Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U 88. GODINI

Od posljedica koronavirusa preminuo modni kreator koji je godinama oblačio Jovanku Broz

Aleksandar Joksimović
Foto: Screenshot
1/5
29.03.2021.
u 19:15

Modom se počeo baviti 60-ih godina, kad je zanimanje modnog dizajnera još bilo nepoznanica u Jugoslaviji. Jedna njegova revija dospjela je u New York Times, što mu je otvorilo vrata za bavljenje visokom modom.

Aleksandar Joksimović, jedan od najpoznatijih kreatora bivše Jugoslavije, preminuo je noćas u Beogradu u 88. godini života nakon što je izgubio bitku s koronavirusom. Tijekom karijere Joksimović je odbijao raditi za najslavnije svjetske modne kuće kako bi radio za svoju zemlju. Na vrhuncu slave dobio je nadimak modnog boga, piše žena.rs.

Modom se počeo baviti 60-ih godina, kad je zanimanje modnog dizajnera još bilo nepoznanica u Jugoslaviji. Jedna njegova revija dospjela je u New York Times, što mu je otvorilo vrata za bavljenje visokom modom.

Zatim slijedi njegova kolekcija "Simoda", koja je opčinila mlade žene. Sve žene u Jugoslaviji su željele nositi haljine tog kroja. Bio je to najkopiraniji model u bivšoj SFRJ.

Upravo ta kolekcija je predstavljena na smotri u Moksvi, gde je sudjelovao i Dior, a Joksimović je dobio poziv da bude dio njihovog tima. Ostao je, jer je želio razvijati modu u Jugoslaviji.

Njegove kreacije nosile su mnoge poznate dame tog vremena, ali možda najinteresantnije, ili barem najzvučnije ime među damama koje je oblačio je - Jovanka Broz.

Od ‘66. godine svake je godine po službenoj dužnosti morao raditi po nekoliko modela godišnje za Jovanku Broz, jer se radilo na tome da se popularizira  domaća modna industrija. Oblačio ju je za raznorazne događaje kojima je prisustvovala kao prva dama, te joj redovito popravljao odjeću. 

Najbolji trenuci s dodjele Večernjakove ruže

 

Ključne riječi

Komentara 9

TH
thirtysix
19:33 29.03.2021.

Ako se pitate čemu ovakvi članci,zapitajte se još jedno pitanje,Tko je vlasnik Večernjeg lista.

PA
Palms
19:52 29.03.2021.

Najstarija osoba u Europi, sestra. Andre, priprema se za svoj 117. rođendan, preboljevši Covid. Na pitanje je li se bojala zbog COVID, sestra Andre rekla je francuskoj televiziji BFM, "Ne, nisam se bojala jer se nisam bojala umrijeti ... Sretna sam što sam s tobom, ali željela bih biti negdje drugdje - pridružiti se mom velikom bratu, djedu i baki. "

Avatar Vukomerec
Vukomerec
19:51 29.03.2021.

Srbijom hara korona. Unatoč cijepljenju kineskim i indijskim cjepivom korona ne posustaje. Srbija ima 92 000 zaraženih, a Hrvatska 9000.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije