Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preminuo danski princ

Ne želim dijeliti grob s kraljicom jer ni za života nismo bili ravnopravni

Foto: DPA/Pixsell
1/3
15.02.2018.
u 12:09

Princ Henrik nije bio zadovoljan činjenicom da nikada nije dobio titulu kralja iako je bio oženjen danskom kraljicom Margaretom II., jer je porijeklom Francuz

Princ Henrik (83), suprug danske kraljice Margarete II. umro je jučer u dvorcu Fredensburg, kraljevskoj rezidenciji 40 kilometara udaljenoj od Kopenhagena.

Odlazak je to kontroverznog člana danske kraljevske obitelji koji nije krio nezadovoljstvo svojim statusom. Naime, kako je Henrik francuskog podrijetla, nikada nije dobio titulu kralja, čime je bio izuzetno ogorčen. Do te mjere da je prije nekoliko godina najavio kako nakon smrti ne želi biti pokopan zajedno sa svojom suprugom, danskom kraljicom, navodeći da, ako nisu bili ravnopravni tijekom života, neće biti ravnopravni ni nakon smrti.

Princ Henrik umro je u 83. godini, nakon relativno kratke bolesti. Naime, krajem siječnja dijagnosticiran mu je tumor na lijevom plućnom krilu, ali i plućna infekcija. Prema vlastitom zahtjevu, vraćen je u dvorac Fredensburg kako bi “umro kod kuće”. Uz to, bolovao je od teškog oblika demencije, a sumnja se kako je ona već prerasla u Alzheimerovu bolest.

U priopćenju dvora još uvijek nije navedeno gdje će biti pokopan princ Henrik, no vjerojatno ne u nekropoli katedrale u Roskildeu gdje su sahranjeni svi danski kraljevi.

1/8

Komentara 2

Avatar jest
jest
13:18 15.02.2018.

U sličnom je položaju i britanski Princ Filip koji se morao odreći vlastitog prezimena i još mnogo toga te ostati u sjeni Elizabete II. No smiješno je nad time kukati, pa svi oni dobro znaju što ih čeka u takvom braku.

PE
peugeot
13:19 15.02.2018.

Neka vide prepotentni i krajnje arogantni Francuzi kako je to kad nalete na nekog ko je jos prepotentniji i arogantniji od njih samih kao sto je slucaj sa danskom kraljicom Margheritte II koja mu nije dala status koji je on ocekivao, a zbog cega je uvijek zivio u njenoj sjeni i na njenu (sa)milost. Inace, njegovo pravo francusko ime se sastoji od 8 (!) rijeci : Henri Marie Jean André de Laborde de Monpezat. Volio je vise voziti se u Citröenu, nego li u Volvou. Vise je volio piti vino, nego li pivo. Pravi Francuz cije je porijeklo grad Bordeaux.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije