Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u 85. godini

Preminuo je Lazo Goluža, tvorac legendarne Kviskoteke

lazo_goluza
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/4
01.12.2020.
u 08:46

Goluža je diplomirao komparativnu književnost i talijanski jezik, a nakon završetka studija s Pajom Kanižajem pokreće časopis Paradoks. Na HRT-u se zaposlio 1967. godine i radio je na javnoj televiziji sve do mirovine u koju odlazi 2002. godine.

Tvorac legendarne "Kviskoteke" Lazo Goluža preminuo je u 85. godini, potvrdio je tu informaciju za 24 sata njegov sin Dominik. 

Kviskoteka je zasigurno najpopularniji Golužin projekt. Kviz je nastao 1979., a emitiran je 15 godina. Voditelj kviza bio je Oliver Mlakar. Goluža je prva osoba u Hrvatskoj koja je svoj projekt zaštitila kao intelektualno vlasništvo – "Igru asocijacija" iz Kviskoteke.

Goluža je diplomirao komparativnu književnost i talijanski jezik, a nakon završetka studija zajedno s Pajom Kanižajem pokreće časopis Paradoks. Na HRT-u se zaposlio 1967. godine i radio je na javnoj televiziji sve do mirovine u koju odlazi 2002. godine. U redakciji Kontakt-programa kao urednik ostvario je više zabavnih i kontakt-emisija. Najplodniji je kao autor (i urednik) TV igre "Jadranski" susreti te niza kvizova znanja: "Malo ja, malo ti", "3-2-1, ali vrijedan", "Znaš, znam", "Pješčani sat", zatim kviza znanja i inteligencije "Kviskoteka", mozaične emisije "Obiteljski zabavnik" te kao urednik licencnih TV igara "Brojke i slova" i "Kola sreće".

Kviskoteka je obnovljena 2006. na televiziji Nova TV, ali nije stekla popularnost i skinuta je s programa nakon jedne sezone. Licencija za kviz prodana je 2008. srpskoj televiziji "Foks".

– Kviskoteka je dala nekoliko velikih kvizaša. Najuspješniji je Mirko Miočić, uz njega odmah Robert Pauletić, a najveća klasa u Kviskoteci bio je beogradski student povijesti Predrag Marković. Neka se nitko od naših ne ljuti, ali to je istina, bio je fenomenalan! Kvizaše se nikako ne može smatrati šampionima uzaludnih jer izuzetni su kvizaši bili i novinari Jurica Pavičić, pa Nenad Polimac, Denis Kuljiš, Božo Sušec, svi su oni nastupali u onim starim kvizovima: Božo Sušec, recimo, u kvizu "Znaš, znam", Jurica Pavičić u "Kviskoteci"… Bilo je i budućih liječnika poput dr. Igora Aurera, prave klase među natjecateljima i još mnogih drugih… – ispričao nam je Goluža u intervjuu prije tri godine. 

 

Ključne riječi

Komentara 13

IN
Inkvi
09:06 01.12.2020.

Počivao u miru Božjem. A urednik članka nema pojma. najbolji igrač Kviskoteke je bio Radoslav Dodig koji je dvaput osvajao Kviskoteku.

EL
elkabong71
09:49 01.12.2020.

A Ivan Hetrich kao prvi voditelj? Ok, možda si mlad, ali proveri činjenice.

Avatar Uhljeb25
Uhljeb25
09:24 01.12.2020.

Trebo je iskoristiti Kviska.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije