Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mongolske vlasti

Nicolas Cage vraća ukradenu lubanju dinosaura vlastima

Lubanja dinosaura
Foto: Hina
22.12.2015.
u 10:26

276.000 dolara vrijednu lubanju dinosaura, glumaca namjerava vratiti američkim vlastima

Hollywoodski glumac Nicolas Cage pristao je vratiti američkim vlastima ukradenu lubanju dinosaura koju je kupio prije nekoliko godina za 276.000 dolara, a SAD će je potom vratiti mongolskim vlastima.

Ured manhattanskog odvjetnika Preeta Bharare prošli je tjedan podnio zahtjev za preuzimanjem lubanje Tiranosaurusa batara koja će se vratiti mongolskim vlastima, s obzirom na to da je iskopana u Mongoliji. 

U pokrenutom pravnom postupku ne navodi se da je Cage vlasnik lubanje, no njegov je glasnogovornik potvrdio da ju je glumac kupio u galeriji I. M. Chait na Beverly HIllsu u ožujku 2007. To ne znači da je glumac optužen za prijestup, no američke vlasti smatraju da se lubanja mora vratiti u zemlju porijekla, ako je dokazano da je odande ukradena.

Cageov glasnogovornik kazao je da je glumac od galerije dobio potvrdu o autentičnosti lubanje i da je američke vlasti kontaktirao u srpnju 2014. kada ga je ministarstvo unutarnjih poslova obavijestilo da je kupljeni predmet vjerojatno ukraden.

Istraga je pokazala da je lubanja u Americi završila ilegalno pošto je ukradena u Mongoliji. Bhararin odvjetnički ured od 2012. je otkrio nekoliko desetaka mongolskih fosila koji su se našli u prodaji u Sjedinjenim Američkim Državama.

– Svi fosilni ostaci koje smo otkrili u SAD-u kulturološki su i znanstveni artefakti otuđeni od njihova pravog vlasnika – rekao je Bharara. 

>> U Europu stigao rekonstruirani dinosaur Tristan

>> Nicholas Cage je vampir koji je živio u prošlom stoljeću

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije