Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlazak velikana

M. Gavran: Ivo se tuđim uspjesima radovao kao svojima

sprovod ivan kušan (1)
Foto: Borna FIlić/Pixsell
1/5
23.11.2012.
u 14:37

Od književnika su se na krematorij došli oprostiti i Anja Šovagović Despot,Vojo Šiljak, Hrvoje Hitrec, Tonko Maroević i drugi

– Nikada mu se nećemo moći odužiti za sve one divne knjige koje je napisao. Bio je velik talent, ali ponašao se kao da toga nije svjestan – rekla je Anja Šovagović Despot na posljednjem ispraćaju Ivana Kušana. Pisca i akademika na posljednji počinak ispartilo je otprilike 300 ljudi.

– Kao desetogodišnjak zahvaljujući knjizi “Uzbuna na Zelenom Vrhu” saznao da postoji sjajan dječji pisac – Ivan Kušan. Njegovi junaci su mi bili tako bliski i dragi. Kao tinejdžer sam vidio beskrajno duhovitu predstavu “Čaruga” i tada otkrio da postoji sjajan komediograf Kušan. Uzeo sam u ruke i njegove romane i priče za odrasle i susreo se s nekim trećim Kušanom, koji je kroz ironiju i satiru razobličavao našu suvremenost. A onda se dogodilo nešto predivno – upisao sam dramaturgiju na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti i saznao da će me pisanju drama podučavati moj omiljeni književnik Ivan Kušan. Boljeg profesora od njega nisam mogao ni poželjeti ni zamisliti – rekao je kroza suze književnik Miro Gavran. Nastavlja da kad ga je bolest prikovala za krevet, Ivo nije dopustio da mu to slomi duh.

– Ostali smo bez čovjeka koji se tuđim uspjesima radovao kao svojima – rekao je Gavran. Glumac Tomislav Štriga kaže da je imao privilegiju poznavati Kušana. – Bio je u godinama, ali uvijek je prerano – rekao je Štriga. Književnika i scenarista Hrvoja Hitreca shrvala je prijateljeva smrt.

– Išli smo zajedno na utakmice. Nikada se nije živcirao, čak niti kada je Dinamo gubio. On se znao zabavljati. Bio je normalan čovjek. Takve divne knjige je napisao, a nikada se nije time hvalisao. Ponekad mi se čini da je trebao to raditi – rekao je Hitrec.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije