Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
traži od Srbije azil

Naša pjevačica u Beogradu zaposlila imigranta, posebno ju je dirnula jedna njegova rečenica

Ida Prester
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL/Borna Filic/PIXSELL
1/3
19.09.2019.
u 15:33

- Iza sebe je ostavio roditelje i brojnu braću i sestre. Odgovarali su ga od puta u nepoznato, ali glad prema normalnom životu bila je jača. Nije više mogao podnijeti strah, besperspektivnost, letargiju. Sami ima snove, kao i svi mi - napisala je Ida Prester.

Pjevačica Ida Prester na svom je Facebook profilu podijelila dirljivu priču o migrantu Samiju kojeg je zaposlila u Beogradu. Njegova životna priča dirnula je članicu sastava Lollobrigida pa od Srbije traži azil za mladića.

- OVO JE Sami. Ima 18 godina, ide u školu za modni dizajn, obožava umjetnost i izvrsno govori engleski. Sami je dečko toplih očiju, blagog osmijeha, vrijedan i jako pristojan. Ali za njegovu životnu priču je najvažnije što je izbjeglica iz Afganistana. Prije dva mjeseca odlučili smo u firmi moga muža zaposliti nekog od azilanata/tražitelja azila. Dugo smo razmišljali, nije njima potrebna samo humanitarna pomoć, već samopouzdanje i pripadnost društvu, korisnost za zajednicu. Bez rada nema ni integracije. Kontaktirali smo Centar za tražioce azila i tražili preporuku za nekog od migranata s radnom dozvolom.
Odmah su nam poslali Samija - otkrila je pjevačica koja već godinama živi u Beogradu s obitelji.

Dodala je i kako je Sami u Srbiju stigao kao dječak od 15 godina. - Iza sebe je ostavio roditelje i brojnu braću i sestre. Odgovarali su ga od puta u nepoznato, ali glad prema normalnom životu bila je jača. Nije više mogao podnijeti strah, besperspektivnost, letargiju. Sami ima snove, kao i svi mi. Put je prevalio najvećim dijelom pješice i uz pomoć krijumčara. Za to vrijeme vidio je sve ono što nijedno dijete ne bi trebalo vidjeti ni na filmu - dodala je Prester pa nastavila:

- Čim je došao, krenuo je u školu za dizajn i počeo učiti srpski. Iako mu je početni plan bio da dođe do Njemačke ili još dalje na sjever, Srbija mu se svidjela. Kaže - otvorena, topla i opuštena. Volio bi ostati ovdje, ovo je zadnja točka njegovog puta.
Sami se na poslu super snašao, suradnici ga obožavaju - otkriva Prester. Unatoč tome što se odlično uklopio u novu sredinu Sami se još uvijek osjeća bespomoćno.

Naime, prije par dana po treći mu je pita odbijen azil. - Ne znamo kako pomoći, ne razumijemo se u proceduru odlučivanja. Ali znamo ispričati ovupriču i prepoznati vrijednog čovjeka koji može biti na ponos svakom društvu. Najdirljivija mi je bila Samijeva rečenica dok smo pričali: Ne razumijem. Upoznao sam ovdje puno ljudi koji žele pobjeći odavde, u neke zemlje gdje se bolje živi. Ja samo želim ovaj život koji oni već sada imaju, ništa vise od toga - zaključila je pjevačica.

Ključne riječi

Komentara 54

Avatar Graničari Stari
Graničari Stari
16:18 19.09.2019.

Kako "naša"? Ako je u Beogradu onda je valjda srbijanska pjevačica...

Avatar Oluja 95'
Oluja 95'
16:21 19.09.2019.

Ako je iz Srbije onda je valjda srpska pjevačica, a ne naša...pazi ti, "naša"...

OL
oLo
16:00 19.09.2019.

Zaposljava i general Ante Gotovina, pa to niie vijest.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije