Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veterani su opet aktivni

Sade se vraća nakon deset godina, a slijedi je Robert Plant

SADE
20.01.2010.
u 14:55

Ako je suditi po rang-ljestvici koju početkom svake godine tradicionalno slažu najveći eksperti u britanskoj glazbenoj industriji, pjevačica Ellie Goulding bit će najznačajnija mlada zvijezda.

Ako je suditi po rang-ljestvici koju početkom svake godine tradicionalno slažu najveći eksperti u britanskoj glazbenoj industriji, pjevačica Ellie Goulding bit će najznačajnija mlada zvijezda koja će na pop-nebu zabljesnuti u predstojećim mjesecima. Nimalo neočekivano, naslov „najvrelije nade godine“ tako je ponijela 22-godišnja debitantica iz Herefordshirea u zapadnoj Engleskoj, koja u svojom pjesmama kombinira akustične gitare i elektroničke plesne impulse, pokazujući da se – kao i uvijek – najbolji rezultati očekuju od izvođača koji nastoje širiti nove granice, a ne ukapati se unutar postojećih.

Povratak ledene kraljice

No, kakva će inače biti predstojeća glazbena godina? Koji su najiščekivaniji albumi i kakva su trendovska predviđanja? Tko su poletarci iz debitantskih redova te koji se veterani vraćaju? Odgovor na posljednje pitanje vrlo će brzo pružiti napola zaboravljena Sade – za nepunih mjesec dana "ledena kraljica britanskog soula“ objavljuje Soldier Of Love, prvi studijski album nakon deset godina apstinencije.

Osamdesete u modi

Ako je vjerovati njihovu bubnjaru Chadu Smithu, nove pjesme u 2010. pripremaju i slavni kalifornijski funk-rokeri Red Hot Chili Peppers koji će se okušati u nemogućoj misiji da nadmaše uspjeh prethodnog bestselera Stadium Arcadium. Popis zaslužnih veterana nadopunjuju Robert Plant i Alison Krauss te neumorni Paul Weller koji će već u proljeće probuditi (rock) naciju albumom Wake Up The Nation.

Šuška se i o novom albumu Leonarda Cohena koji će se hrvatskoj publici napokon predstaviti i uživo na zagrebačkom koncertu 15. ožujka. Newyorški rokeri The Strokes još nisu dogurali do veteranskog statusa, no njihov se novi album očekuje s jednakim nestrpljenjem.

Ako ne učini kakvu novu nepodopštinu, i Amy Winehouse napokon obećava friške snimke u novoj godini, jednako kao i Nick Cave, Radiohead i, uz ostale, Arcade Fire – sve redom elitna imena.

Sudeći po rezultatima iz minule godine, u modi su i dalje osamdesete, posebice dobitna kombinacija sintisajzera i takozvanoga nezavisnog popa, koja širom otvara vrata ne samo temperamentnoj Ellie Goulding nego i svima ostalima – uključujući manchesterske klince iz razvikane grupe Delphic; a hoće li baš oni opravdati na brzinu zarađenu etiketu „novih New Ordera“, vidjet će se uskoro.

Pitanja se nižu, a odgovori slijede, uz napomenu da je ovo tek najzanimljiviji dio zbivanja u mjesecima koji dolaze; pridodamo li tome i pokoje moguće ugodno iznenađenje, možemo se ponadati da ćemo u nekoj (ne tako) dalekoj budućnosti, na spomen 2010. moći citirati stari Sinatrin stih: „bila je to dobra godina..."

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije