Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
THE FRAJLE

Novosadska grupa ponovno u Hrvatskoj za Silvestrovo: 'Zagreb je naš drugi dom, u grad smo se zaljubile na prvi pogled'

storyeditor/2022-12-28/Frajle_1015217_Studio_VAV_video_produkcija_JPG-1.jpg
29.12.2022.
u 06:30

Nataša, Jelena i Nevena će u Zagrebu završiti uspješnu radnu godinu s više od 40 koncerata diljem regije, a za iduću godinu najavljuju novi album i turneju

Novosadska grupa The Frajle i ove će godine 31. prosinca nastupiti u Zagrebu, gdje već tradicionalno ispraćaju staru godinu i sviraju prvi koncert u novoj. Nataša Mihajlović, Jelena i Nevena Buča od prošle godine nastupaju kao trio, s obzirom na to da ih je napustila Marija Mirković. No, to se nije puno osjetilo u njihovim nastupima, kazala nam je jedna od Frajli, Nevena Buča.

I ove godine nastupate u zagrebačkom klubu Johann Franck. Vjerujem da se i vi veselite tom koncertu, što možemo očekivati?

Sad već postaje tradicionalno da smo u Zagrebu na ispraćaju stare i dočeku nove godine. Zagreb je naš drugi dom uz Novi Sad i svi znaju za tu ljubav na prvi pogled. JF je kultno mjesto u Zagrebu i volimo popiti kavu kad god smo tamo. Prijem je prošle godine bio nešto posebno. Svi smo zajedno doživjeli tu atmosferu i toliko dobrih vibracija na jednom mjestu.

Ljubav između vas i Zagreba postoji već desetak godina, od kada redovito nastupate za Božić i Novu godinu u glavnom gradu Hrvatske. U čemu je tajna tolike ljubavi između zagrebačke publike i vas?

Tajna ljubav je neraskidiva, uzajamna, beskrajna, a tome svjedoče oni datumi kada ste obično s obiteljima i najbližima. Zagreb je naš drugi dom uz Novi Sad i svi znaju za tu ljubav na prvi pogled.

Imate puno pjesama na repertoaru, kako birate one koje ćete svirati? Razlikuju li se setliste od koncerta do koncerta?

Brinemo se da svaka turneja ima svoju set listu. Tako da nove pjesme dobiju svoje mjesto, ali tu su i pjesme s ranijih albuma, koje publika voli. Trenutno je pjesma “Tamburaši” najtraženija na koncertima, bez obzira sviramo li u Skoplju, Beogradu ili Zagrebu. S našom dragom prijateljicom, glumicom i redateljicom Višnjom Obradović radimo i scenski nastup, skečeve, uživamo u svim novostima i kreativnom stvaralaštvu.

Već godinu dana nastupate kao trio, koliko se toga promijenilo u vašoj glazbi i koncertima?

U principu, puno se toga promijenilo. Tri je sretan broj i savršen za scenu. Za razliku od prijašnjih nastupa, puno plešemo, koncert je koreografski zahtjevniji. Glazbenici koji su s nama na pozornici neki su od najboljih glazbenika na Balkanu. Violina je kao sastavni dio našeg zvuka sve prisutnija kako na koncertima tako i u pjesmama. Sve tri smo skladatelji i tekstopisci. Svaka od nas napravila je iskorak u svom autorskom radu, što će publika moći čuti i na novom albumu.

Koliko ste zadovoljne proteklom godinom? Dosta ste nastupale i objavile ste pjesmu “Gorim”, koja je vaš novi hit.

Protekla godina za nas je bila vrlo radna, iza nas je 40 uspješnih koncerata diljem regije, pjesma koja je jako dobro prošla kod publike. Mi smo kantautorice, pa je i doživljaj uspjeha pjesme puno jači. Jako smo zadovoljne reakcijama, a vrijeme je za novu pjesmu.

Nastupale ste na brojnim zanimljivim mjestima diljem svijeta, poput aviona na 10.000 metara visine, u Europskom parlamentu, u samostanu... Koje biste koncerte izdvojili?

Svaki je koncert dirljiv i drukčiji na svoj način. Naravno, najdirljiviji su koncerti u bolnicama, za bolesne, djecu i starije. Dogodilo se da je na kraju koncerta djevojka ustala iz kolica kako bi nekako zaplesala s ostalima. Divni su to i dirljivi prizori.

Ljetos se dosta pisalo o slučaju kada ste stigle u Velu Luku na koncert posvećen Oliveru Dragojeviću, na koji navodno niste bile pozvane. Što je prava istina, jeste li bile pozvane ili niste?

Naša je veza s Oliverom tako duboka i neraskidiva i naša publika tome svjedoči kroz glazbu i gostovanje na njegovu koncertu i upoznavanje s njim, kao i cjelokupnu suradnju. Bila je velika čast upoznati takvog umjetnika i osjetiti njegovu veličinu rame uz rame na istoj pozornici. Glazbom mu odajemo počast svakim nastupom, a o svemu ostalom je suludo raspravljati.

Prošle godine ste snimili pjesmu “Panonskom mornaru” posvećenu Đorđu Balaševiću. Kako je nastala ta pjesma, što je za vas značio Đole?

Đole je bio naš glazbeni tata, čovjek uz čiju smo muziku odrasli, čije smo pjesme učili na gitari i uplovili u svijet glazbe. Pjesmom odati počast takvom velikanu naše ulice i grada najmanje je što možemo učiniti. Mislim da svaki umjetnik u takvim trenucima u svoj rad unese dio srca.

Kakvi su Frailes privatno? Što radite u slobodno vrijeme?

Privatno su ono što jesu na sceni, žene koje obožavaju svoj posao, a slobodno vrijeme koje posvećujemo obitelji i prijateljima iznimno cijenimo, a karijeru odvajamo od privatnog života.

Kakvi su planovi za iduću godinu, gdje ćete nastupati i kada možemo očekivati ​​novi materijal?

Uskoro nova pjesma, nova suradnja, najavljujemo album za kraj 2023., sprema se velika regionalna turneja, knjiga “Kako sam postala Frajla”, naša autobiografija, je u tisku jer je prvo izdanje rasprodano. Naš dokumentarni film “Pesmom slavimo život” čeka svjetlo dana na televiziji, radimo i pjesme za druge izvođače, glazbu za kazalište, reklame, film. Puno je toga u planu iako u 2023. slavimo 14. godišnjicu rada. 

VIDEO U 98. godini preminuo najstariji hrvatski pjevač, posljednju pjesmu snimio je lani

 

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Mlijekoholičar
Mlijekoholičar
06:51 29.12.2022.

Jugo buržoazija će slaviti novu godinu u Johannu Francku.

SD
sdragan
06:55 29.12.2022.

Postoji opasnost da ove chetnikusche zaraze blaženo Zagrebačko pučanstvo svojm nacionalističkim idejama koje propagiraju kroz pjesme. Hitno da se dignu udruge branitelja Hrvatske nejači i zaštite nas od zla!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije