Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZDALI PRIOPĆENJE

Redatelji i filmski djelatnici o slučaju Matanić: Osuda nasilja i potpora žrtvama

Zagreb: Filmski redatelj Dalibor Matanić
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/9
07.04.2024.
u 17:20

Uslijed javnog priznanja našeg člana, redatelja Dalibora Matanića, da je perpetuirano seksualno uznemiravao druge osobe u profesionalnom okruženju, pod utjecajem alkohola i droga, i kasnijih navoda neimenovanih žrtava, DHFR snažno osuđuje svaki oblik nasilja i korištenja alkohola i droga za vrijeme i u vezi s profesionalnim dužnostima i obvezama, stoji u objavi

Društvo hrvatskih filmskih redatelja i Hrvatsko društvo filmskih djelatnika, vezano uz slučaj redatelja Dalibora Matanića koji je priznao da je seksualno uznemiravao kolegice, osudili su na svojim Facebook profilima bilo kakav oblik nasilja i dali potporu žrtvama.

"Uslijed javnog priznanja našeg člana, redatelja Dalibora Matanića, da je perpetuirano seksualno uznemiravao druge osobe u profesionalnom okruženju, pod utjecajem alkohola i droga, i kasnijih navoda neimenovanih žrtava, DHFR snažno osuđuje svaki oblik nasilja i korištenja alkohola i droga za vrijeme i u vezi s profesionalnim dužnostima i obvezama", stoji u objavi redatelja. 

"Ni jedna vrsta stresa, profesionalnog pritiska, pristupa radu ili ovisnosti nije i ne može biti opravdanje za bilo koji oblik nasilja", dodaje se.

VEZANI ČLANCI: 

Redatelji su izrazili potporu svim svjedocima i žrtvama bilo kakvog nasilja, kao i neprimjerenog i neprihvatljivog ponašanja u profesionalnom okruženju njihovih članova.

DHFR će u slučaju prijave postupiti savjesno i odgovorno koristeći statutarno propisano tijelo Časnog suda, što za posljedicu može imati trajno izbacivanje članova iz DHFR-a i obavještavanje o istome ostalih strukovnih i srodnih udruga, poručili su.

Hrvatsko društvo filmskih djelatnika objavilo je kako najoštrije osuđuje svaki oblik zlostavljanja i uznemiravanja, u nadi da će se prestati s relativizacijom nasilničkog ponašanja, kao i da će svi zlostavljači biti prokazani i da će sve žrtve dobiti odgovarajuću zaštitu i podršku.

VIDEO: Dalibor Matanić oglasio se o uznemiravanju žena pa obrisao profil na Facebooku

 

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
07:17 08.04.2024.

De su zaštitnice žrtava? Jelena i druge udruge,šute ka .....,da je to napravio neki Hrvat bilo bi udri po njemu,ovako mu još daju i podršku,neka Ivanka Mazurkijević

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije