Naslovnica Showbiz Estrada

Oboje smo tvrdoglavi i tašti, ali družimo se pola stoljeća

Ona je jedna od rijetkih pjevačica koja zna što pjeva i kako to prenijeti publici. I zbog toga je Tereza velika i traje sto godina, kazao je o svojoj velikoj prijateljici Đelo Jusić
27. listopada 2016. u 19:00 4 komentara 849 prikaza
Tereza i Đelo
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Antologijsko izdanje Tereze Kesovije i Đele Jusića “Stare ljubavi” ponovno je na tržištu. Po prvi put digitalno remasterirane skladbe kultnog albuma zabavne glazbe objavljene su na CD-u i to u godini kada se slavi 40 godina od prvog objavljivanja. Godine 1976. dvoje Dubrovčana spojili su svoje glazbene strasti u djelo koje će po mnogo čemu ostati zapisano u povijesti hrvatske diskografije. U to vrijeme Tereza je već imala brojnu publiku, a Đelo Jusić dokazao se kao sjajan skladatelj i osnivač Dubrovačkih trubadura.

Prijateljstvo između njih dvoje, međutim, počelo je još kada su oboje pohađali glazbenu školu u Dubrovniku, gdje je Tereza svirala flautu, a Đelo rog.

19.04.2016., Zagreb - U klubu Velvet odrzana je promocija novog albuma Tereze Kesovije.  Photo: Zarko Basic/PIXSELL Povratničko djelo Tereza nas podsjeća kako se zaista pjeva Tereza Kesovija Hrvatska diva Tereza Kesovija predstavila spot za pjesmu 'Posuđeno vrijeme'

Tresli se skupa od treme

– Đelo je uvijek prolazio Stradunom uzdignute glave a mularija ga je znala zezati kad bi ga vidjeli da nosi veliki instrument. Ja sam im često znala reći ‘vidjet ćete vi tko je Đelo Jusić’ – prisjeća se Tereza. Nekoliko godina kasnije nastupili su zajedno na “Prvom pljesku” u Dubrovniku i oboje se tresli od treme. No, prava suradnja počela je 1973. s pjesmom “Sreću čine male stvari”. Ono što je obilježilo njihovu suradnju je album “Stare ljubavi”.

Posebnost ovog albuma leži i u činjenici da su Tereza i Đelo među prvim domaćim glazbenicima koji su album dovršili u legendarnom Abbey Road Studiju u Londonu. U poznatom svjetskom studiju sniman je vokal i miks dok su Zagrebački solisti na čelu s Tonkom Ninićem svoje dionice snimili u studiju tadašnjeg Jugotona. Autori tekstova pjesama bili su Arsen Dedić i Željko Sabol, čije je stihove Tereza otpjevala na poseban način.

Koke, pjesma je đa napisana

– Ona je jedna od rijetkih pjevačica koja zna što pjeva i kako to prenijeti publici. I zbog toga je Tereza velika i traje sto godina – kazao je Đelo Jusić.

Kada se priča o albumu “Stare ljubavi”, posebno valja izdvojiti pjesmu “In Memoriam”, posvećenu Terezinom pokojnom bratu Peri.

– Kada je Pero umro, tužna sam se vratila u Dubrovnik. Đelo me dočekao na aerodromu, i sjećam se da sam mu rekla “Đelo, molim te napiši mi pjesmu njemu u spomen. A on mi je na to odgovorio “Koke, pjesma je đa napisana, na tekst Stjepana Benzona. To mi je bio najljepši dokaz ljubavi i prijateljstva, koje Đelu neću zaboraviti dok sam živa – dodala je Tereza za pjesmu koju je otpjevala samo taj put i više nikad.

Iako su oboje, kako kažu, tvrdoglavi i tašti, pa su se nekad znali i porječkati, prijateljstvo dvoje velikih Dubrovčana traje više od pola stoljeća, a to prijateljstvo je iznjedrilo i brojne pjesme koje i danas zvuče moćno. Zbog toga ih je Craotia Records danas i nagradila posebnim priznanjima za izuzetan doprinos diskografiji.

>>Tereza Kesovija u Dubrovniku predstavila biografiju 'To sam ja'

Putokaz za najljepše plaže na Pagu
Najljepše plaže na Pagu
Istražite koje su najljepše plaže i pronađite one koje će vam najbolje odgovarati

A1 izdvaja za Vas