Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TESS HOLLIDAY

Plus size model razgolićena pokazuje kilograme, liječnici kažu kako neće doživjeti starost

Foto: O'Connor/Press Association/PIXSELL
1/2
28.11.2018.
u 07:00

Mnogo će ranije umrijeti zbog neke srčano-žilne bolesti (moždani ili srčani udar). Uz to, može očekivati komplikacije kao što su sljepoća, otkazivanje bubrega, gangrene udova, smanjenu plodnost, potrebu za ranom zamjenom zglobova, tvrdi liječnica za Holliday

Plus size manekenka Tess Holliday sa svojih 140 kilograma opet izaziva mnoštvo što pozitivnih, što negativnih komentara na društvenim mrežama; ovaj put je pratitelje, kojih ima 1,7 milijuna iznenadila fotografijom u crnom donjem rublju uz komentar - Kad je večera, ekipa?

Iako mnogi odobravaju njezino skidanje pa prikupi i po 70 tisuća lajkova, ima dosta i kritičara. Tess smatra da je ona 'žena s oblinama', no mnogi je vide kao jednostavno “morbidno debelu” što otvara pitanje gdje počinje „plus-size“ a gdje završava?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tess 🥀 (@tessholliday) on

Standardi ljepote mijenjaju se od početka svijeta; od grčke božice Afrodite koja je u antičkom svijetu bila ideal izgleda s ugodno popunjenim tijelom, preko raskošne Rubensove Venere do danas – mijenjale su se i željene proporcije. Prošlo stoljeće pamti mršavice dvadesetih godina, pin-up četrdesetih i pedesetih koji je predvodila Marliyn Monroe dok je šezdesetima vladala „grančica model“ Twigie. Korak po korak, i Playboyeve zečice postaju sve mršavije, dok su devedesetih modne piste zauzele rasne ljepotice poput Cindy Crawford. Pojavom Kate Moss modeli opet teže „veličini nula“. Liječnici upozoravaju koliko su anoreksične manekenke nezdravi uzori mladim djevojkama koje se pokušavaju približiti savršenstvu koje ih gleda s naslovnica modnih časopisa.

Oko 2010. godine pojavljuju se popunjeniji modeli pod imenom „plus size“. Riječ je o lijepim licima i popunjenim tijelima – koja ponekad prelaze granice dobrog ukusa. I dok neki hvale činjenicu da se danas u medijima mogu vidjeti različiti modeli, naročito oni koji se ne uklapaju u stereotipe o idealnom ženskom tijelu, drugi smatraju da je plus size štetan jer ohrabruje gomilanje suvišnih kilograma koji mogu donijeti brojne bolesti.

Prije dva mjeseca Tess se našla i na naslovnici britanskog Cosmopolitana. CNN-ov novinar Piers Morgan među prvima je reagirao zbog časopisa na čijoj su se naslovnici su se do prošlog broja mogle naći samo vitki modeli i celebrityiji.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tess 🥀 (@tessholliday) on

-Ti patiš od morbidne pretilosti. To ne znači da sam ja kreten koji te posramljuje, kao što vojska tvojih fanova odmah viče. To je činjenica. Morbidna pretilost, kao što joj ime kaže, ozbiljno je zdravstveno pitanje. Oni kojima je dijagnosticirana imaju povećan rizik da će oboljeti od dijabetesa, visokog krvnog tlaka, žučnih kamenaca, osteoartritisa, bolesti srca i raka. Drugim riječima, može te ubiti, rekao jer tad Morgan.

Gotovo istim riječima, samo malo stručnije i opširnije, izgled Tess Holliday komentira i prim.dr.med Vjekoslava Amerl-Šakić specijalistica školske i obiteljske medicine:

-Gledajući ovu xxl manekenku, sretna sam da još nema zdravstvenih tegoba, no uskoro će ih imati. Naime, pretilost je povezana s mnogim rizicima za pojavu kroničnih nezaraznih bolesti koje se inače javljaju u starijoj dobi. Njena šansa je da se razboli do 40. godine života. Pretilost - višak masnih stanica - smanjuje učinkovitost inzulina, njegova je količina relativno premala za tu masu i jedan od prvih problema je što će doći do poremećaja metabolizma šećera, a uskoro i dijabetesa tip 2. Obično je prvi stadij tzv. metabolički sindrom u kojem se javlja i povišeni krvni tlak. Kako je i jetra dodatno opterećena viškom šećera i masti i ona se mijenja te za početka imamo "masnu" jetru, koja, ako stanje potraje mijenja svoj izgled i masne stanice prelaze u tračke vezivnog tkiva, te posljedično dolazi do ciroze jetre - koja u 5-10% pacijenata završava karcinomom.

Uz to, povišena tjelesna težina utječe na sve zglobove, koji moraju nositi daleko veću masu od predviđene, te propada hrskavica i dolazi do puno ranijeg razvoja artroza s bolovima u skočnim zglobovima, koljenima i kukovima. Ti bolovi onemogućuju tjelesnu aktivnost, pa se uz prekomjeran unos hrane i smanjenu aktivnost, tjelesna masa i dalje povećava.

Sve u svemu, ovakva XXL manekenka vjerojatno neće doživjeti starost koja je u njenoj zemlji predviđena, nego će mnogo ranije umrijeti zbog neke srčano-žilne bolesti (moždani ili srčani udar). Uz to, može očekivati komplikacije kao što su sljepoća, otkazivanje bubrega, gangrene udova, smanjenu plodnost, potrebu za ranom zamjenom zglobova.

Ipak, podržavam manekenke koje su malo punije od vješalica, jer je epidemija anoreksije nešto što isto nosi masu zdravstvenih problema i raniju smrtnost., zaključuje doktorica.

Sasvim suprotan komentar dolazi od Sayona Bangoure, vlasnika visoko etablirane modne agencije „Midikenn“ koja je s plus-size modelima počela raditi prije dvije sezone prateći modne trendove.

-Mi zasada imamo četri plus- size modela na našoj službenoj web stranici. Nažalost, još uvijek nema općenito ozbiljnih klijenata koji bi angažirali plus- size modele. Zahvaljujemo nekim od njih koji su pružili šansu a to su Ulla Popken, dizajnerica Etna Maar, dizajner Robert Sever te Europa 92.

Na pitanje bi li angažirao modela poput Tess Hollyday diplomatski odgovora: -Mi uvijek prvo gledamo osobnost djevojaka jer je to najbitnije a onda sve ostalo. Također, ne vidi problem u tome što se svaka pretila žena ljepuškastog lica proglašava „plus-size“ modelom, mišljenje o tom prepušta „modnim stručnjacima“ i ne smatra da se na taj način promovira nezdrava debljina.

Tako da odgovora na pitanje gdje počinje, a gdje završava plus-size još nema. Očito nije riječ o kratkoročnom trendu, dapače, riječ je o nečem što je uzelo maha kad su nas već i s naslovnica počele gledati žene od 140 kilograma. Liječnici upozoravaju kao što su upozoravali i kad je počela era anoreksičnih manekenki koje „veliki modeli“ ipak još nisu izgurali s pista, no zna se da će prosječna djevojka ili žena ipak prije imati uzor iz modnog magazina nego što će poslušati medicinski zaključak o istoj toj osobi kojoj se dive i u njoj vide ideal ljepote.

Pogledajte video gdje vam proslavljena trenerica govori kako gubiti kilograme u snu:

Ključne riječi

Komentara 6

VI
Vito
07:56 28.11.2018.

Plus size model razgolićena pokazuje kilograme ::: Zašto obanjujete čitatelje??? __ Kad pogledamo sliku ništa ne pokazuje, već gleda u uređaj u ruci __ Gdje su kilogrami na slikama??? __ Vidim samo tijelo, odjeću, fotoaparat, pločice, ogledalo, prekidač za svijetlo __ Nigje kilogrami. __ Na internetu možete vidjeti etalon jednog kilograma, dovoljno je upisati u tražilicu - kilogram pa će te saznati kako izgleda __ Ovo nije niti približno kilogramima o kojima pišete da pokazuje razgoličena - vidimo tetovaže, a čak ne možemo vidjeti niti nabore celulita na nogama

VI
Vito
07:47 28.11.2018.

Nije ona pretila __ Ona je samo preniska za svoju težinu.

DU
Deleted user
08:41 28.11.2018.

Što je previše je previše......miči to.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije