Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
12 metara dugačak kostur

U Europu stigao rekonstruirani dinosaur Tristan

Berlinski muzej
Foto: PK/AW
1/8
17.12.2015.
u 11:06

Tyrannosaurus Rex biti će stanovnik najvećeg Prirodoslovnog muzeja u Njemačkoj sljedeće tri godine

Dvanaest metara dugačak dinosaur, izložen je danas u berlinskom Prirodoslovnom muzeju. Glava Tyrannosaurusa Rexa velika je 1,5 metar, a zbog težine postavljena u posebnu vitirnu. Izrađena je metodom 3D printanja, a zasad je najvjerodostojnija poznata lubanja ovog dinosaura.

Pošiljka je stigla iz Amerike, a muzeju je trebalo mjesec dana da pripremi sve dijelove kostura za izložbu, prenosi Deutsche Welle.

Iako je izumro prije više od 65 milijuna godina, T-Rex je i dalje popularan diljem svijeta, posebice nakon Spielbergova filma "Jurski park".

Däne Niels Nielse, investicijski bankar iz Londona, odlučio je ostvariti svoju strast iz djetinjstva. Naime Däne je oduvijek bio ljubitelj dinosaura, a kostur T-Rexa kupio je nedavno te odlučio pokloniti Prirodoslovnom muzeju u istraživačke svrhe. Dinosaura je nazvao prema sinu - Tristanu.

Dysalotosaurus, već izložen petmetarski dinosaur, time je dobio konkurenciju. Sljedeće tri godine T-Rex Tristan biti će novi sustanar berlinskog muzeja, a stanovnici metropole vesele se atrakciji. Očekuje se i porast posjećenosti.

Foto: PK/AW

Istraživačka tradicija

Berlin ima dugogodišnju tradiciju istraživanja ovih nekadašnjih životinja. Početkom 20. stoljeća Prirodoslovni muzej uključio se u ekspediciju na Tanzaniji. Pronađena je iskopina od 250 tona kostiju dinosaura, koje su također odvezene u Berlin. Velik broj fosila i dalje se nalazi u podrumu muzeja, a prije svega služi za znanstvena proučavanja.

Prirodoslovni muzej u Berlinu, otvoren 1889. godine najveći je prirodoslovno-istraživački muzej u Njemačkoj.

Od izloženih najvećih dinosaura do najmanjih dokaza živućih organizama poput riba i insekata, ovaj muzej razgledavaju milijuni posjetitelja.

>> U Kini otkriven novi dinosaur koji izgleda poput zmaja

>> Tajna 'zavjetnog kovčega' osječkih slobodnih zidara

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar nekakav
nekakav
09:08 18.12.2015.

brine me zadnja rečenica. jel to znači da muzej posjećuju dinosauri, ribe, insekti... a ne ljudi? jer početak rečenice 'od najvećih dinosaura'' sugerira nešto drugo. 'od kineza, japanaca, do poljaka'...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije