Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sjećanje na slavuja

11 godina bez Toše: Obožavao je plišane medvjediće, a razlog će vas ganuti do suza

Foto: Luka Stanzl/PIXELL
1/13
16.10.2018.
u 07:00

Toše je s Antonijom Šolom snimio duet “Volim osmijeh tvoj”, a s Tonyjem Cetinskim “Lagala nas mala”. Bili su pravi prijatelji, poput braće, a Tony još uvijek ne shvaća da ga nema

Hrvatski ljubitelji glazbe, baš kao i oni u cijeloj regiji, danas se s tugom prisjećaju 11. obljetnice pogibije glazbenika i humanitarca Toše Proeskog. Toše je poginuo 16. listopada 2007. u teškoj prometnoj nesreći koja se dogodila pokraj Nove Gradiške, na autocesti Zagreb – Lipovac, oko 6.20 ujutro, u 26. godini života.

Pjevač je bio na putu prema Zagrebu, sjedio je kao suvozač u automobilu kojim je upravljao njegov prijatelj Georgij Georgijevski, a neprilagođena brzina rezultirala je time da je vozilo udarilo u prikolicu tegljača i to baš onom stranom u kojoj je bio Toše. Preminuo je na licu mjesta. U automobilu je još bila Tošina menadžerica Ljiljana Petrović, koja je, kao i vozač, zadobila lakše ozljede.

Svi pamte njegovu dobrotu

Toše se i danas s tugom prisjećaju njegovi prijatelji i suradnici. Tony Cetinski na Facebooku je podijelio sjećanje na voljenog brata.

– Velika je praznina ostala nakon tvog odlaska i nitko je nikada ispuniti neće. Znaš zašto? Jer ti si bio i ostao pravi prijatelj. Zato, prijatelju, ne prihvaćam da te nema jer mi je valjda tako lakše. Kad bismo sad bili zajedno, znam da bismo snimili zajedničku videočestitku mojoj majci na njen rođendan i znam da bismo uživali i u ostalim lijepim i važnim danima, tebi i meni dragim ljudima. Puno bi toga uradili kad bismo bili zajedno.Znaj da si uvijek kraj mene, prijatelju, i da si zaslužan za svako moje dobro djelo, dragi moj Toše – napisao je Tony.

Voditelj Dalibor Petko dobro se sjeća dana kada je poginuo Toše. Kako kaže, bio je to dan koji je ujedinio Balkan.

– Bio sam na sprovodu, upoznao njegovu obitelj, prijatelje, kolege, ljude koji su ga znali, naučio sam sve o njemu... Recimo, sjećam se kako mi je bilo smiješno čuti da on skuplja plišane medvjediće. A onda sam shvatio, kad ih skupi dovoljno, da ih sve odnese u sirotište. To je bio Toše. Vjerujte, sve što ste ikad čuli o tome koliko je bio dobar i poseban – istina je. Nedostaje mi jako - kazao nam je Petko.

Miroslav Drljača Rus napisao je neke od najljepših Tošinih pjesama, uključujući i bezvremensku “Igru bez granica”.

– Tošu Proeskog pamtim kao dragog, neviđeno talentiranog mladog čovjeka, koga je krasila naglašena duhovnost. Pjevača kojem niste imali što reći kada bi iz prve otpjevao vašu pjesmu na snimanju, osim hvala. Raditi s njime za mene je bila nagrada. Pamtim ga i kroz veliku tugu zbog prebrzog rastanaka, kroz stotine zašto, ali to je već onaj dio života koji nikada neću razumjeti do kraja – s tugom nam je kazao Rus.

Makedonska pjevačica Karolina Gočeva često je nastupala s Tošom kojeg, kako je rekla, pamti po osmijehu, čistoj duši i najljepšem glasu koji je čula u životu.

– Imali smo jedan duet, pjesmu ''Nemir'', i to je bio prvi duet koji smo oboje snimili. Nisam nikad izvela pjesmu od tada, ali kod nas je već postala evergreen i prvi njeni tonovi odmah vas podsjete na neka davna, drukčija vremena. Njegovu glazbu i dalje slušam, zapravo svi u Makedoniji slušaju njegovu muziku. Toše je za sve Makedonce rana koja vjerojatno nikad neće zacijeliti – zaključila je Karolina Gočeva.

Ključne riječi

Komentara 3

CR
crodux
08:54 16.10.2018.

27 godina bez generala Blage Zadre!

ST
Stručnjak
11:42 16.10.2018.

Stvarno šteta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije