Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLAZAK U 92. GODINI

Tužan oproštaj Željka Bebeka od žene koja je opjevana u kultnoj pjesmi "Selma"

Željko Bebek i Selma Borić
Foto: Instagram
1/7
29.01.2021.
u 12:29

Pjesmu "Selma" napisao je Vlado Dijak 1949. godine, a Goran Bregović Selmu je upoznao 1975. nakon koncerta Bijelog Dugmeta u Lisinskom

U 92. godini života preminula je Selma Borić, protagonistica pjesme "Selma" Bijelog Dugmeta koju je otpjevao Željko Bebek. O tužnom odlasku oglasio se i Bebek na svom Facebooku.

"Putuj Selma. Počivala u miru Božjem", napisao je kratko pjevač ispod zajedničke slike nastale u povodu proslave njezina 90. rođendana 2019. godine u kolovozu.

Foto: Daniel Pavlić

Pjesmu Selma napisao je pjesnik, humorist i boem Vlado Dijak daleke 1949. godine. Inspirirana je istinitim događajem. Selma Borić, koja je Dijaka upoznala kao šesnaestogodišnjakinja odmah nakon rata, zbilja je išla vlakom na fakultet u Zagreb, a Vlado je, ispostavit će se, bio strašno zaljubljen u nju, no to joj nikad nije smogao snage reći.

 Prvi put je Bregović doznao tko je prava Selma na koncertu Bijelog Dugmeta u Lisinskom 1975., kada je junakinja pjesme prišla iznenađenom Goranu i rekla mu: „Ja sam ta Selma!“ Bebek i Selma prije nekoliko godina susreli su se i u emisiji ''Osmi kat'' HRT-a, kada je legendarni pjevač iznenadio i u studiju otpjevao njenu pjesmu.

Bebek je inače redovito odlazio na proslave rođendana gospođe Borić, a ona je jednom prilikom tijekom gostovanja u HRT-ovoj emisiji objasnila kako se dogodio susret s Vladom.

– Imala sam tada 16 godina. Ja sam ležala s curama na travi, a Vlado je s dečkima ležao nasuprot. Čupkao je travu i stalno me pogledavao. Izgleda da se odmah zainteresirao za mene, a kasnije smo se sretali na korzu. Jednom me sreo s koferom pa mi je nosio taj kofer. Išli smo na stanicu i onda mi je pomogao da uđem u vlak. U tom je vlaku bio polupan prozor, a on mi je onda rekao: "Selma, ne naginji se kroz prozor" – ispričala je tada Selma, a u intervjuu za Večernji list Bebek se osvrnuo jednom prilikom na pjesmu i odnos sa Selmom.

– Prelijepa je to pjesma, prelijepa priča i važan korak u mojoj karijeri. Gospođa Selma predivna je osoba, njezina je pjesma dio životne priče – bio je tada emotivan.

Ključne riječi

Komentara 9

JO
joshua
13:09 29.01.2021.

Počivala u miru, Selma. Živjet ćete vječno u jednoj od najljepših pjesama ikad. I da, Bebek je legenda ... ajmo se suzdržati od sitničavosti i poruge barem u vijesti o nečijoj smrti.

ZA
zagabria5
14:26 29.01.2021.

Bravo Bebek, krasna fotografija na kojoj ste zagrljeni. Selmi sve najbolje u raju. Ta priča pokazuje neke bolje ljude i bolje okolnosti, neko ljepše vrijeme u glavama ljudi. Glavama koje su danas napunjene samo glupostima i trivijalnostima te zavjerama i neprijateljstvima. Vlado Dijak je bio pjesnik sa dušom. Druga njegova legendarna pjesma je Čolina 'Stanica Podlugovi'. Danas kapitalizam i sebičnost ne voli takve, danas je grabi sebi i zahebi onog drugog pod svaku cijenu

DU
Deleted user
13:39 29.01.2021.

Legendarna grupa, legendarna pjesma.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije