Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NJAM NJAM!

Savršenstvo za blagdanski stol! Karmela Vukov Colić otkrila nam je recepte iz svoje rasprodane kuharice

Foto: Kornelija Vukasović/Ciaokarmela.eu
1/8
19.12.2020.
u 12:44

U nedavnom intervjuu za Večernji list, Karmela Vukov Colić podijelila je s nama i svoje omiljene božićne recepte.

Bliži se Božić, a kako sjajno može mirisati od kolača, saznali smo od bivše HRT-ove voditeljice i strastvene kuharice Karmele Vukov Colić. Ona je naime nedavno objavila kuharicu u koju je ukoričila preko 120 obiteljskih recepata različitih vrsta, a sudeći prema njezinoj posljednjoj objavi na društvenim mrežama kuharica je planula u trenu.

- Naše skladište je prazno. U posljednja 3 tjedna (otkad je Kuhinja života izašla iz tiska) odgovorili smo na brojne poruke i mailove, spakirali i poslali stotine i stotine knjiga, neke vam dostavili i na vrata, svaku od njih sam vlastoručno potpisala...
Hvala svima koji su Kuhinju života kupili, hvala na svakoj poruci kojom nam javljate da je knjiga stigla i koliko vam se sviđa!
Svi koji žele nabaviti svoj primjerak, još nešto knjiga ima  u knjižarama Školske knjige i u knjižarama Hoću knjigu (u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Varaždinu i Zadru, kao i u webtrgovini). Dok pripremamo 2. izdanje, ja ću ovu zadnju, preostalu knjigu staviti sebi pod bor.Ljepši poklon nisam mogla ni zamisliti. Od srca vam hvala! - poručila je Karmela koja nam je nedavno otkrila i što naviše voli pripremati, a s nama je podijelila i nekoliko svojih recepata.

Foto: Daniel Pavlić

- Već se nekoliko godina na svom blogu “Ciao Karmela” bavim receptima i kuhanjem i to me jako veseli, posebice stoga što blog ima tisuće i tisuće pratitelja koji tih mojih više od 2000 recepata čine skroz posebnima. Ali svaka obitelj ima onu jednu bilježnicu, požutjelu i zamackanu, u kojoj su sabrani najdraži obiteljski recepti, jela koja su uvijek okupljala drage ljude oko stola i poticala stvaranje uspomena. Takve sam recepte poželjela sabrati u knjizi “Kuhinja života”. Dakle, jela koja čine moju obitelj i to kroz generacije i kroz različite regije. Moja je baka prava Purgerica, moj je djed Dalmatinac. S mamine pak strane – ličko-moslavačka veza. Ja sam “posvuduša“, žena koja se po raznim kucima svijeta osjeća kao doma... Puno je tu života i puno uspomena... Zato je knjiga podijeljena na 6 cjelina: Zagreb, Dalmacija, Moslavina&Slavonija, Smočnica, Putovanja i Blagdani - kazala nam je nedavno u velikom intervjuu te izdvojila svoje najdraže blagdanske recepte.

Blagdanski drobljenac

Foto: Ciaokarmela.eu

Sastojci: Nadjev:, 4 – 5 jabuka (miješajte sorte – jonagold, ajdared, granny smith…), 2 – 3 šalice svježeg ili smrznutog bobičastog voća (maline, crni ribizl, kupine), 1 kruška, Sok od 1 naranče ili mandarine, 2 žličice cimeta, 1 žlica ruma, 1 vanilin šećer, 100 g smeđeg šećera.

Kora:

200 g vrlo hladnog maslaca, 400 g brašna, 100 g smeđeg šećera, 1 vanilin šećer, 1/3 šalice listića badema ili pirovih/zobenih pahuljica – po želji,

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva C. Vatrostalnu posudu premažite maslacem. U dublju posudu stavite 1/3 šalice vode. Dodajte jabuke i kruške, oguljene i nasjeckane na kockice, bobičasto voće, cimet, rum, oba šećera i zalijte sokom od naranče. Poklopite i stavite nad vatru 6 – 7 minuta. Dok se voće kuha, napravite koru. U brašno prosijano s praškom za pecivo umrvite ili naribajte maslac, dodajte šećere i – ako želite – bademe ili pahuljice. Omekšalo voće stavite u pripremljenu vatrostalnu posudu i pospite smjesom brašna i maslaca. Ako želite, koru još pospite šećerom. Pecite 45-55 minuta. Izvadite iz pećnice, ostavite 10- minuta da se prohladi , a potom poslužite uz umak od vanilije ili kuglicu sladoleda od vanilije.

NAPOMENA: Preostali drobljenac bit će ukusan doručak – poslužen uz jogurt, kefir ili kiselo mlijeko.     

Kuglof s jabukama

Foto: Ciaokarmela.eu

Sastojci: 250 g maslaca, 180 g šećera, 250 g pirova brašna, 120 g mljevenih badema, 120 g naribane čokolade, 5 jaja (odvojite bjelanjke od žumanjaka), 1 vanilin šećer, 2 žličice praška za pecivo, 2 oguljene i naribane jabuke,

Priprema: Pećnicu zagrijte na 165 ⁰C. Kalup za kuglof namastite i pobrašnite. Maslac pjenasto tucite s 1/3 šećera. Dodajte žumanjke i tucite da postane jednolično. Posebno istucite snijeg od bjelanjaka lagano mu dodajući preostali šećer. Kad je snijeg čvrst, polako ga, lopaticom, umiješajte u maslac sa ž umanjcima. Sad dodajte bademe, jabuke, čokoladu, vaniliju, brašno i prašak za pecivo. Pažljivo sve umiješajte pa tom smjesom napunite pripremljen kalup. Poravnajte površinu. Kuglof pecite 1 sat, a zatim isključite pećnicu i ostavite ga da se hladi zajedno s njom. Hladni kuglof preokrenite na tanjur. I pospite šećerom u prahu.     

 Božićna Pavlova

Foto: Ciaokarmela.eu

Sastojci: 6 bjelanjaka, 1,5 šalica šećera, 1 žlica škrobnog brašna, 1-2 žličice bijelog octa, 1 žlica vanilije (ili 1 vanilin šećer), 500 ml slatkog vrhnja, 2 žl šećera u prahu, 1 žličica vanilije, bobičasto voće – borovnice, maline, brusnice, jagode…

Priprema: Ostavite bjelanjke na sobnoj temperaturi barem 30 minuta. Pećnicu zagrijete na 110 stupnjeva C. Na papiru za pečenje, uz pomoć 2 preokrenute okrugle posude (veće i manje) nacrtajte granice vijenca. Papir okrenite u lim, tako da nacrtana strana bude dolje. Bjelanjke tucite mikserom. Kad se zapjene, dodajte malo po malo šećer – 2 po 2 žlice. Tucite između dodavanja da se šećer rastopi u smjesi. Kad snijeg od bjelanjaka postane čvrst, gust i sjajan, dodajte mu škrobno brašno, ocat i vaniliju. Špricom s velikim otvorom ili uz pomoć 2 žlice rasporedite smjesu na lim, unutar nacrtanih granica. Žlicom napravite utor duž cijele površine vijenca. (U njega ćete kasnije staviti šlag.) Pavlovu pecite sat i pol, a zatim isključite pećnicu i ostavite da se pavlova u njoj potpuno ohladi. (Koru možete pripremiti i dan ranije.) Istucite šlag. Vrhnju pri tučenju dodajte šećer u prahu i vaniliju. Šlag rasporedite po vijencu, pa po njemu poslažite voće.     

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije