Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tužan odlazak

Objavljeni detalji posljednjeg ispraćaja Vere Zime, zbog epidemiološke situacije na Krematorij neće stati svi

25.10.2015., Zagreb - U kazalistu Vidra odrzana je premijera predstave Miris lovine. Vera Zima.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL/Marin Tironi/PIXSELL
1/4
09.11.2020.
u 15:36

Posljednji ispraćaj glumice održat će se u četvrtak 12.studenog u 14 sati na zagrebačkom Krematoriju.

Od glumice Vere Zime koja nas je napustila protekli vikend u 68. godini života još se uvijek opraštaju neutješni kolege i suradnici, a posljednji put oni najbliži učinit će na posljednjem ispraćaju koji je zakazan za četvrtak 12.studenog u 14 sati u Velikoj dvorani na zagrebačkom Krematoriju, stoji na stranici Gradskih groblja. Zbog epidemiološke situacije bit će ograničen broj onih koji će moći prisustvovati posljednjem ispraćaju.

25.10.2015., Zagreb - U kazalistu Vidra odrzana je premijera predstave Miris lovine. Vera Zima.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/5

Mnogima omiljena glumica preminula je samo pet mjeseci nakon što je ponosno u ruke primila Nagradu Vladimir Nazor. Na svečanoj dodjeli bila je već vidno narušena zdravlja. Trebala je pomoć pri hodanju i preuzimanju nagrade, ali s lica joj nije silazio zarazni osmjeh životnog zadovoljstva i energija koja ju je uvijek krasila. Mnogi su je voljeli zbog vedrog duha, a jednu od najrecentnijih uloga ostvarila je u HRT-ovoj seriji "Odmori se, zaslužio si" u kojoj je igrala Ružu Kosmički za koju je nagrađena 2006. godine Hrvatskog društva dramskih umjetnika.

Vera je rođena kao Vjeročka Zimova u Metkoviću, a djetinjstvo i mladost provela je u Pločama. Majka joj je bila Dalmatinka, a tata Slovak koji je došao u Dalmaciju iz Vojvodine i ostao. Njihova je ljubavna priča bila tragična, naime, Verina majka je već s 18 godina ostala udovica. No u toj ljubavi rođena je djevojčica koja će duboko obilježiti hrvatsku glumačku scenu.Već u gimnaziji profesori ju prozivaju 'glumicom', nosila je taj poziv u sebi i bila uporna u nakani da upiše Akademiju. Zbog čvrste naravi zvali su je 'mala s kamena', prije studija uzdržavala se kao kontrolorka na autobusnoj liniji Drvenik – Ploče, a na prijemnom ispitu na Akademiji dramskih umjetnosti bila je jedina žena u generaciji. Izvela je Grušenku iz Braće Karamazovih, odlično to odradila i prošla. Tada je od 140 kandidata primljeno samo njih četvero.

Foto: Daniel Pavlić

Odmah nakon završetka Akademije Relja Bašić i Vanja Drach iz Teatra u gostima pozvali su je da s njima radi hit predstavu Ivana Kušana 'Čaruga', pa se tako već kao mlada glumica našla na pozornici među velikanima glumišta. - Ta prilika mi je bila velika škola i kumovala je mojem samopouzdanju. U predstavi su bili, to uvijek napominjem jer ih se želim prisjetiti: Franjo Majetić, Relja Bašić, Fabijan Šovagović, Vanja Drach, Ivo Serdar, Ana Karić, Pero Juričić i Stjepan Bahert – kazala je medijima svojevremeno Zima o čuvenoj drami koja je u toj produkciji izvedena 220 puta. Neke kazališne predstave poput "Hamleta" i "Balada Petrica Kerempuha" odigrala je sigurno i po tri stotine puta. Najugodnije se, govorila je, osjećala u ulozi temperamentne i na svoj način lude Mirandoline u "Krčmarici", predstavi za koju je dobila brojne nagrade. Radi se o ulozi koja glumca cijela dva sata na sceni drži neizmjerno budnim i živim, a publika je njene izvedbe često prekidala pljeskom i ovacijama. Kad smo ju u kasnijim godinama znali pitati u koje bi se godine da može vratila, govorila je: "Balzac je rekao da je žena od 35 godina remek-djelo prirode – eto tako sam se i sama osjećala. Vratila bih se u doba Krčmarice, u moju 35-u godinu i ne bih mijenjala baš ništa!" Reklama: 0:14 Nastupala je između ostalog i u Satiričkom kazalištu Kerempuh, u Zagrebačkom kazalištu lutaka, sinkronizirala animirane filmove.

Filmsku karijeru započela je 1975. u filmu "Kuća", ali prepoznatljivost i epitet buduće velike glumice donijet će joj film "Mećava" Antuna Vrdoljaka iz 1977. u kojem je utjelovila Mašu. Glumila je i u "Kiklopu", "Ljubavnim pismima s predumišljajem", "Četveroredu", "Bogorodici", "Blagajnica hoće ići na more", "Duga mračna noć", "Ne dao Bog većeg zla", "Metastaze". Posljednji film snimila je 2011. "Korak po korak" Biljane Čakić-Veselič. No u svijesti televizijskih gledatelja u uspomeni je najživlja kao savršena mama Ruža Kosmički u seriji HRT-a scenarista-supružnika Tribuson "Odmori se, zaslužio si", “žena koja zna kuhati” Brankica Bedeković, kućna pomoćnica familije u seriji "Luda kuća" i brižna seoska majka u kultnom filmu "Oprosti za kung-fu" Ognjena Sviličića za koji je nagrađena Zlatnom arenom. "Kod glumca je najvažnija glumačka strast. Što se, pak, mene tiče, držim da je prava sreća što smo se srele Ruža Kosmički i ja!", govorila je do samog kraja o ulozi koja joj je obilježila tv karijeru.

Komentara 1

DU
Deleted user
16:51 09.11.2020.

Inace su pogrebna okupljanja jako bitna, narocito pokojniku. Odlucite se, hocemo li se okupljati ili ne, hocemo li stititi sebe i druge od bolesti ili ne? Gdje su sad koronasi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije