom da se razriješi status skrbništva djeteta. Nakon toga je isti zahtjev sudu predala i Severina.

Nakon nekog vremena Milan Popović svoj je zahtjev povukao uz obrazloženje da ne želi komplicirati situaciju i da je nepotrebno da se na sudu vode dva zasebna procesa oko istog predmeta.

Svog sina u tom periodu nije vidio više od dva mjeseca, prvi susret nakon srpnja bio je sredinom rujna u Centru za socijalnu skrb u Zagrebu. Sljedeće ročište na kojem bi se trebalo donijeti trajno rješenje u slučaju skrbništva malenog Aleksandra zakazano je za prosinac. Do tada Milan Popović dječaka viđa vikendima, ali ne smiju napustiti Hrvatsku.

>>Milan i Severina u sudnici se izbjegavali, nisu uopće razgovarali

>>Severina ipak popušta, Milan Popović moći će sina češće viđati

>>Severina i Milan na sudu u Zagrebu, oboje bez komentara

 

Glasnogovornica Milana Popovića Tatjana

Glasnogovornica Milana Popovića Tatjana Wojtehovski potvrdila nam je da je on napravio putovnicu za njihova sina, ali tvrdi da je kao i u pitanju državljanstva djeteta imao suglasnost majke. No, dokument o suglasnosti o izdavanju srpske putovnice nije nam ustupila. Severina navode da je dala suglasnost za vađenje srpske putovnice kategorički demantira.

Usporedba Hrvatska je putovnica kori&sc

Usporedba

Hrvatska je putovnica korištena, u srpskoj nema pečata s graničnih prijelaza

Hrvatska putovnica Aleksandra Popovića izvađena je u Splitu još u ožujku prošle godine. Iz nje je jasno da je to putovnica koja se koristila jer je ispunjena pečatima s graničnih prijelaza. Srpska putovnica izrađena je krajem travnja ove godine u Pančevu. Tada su, prema Severininim tvrdnjama, ona i Milan još bili zajedno. On, pak, tvrdi da je njihova ljubavna veza prekinuta još prije rođenja djeteta. Aleksandar Popović ima oba državljanstva, i hrvatsko i srpsko, te boravište prijavljeno i u Hrvatskoj i u Srbiji. U Hrvatskoj mu je boravište i adresa stanovanja u Zagrebu, a prebivalište u Splitu gdje je i rođen. Severina kaže da je Popoviću potpisala suglasnost na zahtjev za državljanstvo njihova djeteta, i za prijavu boravka kada bi bila u Beogradu, ali za putovnicu nije.

Zagreb: Danis Tanović,  bosanskohercegovački režiser, scenarist i producent
Težak period
Oskarovac Danis Tanović o nesreći u kojoj mu je sin ozlijeđen: I danas mi ponekad zasuze oči kada pomislim na sve
Fortenova grupa
ODRŽIVOST JE BUDUĆNOST
Da bi život bio zdraviji
  • Važna obavijest

    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Šolja-Šole:

    Toliko pametnih stvari mogli bi napisati a mi stalno slušamo i čitamo o ovih dvoje s (troje) smrtnika.Pa koga to ineteresira i već mi je pun kufer jihovih prepucavanja.Kad su poeli ništa nismo znali sad će mo još malo vidjeti ... prikaži još! i prljavi veš.Za Severinu je poznato da na takav način stiće reputaciju .treba raditi a ne bacat rašinu narodu u oči.T je njihova stvar,a i jadan je taj novinar što se trudi da o ovome piše.Tako isto treba učiniti s Mamićem i slićnima.