Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Showbiz Zvijezde

Za mene je ljubav smisao života, daje ljepotu i istinu

Zagrebačka glumica koja ima važnu ulogu u novoj seriji Čista ljubav, otkriva što je za nju ljubav i koja je tajna njezina mladolikog izgleda te govori o djeci, Andreju i Marti
17. rujna 2017. u 09:25 0 komentara 1401 prikaza
Sanja Vejnović
Foto: Dražen Kokorić
Pogledajte galeriju 1/2

Premda je u karijeri ostvarila brojne velike uloge, 55-godišnja zagrebačka glumica Sanja Vejnović u novoj seriji “Čista ljubav” utjelovila je lik Jasne, domaćice koja je zbog bolesti i demencije često promjenjiva raspoloženja. Stoga je bilo potrebno vjerno prikazati dvije potpuno različite Jasne – onu u dobroj fazi i onu dementnu, koja ne prepoznaje svoje bližnje. Upravo zbog toga Jasna joj je, kaže glumica, najzahtjevnija uloga u karijeri. 

Sanja Vejnović nisu izdržali Sanja Vejnović rastaje se nakon 30 godina braka

U tijeku je snimanje nove serije “Čista ljubav” u kojoj glumite Jasnu, majku glavne junakinje. Recite nam nešto o svojoj novoj ulozi. Tko je Jasna? Kakva je?
Dobrodušna, jednostavna domaćica, iskrena, topla, brižna, pravedna. Nježna majka. Možda malo zahtjevnija prema kćeri nego prema sinu, kojega još tretira kao dijete i mezimca obitelji. 

Pročitala sam kako ste izjavili da vam je to najzahtjevnija uloga u karijeri. Zašto? I kako ste se pripremali za nju?
Zbog bolesti i demencije Jasna je često promjenjiva raspoloženja i pomalo depresivna. Ima dobre faze, kad je stara Jasna, no to na žalost ne traje dugo. Uloga je zahtjevna utoliko što ustvari trebam glumiti dvije potpuno različite Jasne – jednu bolesnu, koja ne prepoznaje svoje najbliže, nego ih doživljava kao strance i onu staru Jasnu, koja je, kad je prisebna, itekako svjesna svoje bolesti i teškoća koje ona donosi. U pripremama serije imali smo veći broj proba s kreativnim producentom Darijem Pleićem i redateljima na kojima smo puno razgovarali o likovima i njihovim odnosima. U tim vrlo zanimljivim i inspirativnim razgovorima došli smo i do toga kako da gradimo likove koje glumimo i njihove odnose.

Imate li vi i Jasna što zajedničko ili ste potpune suprotnosti?
Gluma je zanimljivija kada se na liku koji glumiš fokusiraš na one karakteristike koje su različite od tvojega karaktera. Uvijek se nastojim usredotočiti na različitosti, a ne na sličnosti. Tada mi je dočaravanje lika koji glumim izazov i užitak stvaranja.

Serija se zove “Čista ljubav”. Što za vas znači taj pojam? Postoji li čista ljubav uopće, osim između roditelja i djece?
Ljubav nije objektivno nego subjektivno stanje. Na pitanje što je ljubav odgovore već stoljećima pokušavaju dati znanstvenici, psihijatri, psiholozi, filozofi, neurolozi, teolozi, književnici... Ljubav je naša odluka, odnosno naša strastvena posvećenost odnosu koji njegujemo i razvijamo. Zato je ljubav puno više nego sam osjećaj. Ljubav je, prije svega, odnos zasnovan na tom osjećaju. Ljubav za roditelje, partnere, djecu, zemlju, susjede, Boga... Sve te ljubavi imaju različite kvalitete, a svaka ima i svoje varijante – slijepa, jednostrana, tragična, uporna, prevrtljiva, uzvraćena, zavedena, bezuvjetna, čista. Čista ljubav u kontekstu naše serije bila bi ona koja je iskrena, uzvraćena partnerska ljubav. Za mene je ljubav smisao života jer daje ljepotu, istinu i milijun drugih stvari. Ona se ne prodaje niti se kupuje, neprocjenjiva je.

Kako podnosite radno ljeto? 
Jako dobro, volim raditi i nikada mi nije pretjerano teško. U svakom slučaju, lakše mi je snimati ljeti nego zimi.

Znači, više ste ljetni tip? 
Definitivno! Puno lakše podnosim vrućine nego zimu, volim ljetni odmor, koji je uvijek povezan s nekim lijepim putovanjem, odmorom na moru i malo ležerne odjeće. 

Redovito vas izdvajaju među one sretnice koje uspješno prkose godinama i njeguju mladolik izgled. U čemu je vaša tajna – geni, prehrana, kozmetički tretmani? Koliko pozornosti pridajete tim stvarima?
Sve nabrojeno u razumnim dozama. Dobro raspoloženje, zadovoljstvo, radost i smijeh također igraju veliku ulogu u mladolikom izgledu.

Probijaju li se lijepe žene lakše u poslu ili je za uspjeh ipak potrebno nešto drugo?
Za uspjeh u poslu prije svega je potrebno imati specifičan splet osobina, vještina, talenta, kreativnosti, fleksibilnosti, ustrajnosti, marljivosti i odgovornosti. Imati povjerenja u sebe i druge ljude, moći se prilagođavati novim situacijama, živjeti u sadašnjosti, ali imati i dugoročnije ciljeve. Voljeti ono što radite i uživati u tome. I imati malo sreće. Naći se u pravo vrijeme na pravom mjestu i uspješno činiti upravo ono što treba.

Na što najviše volite trošiti novac? Moda, ljepota, putovanja, druženje s prijateljima ili nešto drugo?
Na sve pomalo. Najdraže mi je novac potrošiti na putovanja, hranu, knjige, djecu i dom.

Recite nam nešto o svojoj djeci, sinu Andreju i kćeri Marti. Kakvi su danas ljudi, što ih zanima, što rade i na što ste kao majka najponosniji?
Andrej je diplomirani arhitekt, živi u Londonu i radi u struci. Marta studira komunikologiju u Zagrebu.

Kakva ste majka?
Ne znam, to biste trebali pitati moju djecu. Bezuvjetno ih volim i želim samo da budu zdravi i sretni koji god put u životu odabrali. Citirat ću što o djeci kaže Halil Džubran u meni jednoj od najdražih knjiga “Prorok”: 
Vaša djeca nisu vaša djeca. 
Ona su sinovi i kćeri čežnje života za samim sobom. 
Ona dolaze kroz vas, ali ne i od vas. 
I premda su s vama, ne pripadaju vama. 
Možete im dati svoju ljubav, ali ne i svoje misli. 
Jer ona imaju vlastite misli. 
Možete okućiti njihova tijela, ali ne i njihove duše. 
Jer njihove duše borave u sutrašnjoj kući, koju vi ne možete posjetiti čak ni u svojim snima. 
Vi ste lukovi s kojih su vaša djeca odapeta kao žive strijele. 
Strijelac vidi metu na putu beskonačnosti i On vas napinje svojom snagom da bi njegove strijele poletjele brzo i daleko. 
Neka vam to što ste napeti u Srijelčevoj ruci bude na radost; 
Jer kao što On ljubi strijelu koja leti, isto tako ljubi i luk koji miruje.

Prije dvije godine razveli ste se nakon 30 godina braka od njihova oca, Gorana Mećave, a prije nekoliko mjeseci objavljene su vaše zajedničke fotografije. U kakvim ste danas odnosima?
Dobrim.

Zanimljivo je da ste se udali sa 23 godine, nakon samo nekoliko mjeseci veze. Znači li to da vas u životu prije svega vodi srce i strast? Je li i danas tako?
Da, ljubav je ta koja me u svemu vodi.

Koje svoje osobine najviše cijenite? Kad se okrenete iza sebe, postoji li nešto što biste danas drukčije napravili?
Prošlost treba ostaviti tamo gdje joj je mjesto – u prošlosti. Ne mučim se analiziranjem svojih postupaka i pogrešaka, kojih je naravno bilo i koje se više ne mogu ispraviti. Trudim se iz toga izvući pouku, pa ih ne ponavljati.

Čega se najviše bojite?
Vuka, ha-ha.

Kako zamišljate svoju budućnost?
Budućnost je nepredvidljiva...

Na Novoj Predstavljena 'Čista ljubav', a prve reakcije govore da nas čeka napeta ljubavna priča Sanja Vejnović hrvatska glumica Sanja Vejnović: Nekad sam bila plesačica i sanjala da ću biti plesni koreograf sanja vejnović voli prirodan izgled Vejnović: Meditiranjem održavam vitalnost i tjelesnu ravnotežu
Koronavirus u Irskoj
UVELI I 5. STUPANJ
Najstroži 'lockdown' u Europi: Druženja dopuštaju samo samohranim roditeljima i samcima
Jabuke
PROMO
Enna Fruit pokreće akciju „Mjesec domaće jabuke“ s ciljem poticanja prodaje domaćih sorti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.