Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tragedija u Parizu

Prošlo je 26 godina od smrti princeze Diane, a ona je i dalje javnosti najdraža članica kraljevske obitelji

Foto: PA/Pixsell
1/10
31.08.2023.
u 08:00

Princeza srca, kako su je mnogi nazvali od milja, dirnula je mnoge svojom dobrotom i požrtvovnošću, a njezin prerani odlazak u 37. godini nije rastužio samo Britaniju nego i cijeli svijet

Kobnog 31. kolovoza 1997. princeza od Walesa sjedila je na stražnjem sjedalu luksuznog Mercedesa koji se zabio u potporni stup tunela Pont de l'Alma, a u nesreći je preminuo i Dianin ljubavnik, filmski producent Dodi Al-Fayed te vozač Henri Paul, koji je pod utjecajem alkohola i antidepresiva izgubio nadzor nad vozilom. Fatalnu nesreću, od koje je prošlo 26 godina, preživio je jedino Dianin tjelesni čuvar Trevor Rees-Jones (55).

Princeza srca, kako su je mnogi nazvali od milja, dirnula je mnoge svojom dobrotom i požrtvovnošću, a njezin prerani odlazak u 37. godini nije rastužio samo Britaniju nego i cijeli svijet. Njen je pogreb te davne 1997. pratilo više od 32 milijuna Britanaca, što je veća brojka nego onih koji su pratili pokop kraljice Elizabete II. Diana je početkom 80-ih preko noći došla u fokus javnosti i paparazzi su je pratili u stopu i brzo je postalo jasno kako nije spremna slijepo slijediti sva pravila i tradiciju obitelji čiji je postala član.

Kraljica Elizabeta nikada nije komentirala ponašanje svoje snahe, ali poznato je kako su joj smetali Dianini medijski istupi nakon što se rastala od Charlesa i nije odobravala način života koji je Diana tada vodila. S princem, a danas kraljem Charlesom, Dianu je upoznala njezina starija sestra Lady Sarah McCorquodale, kojoj se Diana iznimno divila te koja je 1977. bila u kratkoj vezi s princem.

VEZANI ČLANCI

 

– Ja sam ih upoznala. Ja sam Kupid – rekla je 1981. nakon što su Charles i Diana objavili zaruke. Nakon udaje postala je princeza od Walesa, a vjenčanje iz bajke prenosilo je više od 70 TV postaja širom svijeta, što je pratilo više od 750 milijuna ljudi. Ceremonija se održala u katedrali svetog Pavla u Londonu i nazočilo je 2650 gostiju. U braku su dobili sinove Williama i Harryja, ali princeza Diana nije bila sretna u braku s Charlesom jer je on i tijekom njihova braka ostao u kontaktu sa svojom bivšom ljubavnicom, a danas suprugom Camillom Parker Bowles

Kada je princeza Diana tragično preminula, javnost je na početku zamjerala kraljevskoj obitelji na tome kako se ponaša tih dana, ali tada je kraljica prvi i jedini put prekršila protokol i to na sprovodu princeze Diane. Od Charlesa se i službeno razvela 1996. godine, a nakon razvoda zadržala je titulu princeze od Walesa, ali je izgubila kraljevski naslov njezina visočanstva. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije