Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
po njegovim željama

Poznati detalji o sprovodu princa Philipa, kraljica ulazi u osam dana žalosti

Duke of Edinburgh death
Foto: Alastair Grant/PA Images/PIXSELL
1/9
09.04.2021.
u 14:18

Za princa Philipa neće biti velikog državnog sprovoda, kakav je tradicionalan za članove kraljevske obitelji, a sve jer je princ inzistirao na tome da ne želi "veliku frku".

Princ Philip, suprug britanske kraljice Elizabete (94) preminuo je u stotoj godini života. Na svojim stranicama palača je objavila kako je princ preminuo u dvorcu Windsor. 

"S dubokom tugom Njezino Veličanstvo Kraljica objavljuje kako je preminuo njezin voljeni suprug, princ Philip, vojvoda od Edinburgha. Njegovo Kraljevsko Visočanstvo mirno je preminulo jutros u dvorcu Windsor", piše u objavi koja je objavljena i na društvenim mrežama kraljevske obitelji.

UŽIVO ispred Buckinghamske palače

Poneki detalji oko posljednjeg ispraćaja člana kraljevske obitelji tradicionalni su, stoga se već sada zna gdje će se i kako održati sprovod vojvode od Edinburgha, a operacija je poznata pod imenom Operation Forth Bridge kojom Velika Britanija ulazi u razdoblje nacionalne žalosti. Zastave Ujedinjenog Kraljevstva vijorit će se na pola koplja diljem Britanije. 

No za princa Philipa neće biti velikog državnog sprovoda, kakav je tradicionalan za članove kraljevske obitelji, a sve jer je princ inzistirao da ne želi "veliku frku". Umjesto toga, ceremonija će se odviti u kapeli sv. Jurja u dvorcu Windsor, iako precizniji detalji još uvijek nisu dogovoreni zbog ograničenja usred pandemije koronavirusa. Lord Chamberlain, najviši časnik kraljevskog domaćinstva, bit će zadužen za organizaciju.

VIDEO>> Princ Philip preminuo je u 100. godini života

Obavijest kraljevske obitelji o njegovoj smrti bit će u drvenom okviru postavljena na ogradu ispred Buckinghamske palače u Londonu, uz pojačanu kraljevsku stražu. Kraljica Elizabeta osobno će potpisivati svaki plan za pogreb te najaviti vrijeme žalosti. Također, očekuje se i da će se obratiti naciji putem televizijske poruke, iako to još ovisi o tome kako se bude osjećala. 

U sljedećih nekoliko dana Philipov lijes preselit će se u Chapel Royal u palači St James u Londonu. Da pandemija nije u jeku, sljedećih nekoliko tjedana održavale bi se ranojutarnje probe za oružje i povorku ulicama Londona i u Windsoru, no to sada neće biti slučaj. Sprovod će se održati u Windsoru, dok će se vojna povorka kretati od palače St James, niz Marlborough Road i do The Malla. Pripadnici vojske predvodit će povorku, a kraljevska obitelj trebala bi hodati iza njih – ali sada se očekuje da će kraljica ići ravno u Windsor. Kretat će se uz Long Walk, kroz Cambridge Gate, a zatim na Park Street, High Street, pokraj Guildhalla i Castle Hilla te kroz vrata Henryja VIII. U Wellington Archu održat će se kraljevski pozdrav prije ceremonijalnog prijenosa lijesa u Windsor.

Očekuje se da će sprovod predvoditi nadbiskup Canterburyja Justin Welby, s dekanom Windsora i drugim predstavnicima. Očekuje se da će biti pokopan u vrtovima Frogmore, na području dvorca Windsor.

Kraljica će od dana smrti ući u ''osam dana žalosti'' tijekom kojih neće obavljati nikakve kraljevske dužnosti, a po isteku osam dana može ući u dodatnih 30 dana žalovanja kraljevskog člana. 

Podsjetimo, vojvoda od Edinburgha neko vrijeme bio je u bolnici u Londonu, gdje je sredinom veljače bio hospitaliziran iz mjere predostrožnosti jer se nije osjećao dobro. Pretrage su pokazale kako je princ Philip imao infekciju i problema sa srcem, ali Buckinghamska palača nije tada otkrivala o čemu je riječ. Liječnici su tada rekli kako u slučaju 99-godišnjeg vojvode nije riječ o zarazi koronavirusom. Prije nekoliko tjedana pušten je na kućnu njegu.

VIDEO>> Zbog ljubavi princ Philip odrekao se vjere i zahladio odnos s obitelji

Komentara 10

Avatar Vakserčina
Vakserčina
14:23 09.04.2021.

Momak 102god. Slobodan, situiran ,sa dobrom penzijom traži udovicu do 100 godina Joža M.

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
16:09 09.04.2021.

Radili bi parade i ceremonije, a ljudi kopaju po kontejnerima

DU
Deleted user
15:45 09.04.2021.

Jel' imao koronu, se zna šta?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije