Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DUBRAVKO MERLIĆ

Kreće druga sezona hvaljene serije: 'Otkrit ćemo zašto kaskamo za drugim postsocijalističkim zemljama'

Serija Opstanak
Foto: Promo
1/4
19.04.2021.
u 07:00

Naglasak je druge sezone na gospodarstvu, a u svakoj od šest epizoda otvara se jedan strukturni segment te problematike koji se dokumentira materijalima i ljudskim sudbinama iz onih dijelova Hrvatske koji ga najbolje ilustriraju

Poslije odličnih kritika za prvu sezonu dokumentarnog serijala “Opstanak” koji je obrađivao demografski slom Hrvatske, od večeras ćemo na HRT-u gledati drugu sezonu serije autora Dubravka Merlića i njegove producentske kuće Castor multimedia. Naglasak je druge sezone na gospodarstvu, a u svakoj od šest epizoda otvara se jedan strukturni segment te problematike koji se dokumentira materijalima i ljudskim sudbinama iz onih dijelova Hrvatske koji ga najbolje ilustriraju. Istodobno, uz pomoć stručnjaka analizira se sadašnje stanje tog segmenta te uzroci i mogući načini rješavanja problema.

Usporedba s drugima

– Korijen druge sezone je u posljednjoj epizodi prve kada smo pokušali zaključiti zbog čega se ljudi toliko iseljavaju. Usprkos važnosti korupcije i klijentelizma, zaključili smo da je ekonomsko stanje kod nas ipak najveći problem. Bilo nam je zanimljivo kroz ovaj format provući ekonomske teme i vidjeti što je to u Hrvatskoj što nas koči da se ne razvijamo kao što se razvijaju drugi, a pogotovo s nama usporedive postsocijalističke zemlje poput Slovenije i Češke – kaže Merlić i dodaje kako su zamislili temu razrađivati po sektorima, pa svaka epizoda obrađuje pojedini problem.

– Prva je epizoda sintetički prikaz hrvatske ekonomije od 1990. do 2020. Ta se epizoda zove “Pad”. Druga se zove “Mrtvi kapitali” i u njoj pokušavamo vidjeti zašto prirodni resursi poput zemlje i energetskih potencijala nisu bolje iskorišteni. U trećoj epizodi bavimo se turizmom kao glavnom ekonomskom granom o kojoj Hrvatska previše ovisi, pa je pitanje zašto nije i ta grana profitabilnija. U četvrtoj epizodi obrađujemo industriju u Hrvatskoj i pokušavamo vidjeti kako bi se Hrvatska mogla u suvremenim uvjetima reindustrijalizirati. Peta je epizoda o državi i njenoj ulozi u hrvatskoj ekonomiji, i na kraju u šestoj epizodi ćemo pokazati koje bi stvari trebalo strateški napraviti kako bi se Hrvatska pokrenula s mjesta. Ta epizoda bit će posvećena i ljudima koji su već napravili velike pomake, uglavnom u digitalnoj ekonomiji, te time trasirali put kojim bi trebala krenuti hrvatska ekonomija – ističe Merlić.

Svaka epizoda traje oko 52 minute, a u prvoj su imali zahtjevan zadatak obraditi ključne točke hrvatske ekonomije u proteklih trideset godina. Tako su najprije analizirali stanje neposredno prije samostalnosti te je zaključeno da je hrvatska ekonomija, odmah nakon izdvajanja iz jugoslavenske, bila među tri najjače postsocijalističke ekonomije.

U emisiji o turizmu propitivat će se teze poput one da je turizam prokletstvo za Hrvatsku. Kako kaže Merlić, u toj se epizodi konstatira da nije problem što imamo puno turizma, nego je problem što je toliko dominantan u odnosu na ostale ekonomske grane. Zbog toga su zaključili da osim obale, sunca i mora trebamo uz turizam prodavati i znanje, što dobro pokazuje primjer dentalnog turizma.

– Istražili smo i to zašto je hrvatski turizam dominantno oslonjen na iznajmljivanje apartmana, a ima malo hotelskog smještaja – dodao je Merlić.

Pandemija koronavirusa podignula je digitalnu industriju, i to je još jedna od tema serije. Te su tvrtke našle svoj prostor jer se većina populacije prebacila na online poslovanje, no te tvrtke su i prije bile orijentirane na globalno tržište.

– Dojam je kako bez inovativnog proizvoda i izvoza Hrvatska ekonomija neće moći napredovati. Tko god se uspije tako nametnuti svijetu, taj funkcionira i izvan pandemije. Tu je naravno najbolji primjer Mate Rimac, s kojim smo napravili lijep uvid u njegovu poslovnu filozofiju, a našli smo još nekoliko tvrtki koje dobro funkcioniraju, a imaju i inovaciju i izvoz. Rimčeva vizija i posvećenost toj viziji nešto je što je dragocjenije od njega samoga. To je primjer i drugima da se ohrabre i idu dalje. On ima svoju viziju i za Hrvatsku i pokazuje da je raditi u Hrvatskoj proizvode za inozemstvo jedino što ima smisla. Samo tako možemo naprijed – ističe Merlić.

Sljedeća tema o COVID-19

Autor serijala je Dubravko Merlić, koji je s pokojnim Željkom Matićem i scenarist. Stručni konzultant je Velimir Šonje, redatelj je Igor Husak, izvršni producent i autor glazbe Matej Merlić, glavni snimatelj Ante Cvitanović, a montažer Ivor Šonje.

– Ovaj put nismo HRT-u nudili treću sezonu “Opstanka” jer smo obradili dvije najveće teme, demografiju i ekonomiju. Mislim da bi sljedeća tema trebala biti situacija s pandemijom COVID-19. No, mislim da je za to još je prerano. Neka još prođe godinu dana pa ćemo to ponuditi iduće godine kao koncept. To je velika tema na kojoj se prelamaju civilizacijske, ekonomske, medicinske i mnoge druge silnice, i to bi trebalo raditi na puno široj razini nego što je Hrvatska – zaključio je Merlić.

Kraljičin suprug princ Philip ispraćen na posljednji počinak

Ključne riječi

Komentara 2

JO
JosefKa
07:35 19.04.2021.

Da malo rezimiramo tu HRT produkciju: Crno bijeli svijet nam objasnjava na dugo i siroko kako nam je prije bilo lijepo i kako si intelektuialan ako se skupljas ispred Pracke. Veliki Perica se potpuno prestao kretati Zagrebom i simpaticno je zaglavio u JNA oficirske price. Merlicev serijal o Hrvatskoj privredi je crna tragedija. Ta privreda nista ne valja i nema nam nikakve buducnosti. Primjecujem obrazac...

Avatar hrvat do smrti
hrvat do smrti
07:14 19.04.2021.

takvih rimac aimas po svijetu koliko zelis ali nemaju talet heceg bosanske propagadne i kur..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije