Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
A sad, adio...

Otišao je jedan od najvećih: I u onim ratnim vremenima uvijek je bio na strani istine i pravde

Ljubiša Samardžić
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
1/8
11.09.2017.
u 20:12

Samardžić bio jedan od rijetkih umjetnika iz Srbije koji su bez razmišljanja podržali konvoj Libertas, kojim su se hrvatski kulturnjaci suprotstavili JNA blokadi Dubrovnika, prisjetio se Veljko Bulajić.

Najveći gospodin jugoslavenskog filma, legendarni glumac Ljubiša Samardžić preminuo je u Beogradu u 81. godini. Zdravlje mu je bilo teško narušeno još od studenoga prošle godine kada je imao operaciju na mozgu.

U noći s petka na subotu izgubio je bitku s leukemijom. Za njim su u tuzi ostali supruga Mira, s kojom je dijelio pola stoljeća harmoničnog braka, kći Jovana i unuci, kao i brojni kolege i štovatelji koji su se jučer s tugom opraštali od glumca i prijatelja. U razgovoru za Večernji list rada s Ljubišom Samardžićem prisjetio se redatelj Veljko Bulajić.

– Na preporuku Bate Živojinovića, Ljubiša je kao mladi glumac početkom šezdesetih doputovao u Zagreb da se upoznamo. Nakon probnog snimanja dao sam mu jednu od glavnih uloga u filmu “Kozara”, za koju je poslije dobio nagrade na nekoliko međunarodnih festivala. Ponovno smo surađivali u Bitki na Neretvi, gdje je dijelio set s Orsonom Wellesom. Nakon snimanja, Orson mi je rekao: “Ovaj će mali daleko dogurati!” Ljubiša je bio iznimno discipliniran, znao je ne samo svoju ulogu nego i uloge svih svojih partnera u filmu – rekao je Bulajić istaknuvši da je Samardžić bio jedan od rijetkih umjetnika iz Srbije koji su bez razmišljanja podržali konvoj Libertas, kojim su se hrvatski kulturnjaci suprotstavili JNA blokadi Dubrovnika.

– Ljubiša je bio jedan od najvećih filmskih junaka koje smo imali. Bio je briljantan glumac, a u prijateljstvu vrlo častan i pošten. U onim teškim vremenima ostao je čovjek, ispravan, božanstven, uvijek na strani mira i pravde. Za njega su svi na ovim prostorima bili jednaki i ravnopravni – rekao nam je i njegov glumački partner te dugogodišnji prijatelj Rade Šerbedžija.

– Imala sam tu sreću da odmah nakon završene akademije glumim s Ljubišom u jednoj seriji u Sarajevu. Glumio mi je oca. Ja sva uzbuđena što ću glumiti s legendom filma s naših prostora i u strahu jer nemam iskustva pred kamerom. Snimamo prvu scenu u autu i vidi čovjek da se ja trudim, ali da to što radim kamera baš ne hvata najbolje. U pauzi mi je to i rekao, objasnio je kako da se namjestim prema svjetlu... I tako mi je tijekom cijele serije davao savjete. Prije ulaza u kadar uvijek bi napravio nekoliko čučnjeva da se zagrije pa sam pomislila: “Ovo ću ukrasti.” Dan danas to radim – prisjetila se i glumica Romina Vitasović opraštajući se od kolege i mentora.

O kultnom statusu Ljubiše Samardžića u najširim umjetničkim i društvenim skupinama svjedoči i činjenica da u Hrvatskoj već cijelo desetljeće djeluje hardcore punk sastav koji nosi njegovo ime. Prilikom osnivanja benda zagrebački punkeri su mu poslali tekstove svojih pjesama, a Ljubiša je odgovorio: “Samo naprijed, majstori! Kad dođem u Zagreb, javit ću se da se upoznamo!” Poslije su se zaista i susreli, a Ljubiša je sa zanimanjem slušao njihove pjesme.

Ljubiša Samardžić rođen je 19. studenog 1936. u skromnoj rudarskoj obitelji u Skoplju. Još kao srednjoškolac honorarno je radio kako bi pomogao uzdržavati obitelj. Poslije je studirao i pravo, ali na koncu je ipak završio Akademiju dramskih umjetnosti u Beogradu u klasi Bojana Stupice.

– Ja sam, zapravo, čovjek iz rudarske obitelji koji smatra da je taj rudarski kruh zaista težak. Znam da sam kao dijete zapamtio nešto vrlo važno, a to je poštovanje čovjeka pod svaku cijenu i požrtvovnost za svakoga. Uvijek sam u igru unosio srce i iskrenost želeći da mi se to vrati. Na sreću, ta moja iskrenost bila je presudna da imam kredibilitet autora i kod kolega – govorio je.
Pridjev legendarni, koliko god zvučao kao otrcana fraza, u njegovu slučaju ima svoje puno značenje jer je u karijeri koja ostaje iza njega snimio više od 150 filmova, uključujući mnoge velike hitove. U jednom od posljednjih intervjua za Večernji list pitali smo ga koja mu je uloga bila najdraža.

– Mikajlo iz “Prekobrojne” Branka Bauera bio mi je ulaznica u svijet filma, Mali iz “Jutra” Puriše Đorđevića donio mi je Zlatnog lava u Veneciji, Mačak iz “Hamleta u Mrduši Donjoj” Krste Papića Zlatnu Arenu u Puli, a drag mi je i Crni Roko iz “Kuda idu divlje svinje” Ivana Hetricha... – nabrajao je, opravdano ponosan na svoj glumački put. Neke od svojih najvećih uloga ostvario je uz glumicu Milenu Dravić. Veliko glumačko poštovanje i prijateljstvo gajio je i s Borisom Dvornikom.

– Upoznali smo se na snimanju 1961. godine. Bili smo zaneseni, zaljubljeni u “pivanje” u dva glasa i u “balun” na “male branke”, kako me je Boris naučija govoriti! Gdje god smo snimali, s mještanima smo igrali mali nogomet, a tko bi pobijedio, dobio bi gajbu piva. Naše prijateljstvo bez mrlja trajalo je sve do njegova odlaska. S osobitim poštovanjem ispratili smo ga na splitskom groblju. Njegov Dino mi je tada plačući rekao da mu je i pas cvilio cijelu noć – prisjetio se Samardžić.

Glumiti je prestao 1990. kada je u dramatičnim okolnostima s obitelji osnovao filmsku kuću Cinema Design. Iako mu gluma nije dosadila, Ljubiša Samardžić nije htio da mu vojska ‘91. odvede sina u rat protiv susjeda pa je u tom nevremenu i blokadi zemlje osnovao produkcijsku kuću u kojoj je sin Dragan vodio produkciju, a on je stvarao uvjete za realizaciju projekata. Tu je nastala i sjajna serija “Jesen stiže, Dunjo moja”, koju je Ljubiša režirao, a u kojoj su igrali Ivo Gregurević, Nikša Kušelj i Goran Navojec. Hrvatski gledatelji pratili su i njegovu seriju “Miris kiše na Balkanu”, nominiranu i za nagradu Emmy.

Što se tiče filmskog rada, ni tu devedesetih godina, kada je bilo najgore, pred događajima koji zastrašuju, nije gurao glavu u pijesak, već je 1993. snimio film “Kaži zašto me ostavi” o posljedicama rata u Vukovaru. Na istom tragu snimljena je i “Nebeska udica” iz 1999. te “Nataša” 2000.

– Posebno poglavlje u mom životu ima moj najintimniji film “Ledina” iz 2003., snimljen poslije odlaska našeg sina. Film je zatvorio Berlinski filmski festival, a dva dana poslije i FEST. Već sutradan je krenuo u kina, a tog istog dana u podne ubijaju Zorana Đinđića. Tu staje razum. Uvodi se izvanredno stanje, zatvaraju se kina, a naša produkcijska kuća doživljava materijalni kolaps... I to je život! – ispričao nam je Ljubiša. Njegov sin Dragan, zvan Gaga, u 34. je godini i sam izgubio bitku s leukemijom, o čemu je glumac rijetko govorio.

Sa suprugom Mirom živio je u kućici s vrtom u beogradskom naselju Šumice, a povijest njihove ljubavi posebna je priča. Godišnjice braka slavili su u Dubrovniku. Planirao je i snimanje serije “Dubrovački gusar” posvećene povijesnoj slobodi i ljubavi Leticije i Nika Bartula. Posljednje zajedničko pojavljivanje u javnosti imali su 30. ožujka na otvaranju 64. Martovskog festivala, gdje je prikazan njegov posljednji film, autobiografski dokumentarac “Panta rei”.

– Nemam riječi. Uzbuđen sam. Ovaj moj film pao je u vrijeme kada me zdravlje ne služi, ali u svakom slučaju idemo dalje – rekao je nasmijan, a publika ga je ispratila gromoglasnim pljeskom.

Komentara 37

FA
fake
21:06 11.09.2017.

Napisao sam na dan kada je umro pa ću ponoviti, otišla je najveća glumačka legenda i glumački kralj kraljeva.Počivaj u miru Smoki.A sad adio.... Šurda, Crni Rok,.....itd

DU
Deleted user
21:49 11.09.2017.

Ljudina, najpozitivnije od nasih susjeda kao i Ckalja i Pavle Vujsic, uz njih je zivot bio ljepsi

Avatar Blond Beast
Blond Beast
22:37 11.09.2017.

au kakav gubitak.....antife, moje saucesce....otiso je doajen jugoslavenske scene, jedan manje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije