Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U 67. GODINI

Preminuo autor naslovnice najpoznatijeg albuma bivše države

Foto: Privatni album
1/3
07.06.2021.
u 20:06

- Nevjerojatno, prije nešto više od dva tjedna mu je preminula supruga i onda je kazao kako život više nema smisla. I sada dobijem vijest da je on umro, kazao nam je Siniša Škarica, autor kompilacije "Paket aranžman"

Grafički dizajner Branko Gavrić preminuo je danas u Beogradu u 67. godini, potvrđeno je portalu Nova.rs.

Bio je jedan od najpoznatijih grafičkih dizajnera, ilustratora i autor brojnih plakata za kultne albume glazbene scene bivše države. 
Rođen je 1955. godine, a tijekom bogate karijere potpisao je naslovnice albuma Električnog orgazma, Elvisa J. Kurtovicha, Kornelija Kovača ...

Gavrić je bio autor naslovnice za jedan od najvažnijih rock and roll albuma na ovom području - "Paket aranžman". Ne samo da je napravio naslovnicu, već je zaslužan i za samo ime legendarne kompilacije koja je na diskografskom izdanju prvi put predstavila beogradske grupe Šarlo Akrobata, Električni orgazam i Idoli. 

- Zapad malo zna o nama, stavlja nas iza željezne zavjese i u tom trenutku glazba u Jugoslaviji ne zaostaje za Europom i Amerikom, pa ju je bilo potrebno samo predstaviti tom zapadu, donijeti je u Beograd na obilazak. I to bez ikakvih ukrasa. I tako je Paket postao turističko-glazbeni Paket aranžman ", rekao je prije nekoliko godina za BBC,  dodavši da je koncept naslovnice predstavio glazbenicima u kavani Kolarac, te da su svi bili protiv tog rješenja, jer "projekt su svi vidjeli kao osobni i imali svoje ideje za naslovnicu ". Tada je prelomio Enco Lesić, vlasnik studija u kojem se snimalo i rekao kako je upravo to omot koji bi trebao ići. 

Foto: screenshot Amazon

- Nevjerojatno, prije nešto više od dva tjedna mu je preminula supruga i onda je kazao kako život više nema smisla. I sada dobijem vijest da je on umro, kazao nam je Siniša Škarica, autor kompilacije "Paket aranžman". Škarica se prisjetio i kako je nastala naslovnica. 

-  Racionalnu, ili, ako hoćete, neatraktivnu naslovnicu, doduše uočljivu zbog široka okvira japansko-crvene (naslovnicu koja s druge strane perfektno plagira sliku socijalističkog sivila i škrtog velegradskog neona, naizgled nimalo u dodiru sa sadržajem izdanja), „spašava“ poleđina pop-artovskih intervencija po umnoženoj, skupnoj fotografiji naših protagonista. Unutarnji omot, spretno razbacanih crno-bijelih razglednica, ostavlja mogućnost da se umjesto pozdrava s ekskurzije prijestolnicom, zasluženo upišu tekstovi svih pjesama. I na kraju ono najvažnije: s rješenjem je došao i prijedlog samog dizajnera za puni naputak o sadržaju: „Šarlo Akrobata & Idoli & Električni orgazam - Beograd - Paket aranžman“! Imena naprijed postala su poznata i suvišna, u kolokvijalnim osvrtima na izdanje ostat će samo „Paket aranžman“. Tu se više nije imalo što ni dodati, ni oduzeti.  Perfektan sadržaj s kongenijalnim naslovom, napisao je Škarica na Facebooku. 

VIDEO: Meghan Markle rodila kćer: Nova beba mogla bi 'smekšati' zategnute odnose 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije