Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U 92. GODINI

Preminuo Jean-Luc Godard, legendarni redatelj i ikona francuskog Novog vala

Missing Headline 2022-09-13
Foto: RINDOFF-GARCIA / BESTIMAGE/BESTI
1/4
13.09.2022.
u 11:07

Zajedno sa suvremenicima poput Érica Rohmera, Jacquesa Rivettea i Françoisa Truffauta, Godard rođen u Parizu bio je središnja figura Novog vala, eksperimentalnog filmskog pokreta koji se pojavio u Francuskoj kasnih 1950-ih. Nekoliko njegovih filmova često se navodi među najboljim filmovima ikada snimljenim

Jedan od najpoznatijih francuskih redatelja Jean-Luc Godard  preminuo je u 92. godini. Bio je poznat po režiji niza radikalnih filmova koji su mijenjali medij tijekom 1960-ih, uključujući "Do posljednjeg daha" i "Alphaville". Vijest o Godardovoj smrti prenio je francuski list Liberation.

Zajedno sa suvremenicima poput Érica Rohmera, Jacquesa Rivettea i Françoisa Truffauta, Godard rođen u Parizu bio je središnja figura Novog vala, eksperimentalnog filmskog pokreta koji se pojavio u Francuskoj kasnih 1950-ih. Nekoliko njegovih filmova često se navodi među najboljim filmovima ikada snimljenim.

Godardov prvi igrani film bio je "Do posljednjeg daha", objavljen 1960. Od 1961. do 1965. francusko-švicarski redatelj bio je u braku s glumicom Annom Karinom. S Karinom je Godard ostvario neke od svojih najupečatljivijih filmskih suradnji, uključujući Vivre sa vie (1962), Bande à part (1964) i Pierrot le Fou (1965).

Nekoliko Godardovih filmova bilo je kontroverzno u vrijeme nastanka, poput "Le Petit Soldat", njegovog ranog filma koji se bavio alžirskim ratom za neovisnost. Iako je film konačno objavljen 1963., u početku je bio zabranjen u Francuskoj zbog prikaza francuske vlade. Između 1967. i 1979. Godard je bio u braku s glumicom Anne Wiazemsky, koja je glumila u nekoliko njegovih filmova, među kojima su La Chinoise (1967.), Week End (1967.) i Jedan plus jedan (1968.).

Godine 1970. Godard je upoznao Anne-Marie Miéville, koja mu je postala suradnica, a kasnije i romantična partnerica.

VIDEO: Pogledajte fotografije Elizabete II: snimljene tijekom boravka u Zagrebu 

Ključne riječi

Komentara 1

KS
krakata_sipa
11:29 13.09.2022.

Hvala za sve i počivaj u miru, maestro.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije