Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAVI DETEKTIV

Krimi-serija koja se s guštom gleda, ali i sluša

Pravi detektiv
Foto: HBO
1/3
28.06.2015.
u 11:15

Prema mnogima najbolja serija prošle sezone vratila se na male ekrane, a izvrsnog McConaugheya i Harrelsona zamijenili su Colin Farrell i Vince Vaughn

"Pravi detektiv", autora Nica Pizzolata, jedna od najboljih prošlogodišnjih serija, ovog se tjedna vratila na male ekrane, u program HBO-a.

Podsjetimo, riječ je o konceptu koji je proteklih godina postao popularan u Americi najprije zahvaljujući seriji "American Horror Story", u kojem svaka sezona ima svoju priču, a glumci se mijenjaju. Prva sezona donijela nam je briljantne izvedbe oskarovca Matthewa McConaugheya i Woodyja Harrelsona.

Gledatelji su osam tjedana bili prikovani uz male ekrane dok su pratili njihov lov na ubojicu iz Louisiane, ali i promjene u njihovim životima, jer se radnja paralelno događa 1995. i 2012. godine. McConaughey i Harrelson za svoje su uloge bili nominirani za Emmy i Zlatni globus. Posebno je impresivan bio McConaughey, čiji je detektiv Rust Cohle neobičan lik koji citira Nietzschea i mnogima je sumnjiv. S druge strane Harrelsonov Hart je ekstrovertiran, rođeni Louisianac i obiteljski čovjek kojem su brak narušili stres na poslu te nevjera.

On je polarna (barem na površini) suprotnost Cohleu, samotnjaku i pesimistu te bivšem detektivu iz odjela narkotika u Teksasu. Dok radnju pokreće njihova zajednička opsesija da ulove ritualnog ubojicu, prava se drama usredotočuje na promjenjivu prirodu Hartova i Cohleova odnosa i osobnosti te na način na koji utječu jedan na drugoga kao detektivi, prijatelji i muškarci. Stoga Pizzolatu nije bilo lako izabrati glumce za drugu sezonu. Premda se pisalo da je jedan od sigurnih Brad Pitt, izbor je na kraju pao na Colina Farrella i Vinca Vaughna. Prva epizoda nove sezone pod nazivom "The Western Book of the Dead" prikazana je na HBO-u 21. lipnja i čini se da zasad nije opravdala "hype" koji se stvorio oko prve sezone.

Farrell protiv Vaughna

Bizarno ubojstvo u prvoj epizodi druge sezone spoji tri provoditelja zakona i profesionalnog kriminalca koji se moraju snaći u mreži urote i izdaje u sušnom krajoliku Kalifornije. Colin Farrell je Ray Velcoro, kompromitirani detektiv u industrijskom gradu Vinciju u okrugu Los Angelesa. Vince Vaughn igra Franka Semyona, kriminalca i poduzetnika kojem prijeti opasnost da izgubi životno djelo, dok se njegova žena i najbliža saveznica (Kelly Reilly) bori i s njegovim i s vlastitim izborima. Rachel McAdams je Ani Bezzerides, detektivka šerifova ureda okruga Ventura, koja se često sukobljava sa sustavom kojemu služi, dok Taylor Kitsch igra Paula Woodrugha, ratnog veterana i murjaka na motociklu koji patrolira kalifornijskim autocestama. On će naići na mjesto zločina i time pokrenuti istragu u koju su upletene tri zakonodavne skupine, brojni kriminalni tajni sporazumi i milijarde dolara.

Izvrsna glazbena podloga

Bez obzira na nešto lošije kritike prve epizode druge sezone, Amerikanci i dalje podržavaju "Pravog detektiva". Prvu sezonu gledalo je u prosjeku 2,3 milijuna gledatelja, dok je finale gledalo čak 3,5 milijuna Amerikanaca. Prvu epizodu nove sezone pratilo je respektabilnih 2,1 milijun gledatelja.

Valja spomenuti da seriju "Pravi detektiv" prati i izvrsna glazba. Tako su u prvoj sezoni glazbeni sladokusci uživali u odličnim glazbenim brojevima Grindermana, Melvinsa, Boba Dylana, Captain Beefhearta te u impresivnoj uvodnoj temi grupe The Handsome Family. Čini se da nas ni u drugoj sezoni glazba neće razočarati. Naslovna tema "Nevermind" uzeta je s aktualnog albuma "Popular Problems" legendarnog Leonarda Cohena, a na samom kraju prve epizode čujemo suradnju Nicka Cavea i Warrena Ellisa u pjesmi "All the Gold In California". "Pravi detektiv", dakle, serija je koja se s guštom gleda, ali i sluša!

>>Kad Daniel Craig ode u mirovinu, ja ću biti novi James Bond

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije