Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
“Mižerja”

Mlada šestorka koja ide na Eurosong: Seksi, a znaju i pjevati

eurosong (1)
Foto: HTV
1/5
12.02.2013.
u 18:00

– Nismo ih birali po izgledu i visini. Najvažnije je bilo kako zvuče, čime smo svi jako zadovoljni. Ali mislili smo i na vizualni dio, ipak je to televizijsko natjecanje. Teško je ispuniti sve kriterije – rekao je maestro Mojmir Čačija.

Šest mladića koji će u svibnju predstavljati Hrvatsku na Eurosongu u Švedskoj pjevat će uz pratnju instrumenata. No prema definiciji klapskog pjevanja, pjevačima u klapi nije dopuštena instrumentalna pratnja.

– Klapsko pjevanje dio je hrvatske kulturne baštine, a UNESCO je definirao da je to isključivo pjevanje a capella. Mislim da ovdje netko koristi klapsko pjevanje za privatne interese. Ti mladići nisu klapa, nego boy band poput Whama! ili Backstreet Boysa. Mnogi mi klapaši pričaju kako su se za Eurosong tražili crnomanjasti muškarci mačo tipa viši od 185 centimetara. Svi se tome smiju – kazao je dr. sc. Joško Ćaleta, stručni suradnik na Institutu za etnologiju i folkloristiku, kojeg smo zamoli za komentar odabrane šestorke.

Pop pjesma

U superklapi koja će u Malmeu izvesti skladbu “Mižerja” Gorana Topolovca najvažnije dionice imaju tenori Marko Škugor iz klape Kampanel i Ante Galić iz klape Sinj. Baritoni su Nikša Antica iz Kampanela i Leon Bataljaku iz klape Crikvenica, a basovi Ivica Vlaić iz klape Sebenico te Bojan Kavedžija iz klape Grdelin. Ipak, glavni član žirija koji je mladiće odabrao Mojmir Čačija brani svoje kriterije.

– Nismo ih birali po izgledu i visini. Najvažnije je bilo kako zvuče, čime smo svi jako zadovoljni. Ali mislili smo i na vizualni dio, ipak je to televizijsko natjecanje. Teško je ispuniti sve kriterije – rekao je maestro Mojmir Čačija, autor vokalnog aranžmana “Mižerje” i producent klapskog pjevanja koji je bio glavni za izbor.

Ističe kako mladići moraju pjevati uz instrumente jer su takva pravila Eurosonga.

– Zato smo i odabrali ovu pjesmu. Da pravila nisu takva, birali bismo pjesmu koja nema obilježja popa – kaže Čačija i ističe kako su iskoristili sve mogućnosti koje im daju pravila pa će klapa u Švedskoj jedan dio pjesme ipak izvesti a capella, a kad budu predstavljali “Mižerju” na stranim televizijama, uvijek će pjevati bez instrumenata.

Nastup na Eurosongu je, dodaje, prilika koja se ne odbija jer se može učiniti vrlo mnogo za promociju klapskog pjevanja. Kako bi pjesma zaista zvučala svjetski, odlučili su da će je u Milanu miksati majstor zvuka koji je surađivao sa zvijezdama poput Andree Bocellija.

Svi se već znaju

– Počeli smo vježbati prije tjedan dana i odlična smo ekipa. Dobro nam se slažu glasovi. Mi se svi već znamo otprije jer smo iz klapskih krugova. Svi smo jako uzbuđeni zbog nastupa pred milijunima ljudi na Eurosongu, ali ja nemam tremu – rekao je Bojan Kavedžija, najiskusniji član superklape.

Kao dugogodišnji član ansambla Lado već je proputovao svijet i nastupao na velikim pozornicama. Smije se na priče da su ih izabrali po izgledu i visini.

– Istina, viši sam od 185 centimetara, a i drugi su negdje te visine – rekao je kroza smijeh Kavedžija.

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar madcap
madcap
18:07 12.02.2013.

Eurosong, to još uvijek postoji? Sramota na što HRT razbacuje pare TV preplatnika.

Avatar Django
Django
18:20 12.02.2013.

Ovo je još jedan promašaj. Jedini pravi način je da pjesmu bira publika. Kojekakvi stručni selektori uvijek promiču nečiji interes. Kompozitor? Goran Topolovac, pravo dalmatinsko ime i prezime.

CH
Charlemagne26
16:59 13.02.2013.

Da se nije netko usudio izreci ikakvu, makar i utemeljenu kritiku!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije