Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Korona i autori

Prihodi HDS ZAMP-a u travnju pali za 72 posto

Koncert na Tomislavcu
Davor Puklavecd/PIXSELL
05.05.2020.
u 11:03

Već u ožujku prihodi su HDS ZAMP-a pali za 30 posto u odnosu na ožujak prošle godine, rekao je Nenad Marčec, glavni direktor te službe

Zbog pandemije izazvane izbijanjem novog koronavirusa SARS-CoV-2 zatvoreni su ugostiteljski objekti, shopping centri, nema koncerata, utakmica… praktično je zbog svega toga iz javnog prostora nestala i glazba. Osim s elektronskih medija, radija i televizije. Posljedično to znači i manje prihoda za autore i izvođače, oko deset tisuća domaćih i dva milijuna stranih koji prihode od ostvarenja autorskih prava ostvaruju kroz HDS ZAMP. Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMP-a dao je neke brojke koji odgovaraju ovoj teškoj situaciji. - Ukupni prihodi iz svih izvora već su u ožujku ove godine pali 30 posto u odnosu na ožujak prošle godine. Travanj je bio još gori: uz potpuni izostanak glazbenih događanja, koncerata i festivala kroz cijeli mjesec, i izostanak plaćanja licenci za glazbu od strane većine poslovnih korisnika, pad prihoda u odnosu na travanj 2019. iznosi čak 72 posto. I tu, nažalost, nije kraj. Štoviše, za naše članove kriza se tek produbljuje: i dok neki segmenti gospodarstva upravo pokušavaju normalizirati poslovanje, glazbenoj industriji to nije omogućeno, a u autorskim honorarima naših članova osjetit će se s odgodom, na zimu, rekao je Marčec komentirajući kako je još uvijek je nemoguće predvidjeti dan kad će se poslovanje uz glazbu u svim svojim oblicima potpuno vratiti na stanje prije korona virusa. Zato je neizbježan nastavak negativnog trenda i za svibanj i lipanj, pa sve do jeseni, u najboljem slučaju.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL

- Jasno je da će autorski honorari za prvih 6 mjeseci ove godine, koje ćemo članovima isplaćivati u listopadu i prosincu, biti niži nego do sada, treba biti spreman na to. Nadam se da će skoro otvaranje ugostiteljskih objekata potaknuti optimizam kod svih, i da će, kako smo prošlog tjedna predložili unutar inicijative Unisona, biti odobreni prvi od 5 naših prijedloga za hitan povratak glazbe uživo. To je glavni okidač za revitalizaciju glazbene scene i ostvarivanje prihoda od autorskih i srodnih prava. Od toga u ovoj zemlji živi između 15 i 20 tisuća ljudi, i njihovih obitelji, objašnjava Marčec. HDS ZAMP praktično je odmah objavio kako neće biti fakturiranja za period protupandemijskih mjera, za dane u kojima ne rade korisnici glazbe neće morati platiti ni kune.

- U situaciji ugroze bez presedana za zdravlje i poslovanje svih građana, naša je osnovna poruka poslovnim korisnicima od prvog dana bila i ostala – solidarnost. Nakon odluka usuglašenih s Autorsko-pravnim odborom i Skupštinom predstavnika HDS-a, u ožujku smo poslali svim udrugama hotelijera, ugostitelja, obrtnika i drugih sličnih korisnika, obavijest da za dane u kojima ne rade, logično, neće za glazbu platiti ni kunu. Za prvi dio ožujka, u kojem su i oni radili otežano, omogućili smo popust od 50% a i taj će iznos moći platiti u ratama nakon početka ponovnog poslovanja. Korisnički objekti koji su na području Grada Zagreba potresom oštećeni u mjeri da ne mogu nastaviti s radom, izuzeti su u potpunosti od plaćanja. Slične znakove afirmativnog poslovnog partnerstva poslali smo i prema udrugama medija, poput radijskih i televizijskih postaja kojima je pao marketinški prihod, a konačno i prema pojedinačnim korisnicima glazbenih licenci poput DJ-a. Svima je jasno da je glazba kao usluga važna za poslovanje, ali kad nema posla, nema ni glazbe, niti plaćanja za nju, kaže glavni direktor HDS ZAMP-a.

Ključne riječi

Komentara 2

FA
fajlpz
06:55 06.05.2020.

Evo da se rasplačem.

Avatar DeborahZM87
DeborahZM87
00:19 06.05.2020.

w︆︅︆­­w︆︅︆­w︆︅︆­.︆︅︆­­l­­o︆︅︆v︆︅︆e︆︅︆x︆︅︆­x︅︆︆­.︆︅︆­­c︆︅︆­l︆︅︆u︅︆b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije