Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Showbiz Zvijezde

Le Zbor povodom Olimpijskih igara u Sočiju objavio spot za pjesmu 'Katjusha'

Le Zbor, prvi mješoviti ženski, lezbijsko feministički zbor u regiji i ovom dijelu Europe, povodom Olimpijskih igara u Sočiju objavio je spot za pjesmu Katjusha, čime izražava svoju solidarnost s LGBT građankama i građanima Rusije, ali i cijelog svijeta...
06. veljače 2014. u 09:59 4 komentara 807 prikaza
olimpijada
Foto: Screenshot
Pogledajte galeriju 1/2

Le Zbor, prvi mješoviti ženski, lezbijsko feministički zbor u regiji i ovom dijelu Europe, povodom Olimpijskih igara u Sočiju objavio je spot za pjesmu Katjusha, čime izražava svoju solidarnost s LGBT građankama i građanima Rusije, ali i cijelog svijeta. - Ovim putem pozivamo sve hrvatske sportaše i sportašice, političare i političarke te druge javne osobe da jasno osude kršenja ljudskih prava u Rusiji te da ruskim vlastima poruče da su odluke koje na taj način donose nedopustive. Smatramo da je kršenje ljudskih prava u Rusiji zadnjih godina poprimilo zabrinjavajuće razmjere. Ruski je parlament usvojio zakon o zabrani gay 'propagande' donesen radi zaštite konzervativnih vrijednosti, a koji je već doveo do povećanja nasilja prema LGBT osobama.

Zatvor za 'homoseksualnu propagandu'

- Nakon izglasavanja tog zakona, izglasan je i zakon o zatvorskim kaznama do tri godine radi 'vrijeđanja religijskih osjećanja', temeljem inicijative pokrenute suđenjem članicama benda Pussy Riot. Ruski anti-gay zakon, čiji je tekst ublažen micanjem ekplicitnih izraza 'homoseksualne propagande', uvodi velike novčane kazne za pojedince koji koriste medije ili Internet radi promicanja 'netradicionalnih odnosa'. Zakon također predviđa kazne za nedržavljane koji budu optuženi za istu propagandu, a obuhvaća zatvaranje i deportaciju te novčane kazne. Usto, pravo na slobodu izražavanja i okupljanja, u Rusiji je vrlo ograničeno, poručuju cure iz zbora

Kršenje radničkih prava

-  U takvom okruženju sljedećih će se dana odvijati Olimpijske igre koje će pratiti cijeli svijet, ali koje također nisu lišene kršenja osnovnih ljudskih i radničkih prava: dok su Olimpijske igre u Sočiju najskuplje Olimpijske igre svih vremena, devedeset posto radnika na olimpijskim građevinama ili uopće nije dobilo plaću ili je dobilo samo jedan dio, javljaju ruske organizacije za ljudska prava. Zbog ovih je razloga snimanjem spota za pjesmu Katjusha Le Zbor odlučio dati podršku ruskim LGBT aktivisticama i aktivistima.

Katjusa - budnica!

Pjesma Katjusha nastala je 1938. godine, njome su žene ispraćale vojnike koji su se borili protiv nacističkoga okupatora, a talijanski partizani su je prepjevali te je postala simbol otpora od Grčke do Malezije. Spot za Katjushu, u režiji Tomislava Fiketa, snimatelja Jovana Kliska i montažera Frana Sokolića, u Rusiji bi najvjerojatnije bio etiketiran i zabranjen kao gay 'propaganda'. Na taj način, 2014. godine, Katjusha ponovno postaje ruskom budnicom!

>>Cure iz Le Zbora s poznatim Hrvatima i Hrvaticama snimile singl 'Ljubav za sve'

Zagonetka
Možete li pronaći mačku na ovoj fotografiji? Mnogi su 'izgubili živce' tražeći ju
Od polja do stola
Zelena strategija
OD POLJA DO STOLA: Strategija koja otkriva pozadinu održivog razvoja
 • cave tonitrum 62:

  Kakva nemusta, beskrvna izvedba predivne ruske pjesme. Antipropaganda zborskog pjevanja!

 • treble:

  ona iz hrvatske koja je u ustav zabranila gay brak nešto govori rusiji? gdje je tu logika....poziva hrvatske sportaše da ju podrže na OI a svi oni podržali su markičku.

 • Avatar dum-spiro-spero
  dum-spiro-spero:

  dosadili ste cijelom svijetu i poreznom obvezniku. i ovo se placa iz proracuna. a kakav vam izgled takva i poruka.