Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Showbiz

Koncert u čast Arsenu Dediću unaprijed proglašen glazbenim događajem godine

Mnogi političari, poput Željke Antunović, Šime Lučina i Tonina Picule, već su rezervirali svoja mjesta u gledalištu
13. ožujka 2003. u 00:00 129 prikaza

OPATIJA - Večerašnji koncert u čast Arsenu Dediću "Sve što znaš o meni", koji će se održati na Ljetnoj pozornici u Opatiji, već je unaprijed proglašen glazbenim događajem godine. Takva titula, dakako, donosi pritisak kojeg se pribojavao i autor zahtjevnog projekta Dražen Vrdoljak.

- Prije koncerta nije dobro ništa prognozirati, no ništa ne može završiti loše jer imamo sve elemente za gala koncert. Imat ćemo priliku čuti kako kantautor zvuči kada njegove pjesme pjevaju drugi izvođači, i to oni najbolji na hrvatskoj pop sceni - rekao je Vrdoljak.

Izbor pjesama i izvođača sastavio je Vrdoljak u suradnji s Dedićem, koji će se i osobno pojaviti na pozornici nakon nastupa svojih kolega raznih generacija kao što su Nina Badrić, Vice Vukov, Josipa Lisac, Toni Cetinski, Gibonni, Maja Blagdan i dr.

- Pribojavao sam se Arsenove reakcije kada sam mu predložio ideju za koncert. Iako je prihvatio moje sugestije, najviše ga je zanimalo tko će pjevati njegove pjesme, i o tome je bilo malo natezanja, odnosno nije baš sve išlo glatko. Inzistirao sam na tome da imamo pjevače mlađe generacije i sklopili smo sporazum - kaže Vrdoljak, te dodaje kako su izvođači mogli promijeniti pjesmu u slučaju da im se ne sviđa, što je i bio slučaj s Ninom Badrić, koja je izričito željela otpjevati Dedićevu pjesmu "Otkako te ne volim". Nema sumnje da je koncert u čast Dediću izazvao veće zanimanje od događaja kao što je Dora, a tome u prilog govore i mnogi političari, poput Željke Antunović, Šime Lučina i Tonina Picule, koji su već rezervirali svoja mjesta u gledalištu.

- Nema misterije! Dora je ono što jest - čudna pojava koja nema veze s glazbom, dok večerašnji koncert ima veze s opusom jednog od najtalentiranijih hrvatskih umjetnika. Ovaj koncert uistinu je nešto posebno - tvrdi Vrdoljak.

Upravni odbor Porina inicirao je ovaj koncert kako bi njime najavio 10. jubilarnu dodjelu diskografskih nagrada Porin, no čini se da će ovakvi događaji postati praksa i idućih godina. Međutim, jedini je problem, ističe Vrdoljak, to što je Arsen Dedić uistinu jedinstvena pojava na hrvatskoj glazbenoj sceni.

Iva Stilinović

više

Cinizam mu dobro stoji

TONI CETINSKI: Beskrajno sam zahvalan Arsenu što mi je pružio priliku otpjevati "Djevojku za jedan dan", možda jednu od njegovih najjačih pjesama, ali i Draženu Vrdoljaku što me pozvao da sudjelujem. Arsen je uvijek simpatičan, a njegove rečenice tjednima mi odzvanjaju u glavi. Istina, rijetko priča, ali kad se raspriča, tada njegove rečenice imaju poseban smisao. Oduvijek je podržavao moj rad, a ja ga neopisivo cijenim.

OLIVER DRAGOJEVIĆ: Konačno je Arsen dobio priznanje za ono što je radio svih ovih godina. Lijepo je pjevati njegovu pjesmu koju istodobno i ja duboko osjećam. "Moderato cantabile" odgovara mom temperamentu i veselim se večerašnjoj izvedbi.

MAJA VUČIĆ: Arsen je iznimno duhovit čovjek prepun ciničnih komentara, a prođe li neki događaj bez njegova cinizma, onda znam da nešto nije u redu. Svojom glazbom dokazao je kvalitetu i dubinu izričaja i ovakvi koncerti su potrebni autorima Arsenova kalibra. Ovaj koncert nam je izazov i sviđa nam se raspored izvođača i pjesama koji je odlično pogođen.

GIBONNI: Velika je stvar da im

amo autora čije su pjesme preživjele nekoliko desetljeća, a svi pjevači znaju koliko je teško tako dugo održati pjesmu. To je dokaz velike vrijednosti i on to zaslužuje i kao autor i kao čovjek. Arsenova želja je bila da otpjevam pjesmu "Tvoje nježne godine", i drago mi je zbog toga. Arsen je jedini čovjek kojemu cinizam dobro stoji, i to kažem jer inače ne volim cinične ljude.

TEDI SPALATO: Arsen je pojam glazbene institucije. Ovo je jedan svečani trenutak i bilo bi mi drago da mogu pjevati sve Dedićeve pjesme jer je moja mladost povezana uz njegov glazbeni opus. Arsen u sebi nosi ponos, dostojanstvo i u svakome trenutku pokazuje trenutačno stanje duha, umjetnosti i svega s čime se može podičiti neka osoba. Ima u sebi i onog "dalmatinskog", zafrkant je i ponekad zna bocnut, ali sve u dobroj namjeri.

Snijeg u Zagrebu 14. 1. 2013.
BIT ĆE SVEGA
Objavljena velika prognoza: Ovakvoj zimi nismo se nadali, evo što nas sve čeka
s
OHR SAVJETNIK
Muči vas svrbež „tamo iza“? Saznajte kako ga se riješiti