Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uloga prostitutke

Prošlo je 30 godina od 'Zgodne žene', Julija Roberts pristala je glumiti pod jednim uvjetom

Foto: profimedia
1/4
12.04.2020.
u 22:00

U originalu ovo nije bila romantična komedija s lijepim završetkom, štoviše njegova originalna verzija imala je mračan kraj.

Današnja politička i kulturna klima ne bi to odobrila. Ne mislim da bi danas mogla snimiti taj film - rekla je prije godinu dana Julia Roberts pričajući o ulozi prostitutke u filmu "Zgodna žena" od čijeg je snimanja prošlo točno 30 godina. Sredovječni biznismen Edward plaća mladoj prostitutki Vivian da mu tjedan dana bude pratnja i živi s njim u luksuznom hotelu, to bio kratak i šturi opis filma čiji scenarij potpisuje J. F. Lawton, a redateljski potpis filmu dao je Garry Marshall. U Lawtonovom originalu ovo nije bila romantična komedija s lijepim završetkom, štoviše njegova originalna verzija imala je mračan kraj. Scenarij je Lawton pisao krajem 80-ih godina kada mu je egzistencija bila poprilično ugrožena i često je spavao i u automobilu jer si nije mogao priuštiti stan ili sobu. U tom periodu jedno vrijeme živio je na Hollywood Boulevard u blizini ulice koja je bila radno mjesto mnogim prostitutkama i čuo je njihove različite životne priče, a jedna priča poslužila mu je kao inspiracija za film koji se sada već ubraja u obaveznu filmsku 'literaturu'.

1/15

Naime, jedna prostitutka ispričala mu je kako ju je bogati klijent odveo u Las Vegas gdje su jeli u najboljim restoranima i kupio joj je hrpu skupe odjeće. Lawton je tako kreirao lik Edwarda i Vivian, a film je u originalu nosio naziv "3000" jer je to bila svota koju je Edward platio Vivian za tjedan dana boravka u njegovom društvu. U originalu scenarija Lawton nije imao nimalo romantičan i bajkovit kraj, štoviše njegova ideja je bila kako Edward ostavlja Vivian u nekoj mračnoj ulici i daje joj novac, a ona mu ga baca natrag. Film u startu nije zamišljen kao dio neke velike produkcije jer za to nije imao novaca, a nije se ni nadao kako će ova priča proći, ali Jeffrey Katzenberg predsjednika studija Walt Disney saznao je nekako za ovaj scenarij i priča ga je zaintrigirala i vidio je potencijalni hit.

Foto: profimedia

Oko kraja kako ga je zamislio scenarist lomila su se koplja i na kraju je presudilo kako će glavni protagonisti živjeti sretno do kraja života, a iz scenarija je izbačeno i da je Vivian bila ovisnica. Lawton nije bio oduševljen, ali kako je sam jednom prilikom rekao, pristao je jer u tom trenutku trebao mu je novac i odlučio je ne izvolijevati. Posao oko odabira glavnih glumaca nije išao glatko i prvi odabir bili su Michelle Pfeiffer i Al Pacino, ali glumica je odmah odbila ulogu nakon što je pročitala scenarija uz odgovor produkciji kako joj takva uloga ne odgovara. Nakon što su ulogu Vivian odbile i druge glumica na audiciji se pojavila tada 22-godišnja Julia Roberts koja odmah oduševljava redatelja u uloga je njena. Ona je imala samo jedan uvjet, a to je da u filmu ne bude gola.

Kemija koja se razvila između Geera i Roberts privukla je publiku u kina i film je zaradio preko 460 milijuna dolara i Juliji Roberts film je otvorio široko vrata Hollywooda i ona to ne skriva. S druge pak strane njezin kolega Geer koji je nakon toga glumio u brojnim sličnim romantičnim filmovima danas govori kako se tog filma ni ne sjeća i ne smatra ga posebno značajnim za svoju karijeru.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije