Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zlostavljači

Svjedočanstvo Sanje Vejnović: Naš priznati glumac na silu je htio ući u moju sobu, a poslije mi je prijetio

Foto: Davor Puklavec/pixsell
1/7
29.01.2021.
u 08:36

Glumica je svoju priču podijelila u RTL Direktu jer želi da se o ovoj temi počne otvoreno govoriti i da se konačno nešto poduzme i na zakonodavnoj razini.

Nakon što je glumica Milena Radulović optužila svog bivšeg profesora glume Miroslava Miku Aleksića za silovanje, na Facebook stranici ''Nisam tražila'' svoja potresna svjedočanstva o seksualnom zlostavljanju i uznemiravanju ispričale su i brojne glumice iz regije, ali i druge žene koje su bile žrtve seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja. Gošća sinoćnjeg RTL Direkta bila je glumica Sanja Vejnović koja je u razgovoru s Mojmirom Pastorčić pričala o ovoj temi i ispričala je i svoja iskustva sa zlostavljačima. 

– Kada kažemo Milena Radulović, uvijek kažemo i njeno zvanje – glumica. Pa se cijela priča počinje vezivati uz naše zvanje. Onda je bila maloljetna kada su se zlostavljanja događala. Silovanja je izvršavao dramski pedagog u jednoj školi koju je pohađala kao slobodnu aktivnost. Divim joj se da je snašla hrabrosti i snage da istupi sa svojim imenom i prezimenom i imenom i prezimenom zlostavljača, silovatelja. Ne možemo više šutjeti kao društvo. Veliku podršku te žene dobivaju putem platforme ''Nisam tražila'' na kojoj glumice iz cijele regije iznose potresna svjedočanstva o seksualnom zlostavljanju i uznemiravanju. Ja sam ih sve čitala ove dane. Kod svih normalnih i empatičnih ljudi to izaziva užas. To nije specifično samo za glumice, one su javno vidljive i mogu istupiti javno i otvoriti taj prostor, ali to nije ekskluzivno vezano za našu profesiju jer to se nalazi u svim zanimanjima i na svim nivoima društva. Prisutno je svuda – rekla je Sanja u uvodu. Dodala je kako će se sigurno ova tema i problematika otvoriti i na brojnim drugim fakultetima jer je seksualno zlostavljanje nešto što postoji u svim segmentima društva i obrazovanja. 
Sa zlostavljanjem se Sanja susrela u svom glumačkom poslu u zreloj dobi i ispričala je što je proživjela. 

Doživljavala sam i svojevrsno zlostavljanje na poslu, u glumačkom poslu u zreloj dobi. Ne seksualne prirode, ali mizogino i sa seksističkim primjedbama i raznim vrstama perfidnih zlostavljanja od jednog kolege. Nisam tome bila samo ja izložena, bio je tome izložen cijeli ženski dio ekipe. Tog sam kolegu prijavljivala, tražila zaštitu, a zaštitu nisam dobila. Izborila sam se sama i borila sam se tijekom snimanja na svoj svojstven način, odgovor bi bio: "Show must go on." E pa, ne mora uvijek. Prekasno je on maknut iz serije i prekasno smo mi u stvari bile oslobođene tog zlostavljanja – ispričala je i prisjetila se seksualnog uznemiravanja s početka svoje karijere. 

– Radilo se o jednom kolegi koji je bio puno stariji, ja sam imala samo 20 godina, on je imao 25 godina više. Oženjen i vrlo poznat i prihvaćen od društva. Svi su ga voljeli. Pokojan je pa mu neću reći ime. On je na silu htio ući u sobu kada smo spavali u hotelu na snimanju. Izgurala sam ga, nije se ništa dogodilo. Rekla sam da ću vikati i izgurala sam ga iz sobe. Zanimljivo je ono što se dogodilo drugo jutro, ja sam prešla preko toga i nisam nikome to rekla. Bila sam  sretna da sam ja izvojevala svoju malu pobjedu i da sam ga otjerala. On se na mene ljutio i sa mnom nije htio razgovarati. Nije htio proći tekst prije scene i to je rezultiralo svojevrsnom prijetnjom. Sljedeći film koji sam trebala raditi, a već sam se dogovorila s redateljem, kad je čuo da bih trebala glumiti glavnu ulogu, rekao je da se to neće dogoditi. I to se stvarno nije dogodilo. Jedina moja mala satisfakcija bila je da nisam to krila od filmske okoline. Kad bi se njegovo ime spomenulo, ispričala bih svoje iskustvo s njim. Dodala je da trebamo prestati šutjeti o ovoj temi i prestati se praviti da to ne vidimo. 

– Društvo je šokirano time što se događa, a to je odraz licemjerja. Hajdemo prestati praviti se da ne vidimo i sada, kada dajemo podršku, pokažimo to i djelima, i nadajmo se da će sve uroditi plodom na razini zakonodavstva. 

 

 

Ključne riječi

Komentara 24

CO
Cobra_
09:00 29.01.2021.

Jako lijepa žena. Ali ako se već priča, ime i prezime.

ML
Mladjan
09:28 29.01.2021.

Bilo bi pošteno, ako nešto znaš ili ne daj bože ako se tako što desi, da se kaže odmah ili da se šuti zauvijek.

PA
pax5
09:01 29.01.2021.

Dali žene, krivu možda sliku (poruku)šalju muškarcima? Kao žena mislim da žena koja drži do sebe i ima svoj stav nema nekakvih problema sa muškarcima...Jer to i jedna i dr.strana i te kako osjete....To je moje iskustvo,kada vec se priča o iskustvima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije