Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nino Željko Jelenski

Preminuo poznati hrvatski fotograf koji je snimao Tinu Tuner, Davida Bowieja, Stinga

Foto: zeljko hladika/PIXSELL
1/7
11.10.2023.
u 18:04

Tijekom karijere bio je suradnik brojnih hrvatskih tiskovina, a održao je preko 40 samostalnih izložbi

U 62. godini života preminuo je poznati hrvatski fotograf Nino Željko Jelenski, javlja portal Ravno do dna, s kojim je Željko surađivao. Inače, Nino Željko Jelenski rođen je 1961. godine, a radio je na mnogim umjetničkim projektima od apstraktne do modne fotografije, ali su fotografije s rock tematikom bile tema koje se neprekidno držao u svom radu. 

Tijekom karijere bio je suradnik brojnih hrvatskih tiskovina poput Poleta, Studentskog Lista, Vala, Oka, Studija, Danasa, Starta, Nedjeljne Dalmacije, Stila, Panorame, Slobodne Dalmacije, Glorije, Globusa, slovenske Mladine, Lidera, a povremeno i za spomenuti portal Ravno do dna. Tijekom godina rada za spomenute portale objavio je preko deset tisuća fotografija, a 1988. godine u Ljubljani u galeriji Feniks izložio je fotografije venecijanskog karnevala. Potom je 2006. godine objavio samostalnu fotomonografiju pod nazivom “Buđenja / Awakening”. Održao je 40 samostalnih izložbi, a sudjelovao je i na 20 skupnih žiriranih izložbi.

VEZANI ČLANCI

Od samih početak bavljenja fotografijom specijalizirao se za portretnu koncertnu fotografiju pa je do danas fotografirao mnoge svjetske glazbenike: Frank Zappa, David Bowie, Carlos Santana, Tina Turner, Lou Reed, The Rolling Stones, FLC, Metallica, Joe Coocker, Leonard Cohen, Sting, Grace Jones, U2.

Isto tako, od srpnja 2017. godine pa do travnja 2018. radio je kao koncertni fotograf hrvatskog muzičkog web portala 'SoundGuardian' pa je snimio preko 300 koncerta koji su se održali u gradu Zagrebu. 2018. godine potpisao je ekskluzivni ugovor sa najvećom fotografskom agencijom Getty Images.

No, zadnjih desetak godina davao je naglasak na fotografiranje krajolika i specifičnih detalja prirode, dajući vlastiti pogled na prirodne ljepote.

Mnogi se sjećaju i njegovog javnog ispada  14. svibnja prošle godine kada je demonstrativno poderao svoje radove ispred Ministarstva kulture u Runjaninovoj 2 u Zagrebu, a u znak protesta jer je Ministarstvo kulture odbilo financirati njegovu monografiju otoka Paga na kojoj je radio deset godina.

VIDEO Aleksandra Prijović otkrila da uživa u alkoholu: 'Kada sam rodila, rekli su mi da trebam piti što više piva'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije