Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EVERGRIN

Legendarna Tonka: 'Uopće nisam svjesna da ga više nema i da se nećemo čuti'

Foto: PIXSELL
1/6
05.08.2020.
u 12:36

Od glazbenika Rajka Dujmića koji je preminuo jučer u 66. godini života opraštaju se mnogi.

 'Tonka' je nastala u jednoj noći. Oni u Zagrebu, ja u Splitu, bilo je dva, tri sata iza ponoći kad su me nazvali u prilično 'netrezvenom' stanju i pjevali je preko telefona - prisjetila se okolnosti pod kojima je dobila svoju pjesmu - ispričala je Tonka Čović Popadić za Slobodnu Dalmaciju o kojoj je Rajko Dujmić napisao evergrin 'Tonka'. 

U razgovoru je opisala Rajka kao Zagrepčanina s karakterom Dalmatinca i mediteranskim senzibilitetom.

- Rajka ću zauvijek pamtiti po iskrenom dječjem osmijehu i onim beskrajno tužnim očima, blagosti i dobroti, duhovitosti i potpunoj posvećenosti glazbi. Sve ovo sad pričam, a još uopće nisam svjesna da ga više nema i da se nećemo čuti. Bol je prevelika - rekla je Tonka.

1/10

Podsjetimo, u utorak 4. kolovoza nešto iza 14 sati stigla je vijest kako je preminuo hrvatski skladatelj i glazbenik Rajko Dujmić. Izvor blizak obitelji potvrdio je kako su za skladatelja pogubne bile ozljede nakon teške prometne nesreće koja se dogodila 29. srpnja kod Ravne Gore. Od tada se nalazio na odjelu intenzivne njege u KBC-u Rijeka, a njegova supruga Snježana Dujmić javno se molila za njegov oporavak. Mnoge javne osobe koje su ga osobno poznavale s tugom su primili ovu vijest.

- Teško je bilo što u ovom trenutku reći. Strašno je teško i Zecu i Marinku i meni. Jedino što mogu reći je da je bio jedan od najvećih glazbenika koji se ikada rodio na ovim prostorima. Bio je veliki učitelj, uzor, autoritet i jedina utjeha su pjesme koje ostaju iza njega i koje će nadživjeti sve nas. Sućut obitelj jer znam što prolaze. To je prestrašno... - rekla nam je Sanja Doležal

1/10

Glazbenik Vlado Kalember također nam se javio. S Rajkom ga veže prijateljstvo duže od 50 godina, a nama je ispričao kako su krenuli u suradnju i što mu je on značio.  - Rajka poznajem gotovo 50 godina. Još davno prije nego je svijet čuo za Rajka Dujmića se u Zagrebu u svijetu glazbenika pričalo o jednom klincu koji fenomenalno svira orgulje. Naše ozbiljnije druženje i suradnja keće 1978. godine kada sam krenuo sa grupom Srebrna krila i zamolio Rajka da nam bude aranžer i producent. Na prvom singlu je bio aranžer, a na prvom albumu je i svirao s nama. Bilo je još dosta toga pa se u ovom trenutku i ne mogu prisjetiti svega , ali najduži period druženja i suradnje je bio nekoliko godina u grupi 4ASA. Bez obzira na suradnje mene uz Rajka veže dugo godišnje prijateljstvo. U poslijednjim godinama smo se vrlo često čuli i družili. Nedavno smo s njim manager Zoran Škugor i ja bili na kavi. Rajko je jedan od najvećih autora kojeg smo imali i mogu samo biti sretan što je bio značajan dio mog poslovnog i privatnog života - kazao nam je Vlado. 

Pjevačica Emilija Kokić kazala nam je kako samo plače i jednostavno nije u stanju davati izjave. 

- Bila mi je velika čast što sam ga poznavao, on je bio veliki hrvatski autor i njegovo će ime biti upisano zlatnim slovima u povijest hrvatske glazbe - kazao nam je direktor Splitskog festivala Tomislav Mrduljaš, a od glazbenika se oprostio i predsjednik Republike Zoran Milanović.

1/5

- S tugom sam primio vijest o smrti Rajka Dujmića, izražavam sućut njegovim najbližima, prijateljima i kolegama. Hrvatska je ostala bez još jednog glazbenika koji je pjevao generacijama i pisao pjesme koje će generacije slušati. Uz Rajkove stihove rasla su djeca ljubavi, gradila su se prijateljstva i još dugo će njegove pjesme mnogima biti ljepša strana onih dobrih, starih vremena - poručio je Milanović u objavi na službenoj Facebook stranici.


 

Komentara 1

Avatar rubinet
rubinet
12:59 05.08.2020.

Tonka,reci cvrčak,Tonka ,reci more... predivni stihovi i predivna glazba....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije