Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IN MEMORIAM

Otišao tamburaš i skladatelj Stipa Bogutovac

tamburica
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
19.07.2015.
u 23:24

Ukupno je napisao 386 pjesama među kojima su najpoznatije Ako riječi lažu, Di se skrila Slavonija, Ej Kato moje zlato...

Jedan od najplodnijih i najpoznatijih autora tamburaških pjesama Krešimir Stipa Bogutovac umro je u Županji, gdje je živio dugi niz godina. Ova glazba ostaje osiromašena za izuzetnog skladatelja i tekstopisca bez kojega se nije mogao zamisliti niti jedan festival tamburaških pjesama u nas uključujući i „Zlatne žice Slavonije“(danas „Aurea fest“), te „Zlatni glas zlatne doline“ u Kaptolu na kojemu su ove godine nagrade dobili sastavi „Šil dil daj“ iz Vinkovaca i “Slučajni partneri“ iz Županje izvodeći upravo njegove pjesme!

Ukupno je napisao 386 pjesama među kojima su najpoznatije Ako riječi lažu, Di se skrila Slavonija, Ej Kato moje zlato, Kao vjetri sjeverni, Kuća mala kuća sirotana, Najljepši miraz, Đuka i druge.

Surađivao je sa brojnim izvođačima tamburaške glazbe uključujući i one iz požeškog kraja pa je primjerice za „Garavuše“ napisao poznatu pjesmu „Da mi večer popraviš“ koju su snimile zajedno sa TS "Garavi" iz vinkovačkog kraja.

Od 1986. do 1988,. svirao je u ondašnjim „Zlatnim dukatima“ (danas „Najbolji hrvatski tamburaši“), kasnije u „Romanci“ iz Gunje čiji je i osnivač, a devedesetih je okupio skupinu mladih županjskih tamburaša u sastav „Patria“ za koji je napisao desetke pjesama.

Pokretač je Festivala šokačke pisme u Županji, te dobitnik brojnih nagrada.

Pogreb Krešimira Stipe Bogutovca, koji je ostavio neizbrisiv trag u tamburaškoj glazbi, je u ponedjeljak 20. srpnja u 12 sati u Županji, a nazočit će mu i više tamburaša  požeškog kraja s kojima je surađivao dugi niz godina.

>> Tamburaški sastav 'Fijaker' predstavio spot za 'Najljepši miraz'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije