Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Beogradu

Preminuo poznati redatelj Puriša Đorđević (98), autor filmova koji su bili zabranjeni u Jugoslaviji

Foto: Screenshot
1/4
23.11.2022.
u 15:34

Redatelj Puriša Đorđević rođen je u Čačku 6. svibnja 1924. godine, a u ranijim intervjuima isticao je tajnu svoje dugovječnosti.  - Imam 95 godina, a znate li zašto? Zato što sam rođen na selu i nikada nisam jeo voće. Naravno da sam pušio i na filmu radim 70 godina - govorio je ranije Đorđević. Bio je u braku s glumicom Milenom Dravić, a njihova ljubav nije potrajala.

Jedan od najznačajnijih srpskih redatelja i scenarista Puriša Đorđević preminuo je u 99. godini u Beogradu, javlja srpski Blic. U svojoj bogatoj karijeri koja traje od 1947. godine režirao je više od 70 filmova, a njegov film San iz 1966. bio je prikazan i na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu.  Neki od njegovih filmova bili su cenzurirani i zabranjeni od strane jugoslavenske komunističke vlasti.

Svoj profesionalan put započeo je kao novinar u 'Politici' 1946. godine, a godinu kasnije postaje urednik Filmskih novosti, a potom i režiser dokumentarnih filmova. Autor je i desetak romana, a okušao se i kao glumac u filmu Jug jugoistok iz 2005. godine.

Đorđević je rođen u Čačku 6. svibnja 1924. godine, a u ranijim intervjuima isticao je tajnu svoje dugovječnosti.  - Imam 95 godina, a znate li zašto? Zato što sam rođen na selu i nikada nisam jeo voće. Naravno da sam pušio i na filmu radim 70 godina - govorio je ranije Đorđević.

Foto: Screenshot/Marko Mihaljević

U fokusu javnosti bio je i zbog svog privatnog života. Glumicu Milenu Dravić oženio je 1960. godine, no njihova ljubav nije izdržala. Iz drugog braka ima kći Lidiju koja je udana za redatelja Rašu Andrića. 

O svojoj prvoj supruzi Mileni Dravić u medijima je govorio samo najljepše, a nije krio i da nju nikada nije zaboravio. 

- Ljubav je vrlo važna, naročito onda kad nas ta ljubav ostavi. Dan-danas u prolazu često viđam ženu koja me je ostavila 1980. Vjerujete li da se od tada još nisam opametio? Ali, od svih žena koje sam poznavao i koje sam volio, još uvijek jedino i najviše volim Milenu Dravić - rekao je u jednom intervjuu za "Novosti".

- Najveća ljubav bila mi je Milena Dravić. Ta ljubav je 1960. prerasla u brak. U to vrijeme bila je velika zvijezda. Išli smo iz filma u film. Ali kad sam primijetio da joj smetam i da po mnogo čemu nisam čovjek za nju – prijateljski smo se razveli - ispričao je svojedobno za "Politiku".

VIDEO Dramatične scene iz centra Zagreba sa snimanja filma, sudarili se tramvaj i automobil 

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar antikomunist6
antikomunist6
16:41 23.11.2022.

I? meni potpuno nepoznat i nevažan čovjek.

Avatar arba_arba
arba_arba
19:32 23.11.2022.

Ćovik sa 98 godina ima malo poznanika, jedini 100 godišnjaci koje Ja znan su Broj 1 iz Alan Forda i Joza Manolić iz Udbe

MT
Mate_T
16:05 23.11.2022.

tko te gura da citas i komentiras?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije