Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Godišnjica smrti

Pogledajte kako danas izgleda grob Toše Proeskog! Evo i što stoji iza toga

Foto: Robert Atanasovski
1/12
16.10.2018.
u 08:00

Toše Proeski i dalje počiva u improviziranoj grobnici. Njegov šogor Slaven Risteski otkrio nam je u čemu je problem te zašto makedonski slavuj još uvijek nema dostojno počivalište.

Jedanaest godina prošlo je otkako nas je napustio Toše Proeski. Jedan od najomiljenijih glazbenika na ovim područjima život je izgubio u stravičnoj prometnoj nesreći nedaleko od Nove Gradiške. U trenutku pogibije Toše je imao samo 26 godina. Život je bio pred njim, smiješila mu se i sjajna inozemna karijera, no nebo je za njega imalo druge planove.

Dan nakon što je vijest o njegovoj smrti odjeknula regijom poput bombe, karizmatičan glazbenik pokopan je na gradskom groblju u rodnom Kruševu. Njegovim odlaskom vrijeme za Makedoniju kao da je stalo. Toše i danas počiva na istom mjestu u improviziranoj grobnici. Grobnica, koja se isprva činila kao privremeno rješenje, i dalje stoji pokrivena tepihom od umjetne trave. Prizor koji tamo možete zateći zaista djeluje otužno. Behaton ploče propadaju i tonu, a popušta i improvizirana metalna konstrukcija koja je pokrivena i ograđena plastikom i najlonom.

Foto: Robert Atanasovski

Nakon Tošine smrti Skupština Makedonije 2008. godine donijela je odluku o izgradnji memorijalnog spomenika tragično preminulom glazbeniku. Rok za izgradnju bio je dvije godine i odobren je budžet za to, međutim do danas to obećanje nije ispunjeno i makedonski slavuj još uvijek počiva u improviziranoj grobnici koja svake godine sve više propada.

– S grobom je nastao problem kad je prva vlada nakon Tošine smrti rekla kako će ona to preuzeti na sebe. Sve se odugovlačilo i zato su njegovi roditelji htjeli graditi grob pa su tada općina i gradonačelnik Kruševa i tadašnja Vlada rekli da će to ipak oni napraviti. Prošle godine dobili smo novu vladu i njeni predstavnici u medijima su objavili da će ovo proljeće početi s izgradnjom groba, ali, evo, još se ništa nije dogodilo. Obitelj već ima napravljen projekt Tošine grobnice, nadam se i vjerujem da će vlast ispuniti svoje obećanje do sljedeće godine – govori nam Slaven Risteski, suprug Tošine sestre Dore.

Foto: Robert Atanasovski

Dodaje kako su i obožavatelji, kao i obitelj, ljutiti što pjevač još uvijek nije dobio grobnicu i spomenik kakav zaslužuje. Slaven Tošu poznaje od njegove devete godine i već tada je imao božanski glas.

– Za mene je on još uvijek veseli dječak koji se samo smije, a već tada je bio veliki glazbeni talent. Tuga zbog njegova gubitka je velika, kao da se to jučer dogodilo, ne blijedi uspomena na njega. Njegovi obožavatelji stalno posjećuju njegov grob, dolaze u spomen-kuću i u manastir. Dolaze i nama obitelji ispred kuće, slikaju se i ostavljaju cvijeće – kaže nam Risteski i kontinuirano radi na tome da se Toše nikada ne zaboravi. I zato upravo njemu u čast 2. studenoga u Areni Boris Trajkovski u Skopju održat će se veliki koncert koji je bio planiran za desetu godišnjicu smrti, ali je zbog izbora i referenduma u Makedoniji prebačen za ovu godinu.

– Istog dana održat će se i promocija Tošina novog albuma koji će predstaviti producent Andy Wright, a na koncertu će biti pjevači s područja cijele Jugoslavije pa sve do Bugarske, a na koncertu će biti izvedene i neke nove Tošine pjesme. Od hrvatskih pjevača nastupit će Antonija Šola, Boris Novković, Vlado Kalember, a vode se i pregovori s još nekim glazbenicima iz Hrvatske – otkrio nam je Slaven Risteski.

Komentara 12

BE
berija
08:42 16.10.2018.

Izgleda kao cirkus, što i jest, a od tog cirkusa ucviljena rodbina i prijatelji vjerojatno dobro žive.

Avatar MilanZoranovic
MilanZoranovic
10:29 16.10.2018.

Još samo fali ringišpil da ućeraju u taj šator a na ulazu čimpanza u odijelu..

DU
dubravko91
08:28 16.10.2018.

Ništa novo na ovim prostorima od političara svi su isti obečanja i laži to im je u krvi PLJUC

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije