Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
modni uspon

Leonarda Boban zbog ljubavi je odustala od karijere pa napravila biznis koji su obožavale Hrvatice

leonarda boban
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/14
05.05.2021.
u 15:02

- Prije svega sam supruga i majka, a tek onda poslovna žena - govorila je Leonarda, koja je veliku podršku imala u suprugu Zvoni. Svoje je kreacije javnosti prije petnaestak godina predstavljala na Cro-a-Porteru, a u ulozi modela našle su se i danas poznata HRT-ova voditeljica Jelena Lešić, bivša manekenka Jelena Orešković te bivša Miss sporta Mia Šlogar.

Legendarni nogometaš Zvonimir Boban i nekad uspješna manekenka i modna dizajnerica Leonarda Boban više ne žive zajedno. Vijest o njihovu prekidu jučer je Večernjem listu potvrdio i sam Zvonimir Boban priznavši da se razišao od supruge s kojom je u braku proveo 28 godina. Ipak, zauvijek će ih vezati petero djece o kojima će i dalje zajedno brinuti. Razvod su obznanili dostojanstveno, bez svađa i skandala. Doduše, skandali su Zvonu i Leu oduvijek zaobilazili. Uvijek su djelovali skladno, a u medijima se više pisalo o njihovim poslovnim uspjesima nego o intimi. Nanizao ih je Zvone poprilično, a u sjeni nije ostala ni Leonarda unatoč tome što je posljednjih godina bila posvećena obitelji. Nakon što je kopačke objesio o klin Zvone je svoju karijeru nastavio graditi kao glavi savjetnik predsjednika FIFE Giannija Infantina potom i kao sportski direktor kluba AC Milan u kojem je godinama igrao, a nedavno je dobio i poziciju prvog šefa nogometa Uefe. 

Foto: IPA/Pixsell

S druge strane Leonarda je na početku dvadesetih počela uspješno graditi manekensku karijeru, no zbog ljubavi prema Zvoni 1991. godine odrekla se modnih pista i editorijala, napustila život u Zagrebu i preselila u Milano zbog Bobanove nogometne karijere u klubu A. C. Milan. No, tamo nije sjedila prekriženih ruku. Posvetila se modnom dizajnu i ubrzo otvorila butike prvo u Milanu, a zatim u Zagrebu i Splitu koje su s ponosnom nosile brojne poznate Hrvatice. Svoje je kreacije javnosti prije petnaestak godina predstavljala na Cro-a-Porteru, a u ulozi modela našle su se i danas poznata HRT-ova voditeljica Jelena Lešić, bivše manekenke Jelena Orešković i Petra Friganović te bivša Miss sporta Mia Šlogar.

20.10.2005., Zagreb - Druga vecer 6. Cro-a-Portera. Jelena Glisic. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Moda je oduvijek bila njezina strast, a da će se jednog dana baviti time dalo se naslutiti još od najranijeg djetinjstva. Njezina baka prva je primijetila njezin afinitet za modu. Još kao mala izrezivala je potkošulje svog djeda, bojila ih i od njih radila razne odjevne kombinacije. Znalo se dogoditi i da 'nastrada' koji bakin čipkasti stolnjak od kojih je izrađivala ovratnike na svojim prvim kreacijama. Njezine kreacije često su bile spoj nespojivog. - Volim kombinirati točkice s prugama, naoko nespojive boje, materijale i uzorke - govorila je Lea koja je materijale nabavljala u talijanskom gradu Como. Tamo bi išla dva puta godišnje sa svojom najboljom prijateljicom i kumom Nadom Elez koja je ujedno bila i njezin financijski direktor. U kući u kojoj je živjela s obitelji prije preseljenja napravila je pravi mali modni pogon. - U kući na Ksaveru živjeli smo četiri go­dine, a u podrumu sam imala šivaonu. Nismo imali dovoljno prostora pa smo se odlučili preseliti. Staru kuću sam pretvorila u pravi mali pogon. U prizemljuje šivaona, skladište i krojačnica, a na katu 'showroom' - kazala je svojedobno Leonarda. 

20.10.2005., Zagreb - Druga vecer 6. Cro-a-Portera. Jelena Oreskovic. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Posao nikada nije stavljala ispred obitelji. - Prije svega sam supruga i majka, a tek onda poslovna žena - govorila je Leonarda, koja je veliku podršku imala u suprugu Zvoni. - Maštala sam da ću postati pjevačica, plesačica ili glumica. Da mi je netko tada rekao da ću završiti u modi, odgovorila bih mu da se šali. Imala sam veliku pomoć i podršku u svom suprugu Zvoni, bez kojeg sigurno ne bih uspjela - isticala je Leonarda, koju su prozvali hrvatskom Fridom Kahlo zbog široke palete boja koja je vladala njezinim kolekcijama. Zanimljivo je da se prije desetak godina okušala i u ugostiteljskim vodama. Jedno je vrijeme vodila restoran "Ćušpajz" u Gajevoj ulici, koji je gostima nudio razne domaće juhe i variva koja su se pripremala od svježeg povrća koje je Leonarda sama birala na zagrebačkom Dolcu. - Dosadio mi je posao s modom i sad krećem u novi "modni" podvig, jer isto su boje u pitanju. Kuhat ću guste juhe, a mjesto će se zvati "Cušpajz" - otkrila je tada Lea. 

Foto: Boris Ščitar ilustracija

Iako je od manekenske karijere odustala zbog obitelji, mnoge je prije dvije godine iznenadio njezin povratak pred kamere. Tada 49-godišnja Leonarda snimila je modni editorijal u kupaćem kostimu za poznati nautički časopis Yachts Croatia na nagovor vizažistice Ljiljane Kanižanec Kajfež, s kojom je surađivala tijekom manekenske karijere.  - Ljudi iz njezina miljea pitali su me zašto ne radim kao model, jer sada su u trendu manekenke zrele dobi. Kada sam to rekla svojima kod kuće, djeca i Zvone počeli su me nagovarati da barem pokušam pa, ako mi se svidi, da povremeno prihvatim pokoji angažman - rekla je Leonarda, koja je oduvijek podupirala i Zvonu u njegovu profesionalnom usponu, pa i kad je dobio poziciju prvog šefa nogometa Uefe, kojim je imenovan prije dva tjedna. Zasigurno je da će jedno drugome biti velika podrška i u budućnosti jer su, kako oboje kažu, prošli puno toga u životu zbog čega će zauvijek biti vezani. Briga o djeci uvijek im je bila na prvom mjestu, a svi koji ih poznaju sigurni su da će tako i ostati. 

VIDEO Pogledajte Večernjakovu desetku s Nikom Turković 


 
Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije