Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Traume

Rezime hollywoodske katarze: Moć stvara predatore, a ambicija žrtve

Foto: PA/Pixsell
1/5
23.10.2017.
u 19:00

Stručnjaci objašnjavaju javni linč producenta Harveya Weinsteina i lavinu priznanja zlostavljanih žena koje su o tome desetljećima šutjele.

Ako vas Harvey Weinstein pozove na privatnu zabavu u hotel Four Seasons, nemojte ići”, još 2005. mladim glumicama savjetovala je glazbenica Courtney Love.

Ova javna tajna na vidjelo je izašla 5. listopada, kada je u New York Timesu objavljen članak u kojem je izneseno da je moćni producent tri desetljeća koristio svoj utjecaj da seksualno uznemirava mlade glumice i zaposlenice producentskih kuća Miramax i Weinstein Company. Njegovi poslovni sastanci završavali su pozivima da ga djevojke gledaju dok se tušira ili da ga golog masiraju, a kada bi istrčale van, patila bi im karijera. S osam žena postignute su milijunske nagodbe koje im zabranjuju da išta kažu o slučaju, ali čim je prva priča objavljena, počela je nezaustavljiva lavina 60-ak žena koje su iznijela svoja iskustva, među njima Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow, Ashley Judd, Lupita Nyong’o, Kate Beckinsale, Cara Delevigne, Eva Green, Mira Sorvino...

Manekenka Ambra Battilana Gutierrez prijavila ga je 2015. policiji nakon čega je bila ozvučena, a iako je snimljeno kako priznaje da ju je dirao bez njezina odobrenja, nikakve optužbe nisu podignute. Weinsteina je šest žena optužilo za silovanje, a najdetaljnije opise dale su Asia Argento i Rose McGowan koja je na Twitteru napisala da su za njegovo ponašanje znali Ben Affleck i Matt Damon koji je s Russellom Croweom nekoliko godina prije pokušao stopirati sličnu priču i u tome uspio.

Kako bi pridobio žene da mu vjeruju i osjećaju se sigurno, najčešće bi na sastancima, koji bi se vodili u nekom hotelu, bila prisutna jedna od njegovih suradnica koja bi vrlo brzo morala otići. Zaposlenici su znali što radi, ali tvrde da se nisu suprotstavljali kako ne bi ostali bez posla i kako im 65-godišnjak ne bi zauvijek zatvorio sva vrata filmske industrije, a slično su osjećale i žrtve.

– Nisu do sada govorile zbog straha. Kada prijaviš nekoga za silovanje, onda te još na sudu šest puta verbalno siluju i ispadne da si sam kriv za ono što ti se dogodilo. Postoji psihološki fenomen da je “žrtva uvijek kriva”. Žene su toga svjesne i ne žele se dodatno izlagati, ali ako se jedna odlučila na taj hrabri čin, tada je lakše. A on je to radio zato što je mogao i prolazio je bez posljedica. Dokazuješ i pokazuješ svoju moć, koliko muškaraca možda sanja o tome, ali nema moć to ostvariti – načelno je rekla psihologinja prof. dr. sc. Dubravka Miljković, a psihijatar Vlado Jukić objašnjava jesu li ovdje ambicije tih žena bile jače čak i od trauma.
 

– Nema univerzalnog odgovora, glumice koje je zlostavljao različito su reagirale. Ima onih koje to nisu doživljavale kao traumu, ali i onih kojima je to bila teška trauma, ali su vjerojatno na to pristajale kako bi ostvarile svoju ambiciju i zadovoljile svoje potrebe za glumom i uspjehom. Zašto su šutjele? Jer je kod nekih ambicija bila jača, ali i da bi se takvog čovjeka maknulo i da bi došlo do pomaka, potrebna je kritična masa dokaza i ljudi. Ako to usporedimo s našom situacijom s Agrokorom, mnogi su i prije znali koliki su problemi, ali su šutjeli misleći da će im otići glava ako nešto prerano kažu – govori ravnatelj Klinike za psihijatriju Vrapče.

Kada se skandal počeo rasplamsavati, producenta je ostavila njegova supruga, dizajnerica Georgina Chapman, dobio je otkaz u firmi koju je stvorio s bratom Bobom, izbačen je iz Udruge producenata i opozvano je njegovo članstvo u Akademiji filmske umjetnosti i znanosti. Policijske postaje u Los Angelesu, Londonu i New Yorku započele su istrage, a za to vrijeme bivši mogul prijavio se na liječenje od ovisnosti o seksu, a navodno je tijekom nekih terapija zaspao. O problemu da utjecajni i “važni” muškarci misle da mogu nekažnjeno seksualno uznemiravati i zlostavljati žene otvorenije se počelo govoriti lani u jeku američke predsjedničke kampanje.

Objavljena je snimka kako Donald Trump govori da žene treba uhvatiti za p**** i nakon toga ga je desetak žena javno optužilo da ih je pipao i na silu pokušao poljubiti, on ih je pred medijima blatio i govorio da je sve izmišljeno, no postao je predsjednik. I na drugim poljima ženama je dosta sličnog maltretiranja zbog čega su “pale” i dvije bitne figure američkog kanala Fox News – voditelj Bill O’Reilly i čelnik kompanije Roger Ailes koji su godinama seksualno zlostavljali suradnice. Da se to događa i u sportu, upozorila je olimpijska gimnastičarka McKayla Maroney koju je zlostavljao službeni liječnik američkih gimnastičara Larry Nassar. Iako ga je jedna 12-godišnjakinja još 2004. optužila da ju je neprimjereno dirao tijekom pregleda, tek mu se sada sudi zbog dugogodišnjeg zlostavljanja 140 sportašica.

1/9

Komentara 1

ST
stefj
19:14 23.10.2017.

Ne trebaju posebni stručnjaci za objašnjenja. Novac, slava i uspjeh uvijek su motiv za napraviti nemoralne stvari, a položaj i moć su tu da to konzumiraju... Da li je to proboj u filmove kroz krevet ili osiguranje budućnosti kroz udaju, dijete i sl. nešto je što se događa stoljećima... Pa u Jugi, kada se nije moglo vam, cure su lovile boračke ili Njemačke penzije, nešto kasnije sportaše. Danas je isto, jedino se lov preselio u Dubai itd...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije