Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
omiljeni bend 80-ih

Nakon više od 2 desetljeća otkrili razloge velike svađe i naprasnog razlaza: 'Sad mi je žao'

Denis & Denis
Foto: Promo
1/4
27.10.2019.
u 12:03

Davor Tolja i Marina Perazić bili su najveće pop zvijezde bivše države, a Zagrepčani će ih moći vidjeti na koncertu u klubu 'Metropolis' 16. studenog. gdje će izvoditi najveće hitove poput 'Program tvog kompjutera', 'Čuvaj se' i 'Oaza snova'

Jedan od najvećih glazbenih trendova u svijetu povratak je kultnih bendova iz 70-ih i 80-ih, koji odlaze na nove turneje na kojima sviraju svoje najveće hitove. Takvom trendu nisu odoljele ni neke naše grupe pa u posljednje vrijeme često svjedočimo koncertima popularnih izvođača iz 90-ih. Posljednjih godina, nekako u tišini, povremeno nastupaju i Denis & Denis, grupa koja je u 80-ima bila predvodnik domaće electro-pop scene. Marina Perazić i Davor Tolja rastali su se 1987. godine, a sve do 2012. nisu imali kontakta.

Tada su se prvi put našli kako bi proslavili 30. godišnjicu grupe, a od tada odrade samo nekoliko nastupa godišnje. Zagrepčani će ih ponovno moći vidjeti 16. studenog, kada će u klubu “Metropolis” izvesti svoje hitove kao što su “Program tvog kompjutera”, “Čuvaj se”, “Soba 23” ili “Oaza snova”.

– Znate kako je, kad je čovjek mlad, brže dolazi do sukoba mišljenja pa svatko krene svojim putem, što glazbenim, što privatnim. Meni je jako žao što smo se razišli, Marina je prvo otišla u Novi Sad, pa u Ameriku, a ja živim u Rijeci cijelo vrijeme. Znate kako je, s 20 godina slušate jednu glazbu, a pet godina kasnije nešto sasvim drugo. Tako smo i mi imali različita glazbena viđenja. Eto, to vam je najveći razlog zašto smo se razišli. Kad smo se ponovno našli 2012., nastavili smo kao da se ništa nije dogodilo. Dobro je što nemamo obavezu nastupati svaki tjedan, nego kad nas netko nazove, jer znamo da će biti dobra atmosfera. Tako sad na nastupima najčešće budu djeca naših fanova s početka karijere – veli nam Davor Tolja koji je i napisao najveće hitove grupe. Kaže kako mu je najveći kompliment to što se njegove pjesme i danas rado slušaju i što mnogi govore da su bile ispred svog vremena.

Moderni od početka

– Nije problem napraviti pjesmu, no kad napravite nešto svježe i originalno, to je već druga stvar. Drago mi je da se naše pjesme mogu puštati danas na radiju, zajedno s pjesmama novije produkcije. Naravno, čuje se da je to snimljeno prije 35 godina, ali se bez problema uklopi u današnji zvuk – kaže Tolja.

Danas nove pjesme izlaze svakodnevno, no u vrijeme kad je on počinjao nije bilo lako jer su kompjuteri bili u povojima.

– U to vrijeme najbolji kompjuter bio je Commodore 64 i na njemu se moglo nešto isprogramirati, ali većina stvari je odsvirana uživo, osim nekih sekvencera, koje smo radili primitivno s posebnim spravama koje su puno koštale. Naš ondašnji producent Andrej Baša prvi je u Hrvatskoj nabavio LinnDrum, aparat na kojem su snimale i tadašnje najveće zvijezde elektroničke glazbe Human League i Depeche Mode. To mi je tada bilo kao da sam dobio sveti gral. Osobno sam imao samo jedan sintesajzer, a ostalo sam posuđivao – veli Tolja.

Odmah nakon uspjeha singla “Program tvog kompjutera” i njihova prvog albuma Denis & Denis postali su najveće pop-zvijezde bivše države. Tome je, osim pjesama, pridonijela i Marina Perazić koja je zračila seksepilom.

– Druge pjevačice nisu imale taj seksepil, to tada nije bilo u modi. Međutim, ona je to imala na pozornici. Naravno, mi smo još pojačavali njene uzdahe na pjesmama kako bi to još više došlo do izražaja. To je bila prava dobitna kombinacija. Sjećam se, kad smo se prvi put pojavili u tadašnjoj popularnoj emisiji “Hit mjeseca”, da su svi pričali samo o nama. Danas u medijima imate svega, i dobrog i lošeg. No nekad ste imali filtere u diskografskim kućama pa se na televiziji nije mogao pojaviti bilo tko. A oni koji su se pojavili postajali su zvijezde – kaže Tolja.

Početak kraja grupe bio je 1985. godine, kada je Tolja otišao u vojsku. U grupi ga je tada zamijenio njegov prijatelj Edi Kraljić, koji je nastupao s Marinom na koncertima. Nakon Marinina odlaska Edi i Davor su izdali i rock-album 1988. godine koji nije postigao uspjeh kao njihov prvi album. Tolja je 2013. pokušao s novim materijalom koji je pjevala pjevačica Ruby, no i taj je pokušaj propao nakon što je ona zatrudnjela.

Nema novih pjesama

– Danas sviram rock u riječkoj grupi Whiteheads. Svi uživamo u dobroj glazbi, a naravno, nazvali smo se tako jer smo većinom sijedi – smije se Tolja i dodaje kako mu zasad nije u planu snimanje novih pjesama s Marinom Perazić.

– Ne vidim potrebe za tim kad svi još uvijek jako traže naše stare pjesme. Nastupamo samo nekoliko puta godišnje i to nam je dosta – veli Tolja. Zanimljivo je da bi mu konkurencija na top-listama bio i njegov rođak Marko, jedan od naših najpoznatijih pop-pjevača.

– Mi smo vam prava glazbena obitelj. I njegov otac je glazbeno nadaren, doduše nije se bavio profesionalno glazbom – zaključio je Tolja. 

 

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar nisam..robot
nisam..robot
11:12 26.10.2019.

Znacajna muzika onoga vremena. Davor koji je stvorio par posebnih pjesama onih vremena a Marina koja je nastupala sexy kao stvorena za stage ravnopravno sa Debbie Harry.

PS
popevke sAm slagal
11:20 26.10.2019.

Veliki povratak? Izdali dvostruki album i rasprodali Arenu 5 dana? No dobro, nikada neću zaboraviti gdje sam bio i u kakvom čudu sam ostao, kada sam te večeri, na tv -u, početkom svibnja 1984., ugledao boginju ljepote kako pjeva, plešeleše i uzdiše. Hvala Marina

DD
dobar.d
12:18 27.10.2019.

Znao sam da je u pitanju senzacionalan razlog u pozadini sukoba...naime može li biti išta senzacionalnije od razmimoilaženja u glazbenom ukusu? Ovi članci konkuriraju (ma šta konkuriraju) Malnarovoj ekipi...lol

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije