Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZABRANJENA SATIRA

Putinu se nije svidio film o smrti Staljina

23.02.2018.
u 20:57

Hruščov, Malenkov, Berija, Žukov, Molotov, svi su oni u filmu tek birokrati koji se nakon smrti gazde bore za očuvanje vlastitih stražnjica

Putinu se “Smrt Staljina” nije svidjela. Film je zabranjen uz obrazloženje da narušava sjećanje na povijesne simbole. Čudno, jer Vladimir Putin nije sklon komunističkom nasljeđu. Uz Rusiju, film su zabranili i Azerbajdžan, Kirgistan i Kazahstan.

A onda se dogodilo da produkcija filma odluči s postera maknuti glumca Jeffreya Tambora, nakon što ga je Amazon otpustio zbog navodnog seksualnog uznemiravanja. Sve je to apsolutno prikladno za sjajnu političku satiru, “Smrt Staljina” Alessandra Ianuccia baziranu na francuskom stripu istog imena. Iako će povjesničari, a nemaju li uvijek, imati što reći o točnosti prikazanih događaja, Ianucci je dobro odradio ono što je, čini se, htio – svesti sovjetsku vrhušku oko Josifa Visarionoviča Staljina na politikante sasvim ljudskih osobina od kojih su najistaknutije one najosnovnije. Hruščov, Malenkov, Berija, Žukov, Molotov, svi su oni u “Smrti Staljina” tek birokrati koji se nakon smrti gazde bore za očuvanje vlastitih stražnjica jednim okom gledajući na prazan Staljinov stolac.

Moralni prigovori zbog kojih je film zabranjen u spomenutim bivšim sovjetskim republikama idu na račun toga što je Ianucci sve iz tog mračnog doba sveo na krajnji apsurd nemajući previše obzira prema žrtvama. Moguće da će netko i u nas spomenuti tako nešto, no priznat ćete si, iz ove povijesne udaljenosti sovjetski su vođe ovdje naprosto dobili što su zaslužili. Jer, odlučivanje o nečijem životu ili smrti doista je u to vrijeme bilo apsurdno lako, čak i kada se radilo o visokim partijskim dužnosnicima. Glumačka je ekipa poseban biser. Kao babe se cijeli film svađaju i međusobno si podmeću Steve Buscemi, Jason Isaacs, Michael Palin, Rupert Friend, Olga Kurylenko i niz drugih glumaca koji sjajno svode ondašnje komunističke moćnike tek na obične ljude u utrci za što većom moći.

Komentara 5

LU
lucio2
23:42 23.02.2018.

Kakav iskompleksirani i nesigurni luzer moraš biti da bi zabranio ovaj film? Da je Putin duboko-isfrustrirani kepec već je dobro poznato, ali ovo je fakat za riknut od smijeha (ili jada).

OO
onako_ovlaš
22:01 23.02.2018.

o filmu je naravno pisao beogradski Blic

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
22:00 23.02.2018.

Ne brinite, moji zapadni susjedi Francuzi bi jednako tako reagirali kad bi danas netko napravio nakaradnu i satiričnu komediju o smrti Charlesa de Gaullea. Uvijek boli kad nam drugi ismijavaju idole iz prošlosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije