Naslovnica Showbiz TV

Doznali smo iz Big Brothera da po Zagrebu vozi trajekt, a da se 'Nedjeljom u dva emitira' u – tri

Reality show koji promiče primitivizam, nasilje i banalnost
13. rujna 2015. u 22:09 54 komentara 69638 prikaza
05.09.2015., Beograd, Srbij - Ulazak Big Brother kandidata u Big Brother kucu i live show Big Brothera, drugi dan. Dragutin Vasic, Rade Vasic, Sky Wikluha, Miroslav Vasic, Rada Vasic, Antonija Blace. Photo: Goran Jakus/PIXSELL
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Ulazak stanara u kuću Velikog brata neki je dan u izravnom televizijskom prijenosu na RTL-u pratilo 600.000 gledatelja. I to nikoga ne bi trebalo čuditi: ipak živimo u podneblju koje njeguje tzv. celebrity kulturu, a sudjelovanje u reality showu lansirna je rampa za dojučerašnje anonimuse koji instantnom brzinom žele steći zvjezdani status, štogod to značilo. Sumirajući krajnje domete proteklog desetljeća, koliko se ovaj program emitira, jedna je bivša stanarka postala voditeljica, druga se razgolitila za Playboy, dok je pobjednik jedne od sezona nastupio u spotu Vesne Pisarović. I to je, od osobnih probitaka, uglavnom sve što su ti zamorci za boravka u zlatnom kavezu, osim šake novca, uspjeli privrijediti.

No što je pak hrvatska javnost baštinila od njih? Doznalo se da postoji temperatura minus nula, da po Zagrebu vozi trajekt, da žena ne može ostati trudna ako nakon seksa ode na WC i da se "Nedjeljom u dva" emitira u tri, i to je uglavnom bilo sve. Premda se tona tinte prolila u stotinama novinskih tekstova o štetnosti buljenja u sociopate koji po cijele dane parazitiraju pred milijunskim auditorijem, o nakaradnosti takvog programa koji promiče primitivizam, verbalno i fizičko nasilje te banalnost, izgleda da nije bilo dosta. Neupitni komercijalni uspjeh Big Brothera, s gledanošću od 40-ak posto svih sezona, upućuje na to da ni ove godine ne može i neće biti drukčije.

Sestre igraju na čednost

Po već prokušanoj formuli, hineći da emitira "životnu realnost", produkcija servira gledateljima sve ono što s realnošću blage veze nema. U kojoj to stvarnosti životni prostor mogu i trebaju dijeliti metroseksualac Ervin iz Sarajeva zaposlen kao menadžer u solariju (?), rudar iz aleksinačkih rudnika koji vrijeme krati s prostitutkama, bivši policajac iz Tetova koji se sada zove Andrea pa već sedam godina živi kao transrodna osoba i bivši tjelohranitelj Berlusconijeve žene?

Tu je i zagrebački beskućnik, ali ne zato da senzibilizira javnost za one manje sretne poput sebe koji su u vrtlogu života ostali bez ikoga i ičega svoga, već da se predstavi kao uličar koji nijednu rečenicu ne može sastaviti bez bujice najodurnijih, blasfemičnih psovki. A dvije sestre iz Rijeke, to je tek posebna priča. Vođene uputama svoje bliske prijateljice Soraje Vučelić – koja se nakon Big Brothera preselila na stranice crne kronike, pa i jedva izvukla živu glavu u mafijaškom obračunu – igraju na kartu čednosti, no mediji ih povezuju s nimalo čednom tematikom.

Atraktivne Hrvatice (jedna puna silikona, druga samo što nije), navodi se, bliske su s crnogorskom "madam" Željkom Rolović, uhićenom zbog sumnje da je podvodila djevojke, što su tamošnji mediji odmah povezali s elitnom prostitucijom, a sestre demantirale. No, zanimljivo, putem društvenih mreža i danas uredno komuniciraju s Marikom Tomljanović, 27-godišnjom Hrvaticom osuđenom za prostituciju i podvođenje.

Svoju intimu, kako se zasad čini, ipak neće prosipati pred svekolikom javnošću, ali zato je tu stanovita Steffani Banić. Već je prva noć pokazala najfragilniju kariku u kući užasa upravo u njoj – samozvanoj "splitskoj vampirici" – koja je nakon nekoliko čašica u eter odaslala sve svoje demone, nekontrolirano plačući, psujući, zazivajući majku, pa baku.

Oko kamere kojemu se tako spremno izložila nije moglo sakriti istinu: da se ispod fasade iskrene i lucidne djevojčice krije duboko nesretna, destrukciji sklona osoba niskog samopoštovanja koja ne preže povrijediti ni one koji su za njezine životne izbore ponajmanje krivi. Pogodna za manipulaciju, zapravo, idealna.

Vrhunac licemjerja, zapravo, leži u činjenici da pušenje ispred kamera nije dopušteno, ali se zato uživo prenose razularene zabave natopljene alkoholom koji olako ruši njihove unutarnje barijere te ispoljava frustracije i spremnost za nepromišljene poteze. Prije svega, seks s posve nepoznatim ljudima pred milijunskim auditorijem. Sezonu za sezonom, "jorgan planinu" tresu upravo hrvatske stanarke. Prije Steffani Banić to je učinila Tanja Jovanović, sestra naše trofejne plivačice, Riječanka Rina Dehni koja se u Big Brother showu natjecala 2008. na Tajlandu, te notorna Ava Karabatić, koja se u Celebrity Big Brotheru 2013. prvu večer u kući poseksala sa srpskim kaskaderom.

Seksualne eskapade

Prošle sezone za seksualne eskapade bila je zadužena Marijana Čvrljak koja je zbog ljepuškastog sustanara ostavila muža. Hrvatice su, nema više dvojbe, upitna morala, promiskuitetne, nekulturne, jeftine i lake. Ali pobjeđuju: novčanu nagradu lani je odnijela upravo spomenuta Šibenčanka. Može li poruka biti jasnija za Steffani, ali i za svaku djevojku njezine dobi? Kako to slikovito reče jedan od virtualnih komentatora na portalu Večernjeg lista: ako želiš posramiti Hrvatsku, pošalji Hrvaticu u Big Brother.

Očekivano, internetski forumi užarili su se od komentara, uglavnom poražavajućih za produkciju, a među aktivnijima su oni rođeni 70-ih, koji su odrastali na Smogovcima, Jelenku, Opstanku, Kockici. Osupnuti viđenim, pišu kako bi još ne tako davno stanari slične kuće završili u ludnici, a produkcija u zatvoru. I nisu daleko od istine.

Otpora ovakvom sadržaju ima i u Srbiji gdje je u tijeku potpisivanje peticije za ukidanje realityja na domaćim televizijama, a u svojevrsnom prosvjedu koji je pokrenula skupina građana na društvenim mrežama do sada je prikupljeno više od 100.000 potpisa.
Televizijski eter ondje je višestruko kontaminiran: osim Velikog brata, emitiraju se Farma, Maldivi i Parovi, a u ovaj potonji reality doveli su djevojku s teškim psihičkim poremećajima, koja nekontrolirano mokri po kući, a u stvarnom životu uhodi i prijeti poznatim osobama zbog čega je i kazneno prijavljena.

"Naša se djeca počinju pretvarati u te utvare, djevojčice se već sa 12 godina odijevaju poput starleta i uzimaju za ideale i idole osobe koje vide u realityju", piše u peticiji pokrenutoj na Facebooku.

U nas se ovih dana oglasila pravobraniteljica za djecu, ali i Vijeće za elektroničke medije, apelirajući na RTL da sporni sadržaj emitira u prikladnije vrijeme. Kada ga ne mogu vidjeti ona djeca koja ne misle da u životu mogu uspjeti bez obrazovanja, odgoja i osjećaja stida, ona djeca za koju još ima nade da u svojim životima učine neki drukčiji odabir. No s optimizmom – suzdržano. Prema rezultatima ankete na Večernjakovu portalu, omiljeni stanar u kući, odmah iza romske obitelji Vasić, jest upravo Steffani Banić, čime opasno blijedi i posljednja nada za sve one koji se nadaju da će Big Brother, velikom implozijom u kući, dokinuti sam sebe. Ako je tako, bit će da bolje nismo ni zaslužili.

>> Ervin se rasplakao zbog odlaska Steffani, a i ona je podlegla emocijama

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • moroder:

  Jadan li je onaj koji ovo gleda ....

 • Avatar prof.baltazar
  prof.baltazar:

  Nisam gledao ovu sezonu ali znam da je splićanka spavala s onim muslimanom i njezina majka je bila sretna zbog velikog uspjeha njezine kćerke. Kako to znam? Zahvaljujući vama iz medija koji su nas doslovno zatrpali s fotografijama popraćenim najvećim ... prikaži još! fontom slova pa ti sad izbjegni ako možeš, a to je nemoguće. Ovaj članak će imati smisla tek onda kad prestanete pratiti te gluposti. To je jedino rješenje.

 • Dex:

  pod hitno moram izmisliti aplikaciju koja bi blokirala ovakve članke ........