Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u Londonu

Princ Harry na sudu: 'Novinari tabloida su kriminalci. Imam dokaze'

Foto: YouTube screnshot
1/12
Autori: Vecernji.hr, Hina
29.03.2023.
u 10:30

Harry i još šestero osoba tuže Associated Newspapers, izdavača Daily Maila, zbog hakiranja telefona i drugih povreda privatnosti. Princ je istaknuo u priopćenju za medije da želi medijsku kuću pozvati na odgovornosti zbog dobrobiti svih građana.

Britanski princ Harry optužio je na sudu Buckinghamsku palaču da mu je zatajila informacije o hakiranju telefona i rekao da mu je cilj razotkriti navodno zlodjelo "kriminalaca" iz tabloida zbog ljubavi prema svojoj zemlji. Harry i još šestero osoba tuže Associated Newspapers, izdavača Daily Maila, zbog hakiranja telefona i drugih povreda privatnosti. 

U priopćenju za medije, Harry je istaknuo da želi pozvati Associated Newspapers na odgovornost za "dobrobit svih".

- Britanska javnost zaslužuje znati puni razmjer ovog zataškavanja i osjećam da je moja dužnost to razotkriti - rekao je.

- Dokazi koje sam vidio pokazuju da su novinari Associateda kriminalci s novinarskim moćima što bi trebalo brinuti svakoga od nas - rekao je Harry. 

Uz mlađeg sina kralja Charlesa III., pjevač Elton John, njegov suprug Davir Furnish, glumice Sadie Frost i Liz Hurley, Doreen Lawrence čiji je sin ubijen u rasističkom napadu i bivši parlamentarni zastupnik Simon Hughes tuže Associated.  Tvrde da su bili žrtve "brojnih nezakonitih radnji" koje su proveli novinari ili privatni istražitelji, a Associated poriče sve optužbe. 

Harry je rekao da je "jedva" bio svjestan hakiranja telefona 2005. kad se saznalo da su kraljevski dopisnik i privatni istražitelj koji je radio za ugašeni tabloid News of the World, dio News Group Newspapers (NGN) Ruperta Murdocha, ciljali na telefone kraljevskih pomoćnika.

- Postao sam svjestan da imam tvrdnju koju mogu iznijeti protiv NGN-a 2018. - navodi se u Harryjevom priopćenju. 

- Institucija mi je bez sumnje dugo vremena skrivala informacije o NGN-ovom hakiranju telefona - dodao je.

Inače,  sedam tužitelja pokrenulo je postupak prošle godine, ali pravna ograničenja koja je tražila novinska grupacija znače da konkretni detalji njihovih navoda dosad nisu objavljeni. Prema izjavi koju su u listopadu objavili odvjetnici Frost i Harryja, slučaj protiv Associated Newspapersa uključuje optužbe za prisluškivanje telefonskih poziva, automobila i domova te plaćanje policiji za osjetljive informacije.

Podsjetimo, Harry je početkom tjedna došao u London zbog ovog spora, a društvo mu nije pravila supruga Meghan Markle. Ovo mu je prvo pojavljivane u Londonu nakon što je u siječnju  objavio knjigu svojih memoara 'Spare' u kojoj je iznio brojne detalje iz svoga života kojima je šokirao javnost te stvorio napetosti sa svojom obitelji. Harry je tako pisao i o svojim prvim iskustvima s drogom. Među ostalim iznio je i da je redovno uzimao drogu i opisao kako je pušio marihuanu dok je živio u Nottingham Cottage  na prostoru Kensingtonske palače. Harry je u memoarima otkrio da je kokain probao sa 17 godina. Pisao je da je kokainom htio postići da osjeti nešto. U knjizi je pisao i o tome kako je tijekom zabave u kući glumice Courteney Cox konzumirao drogu. Naime, princ Harry u svojoj je knjizi napisao da je pronašao kutiju čokolade s 'ludim gljivama' u hladnjaku dok se zabavljao u njezinom domu u Los Angelesu. 

S obzirom na to da je princ u svojoj knjizi priznao uzimanje droge u prošlosti, prema američkim zakonima mogao bi ostati bez vize, piše portal Page Six. 

- Priznanje korištenja droga obično je razlog za neprihvaćanje zahtjeva za vizu. To znači da bi prinčeva viza trebala biti odbijena ili ukinuta jer je priznao korištenje kokaina, gljiva i ostalih droga - rekao je američki savezni tužitelj Naema Rahmani.

VIDEO Danijela Martinović o vezi s inspektorom: 'Stvarno sam sretna'

 

Ključne riječi

Komentara 1

BU
burza
12:15 29.03.2023.

Nisu samo vasi nego i nasi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije