Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dodjela u Los Angelesu

Hoće li opravdati očekivanja? Ovo su najveći favoriti ovogodišnjeg Grammyja

taylor swift Kendrick Lamar
Foto: DPA/PIXSELL
1/7
15.02.2016.
u 10:35

Album Kendricka Lamara "To Pimp a Butterfly" ima 11 nominacija, što je postignuće koje je dosad nadmašio samo Michael Jackson i njegov "Thriller", i do danas najprodavaniji album u povijesti

Reper Kendrick Lamar i pop zvijezda Taylor Swift imaju najviše nominacija za Grammy i smatraju se najvećim favoritima na svečanosti dodjele nagrada koja će se održati u Los Angelesu.

Godišnja nagrada američke glazbene industrije ove godine obiluje raznolikostima, suprotno od Oscara koji se kritiziraju kao "bjelačka nagrada".

Album Kendricka Lamara "To Pimp a Butterfly" ima 11 nominacija, što je postignuće koje je dosad nadmašio samo Michael Jackson i njegov "Thriller", i do danas najprodavaniji album u povijesti.

To je treći album u karijeri 28-godišnjeg repera iz Comptona, predgrađa Los Angelesa i rodnog mjesta gangsta rapa, kojim je osim komercijalnog uspjeha osvojio i nepodijeljene pohvale kritičara.

Veći dio albuma njegov je osobni doživljaj rasnih pitanja u Sjedinjenim Državama. Pjesma "Alright", u konkurenciji za pjesmu godine, postala je neslužbena himna pokreta protiv policijskog nasilja.

I dok Kendrick Lamar vodi u broju nominacija, mnogi se znalci klade na Taylor Swift i njezin hit album "1989" koji ima sedam nominacija, ali je najprodavaniji u razdoblju u kojem se može konkurirati za nagrade. Taj je album označio kraj preobrazbe Taylor Swift iz country "čuda od djeteta" u globalnu pop zvijezdu, ponajviše zahvaljujući suradnji sa švedskim producentom Maxom Martinom.

Kao i Lamar, i Swift će se osim u kategoriji albuma godine, kojim se nagrađuje izvođač, natjecati i za pjesmu godine (Blank Space) kojom se odaje priznanje autoru. Video za Blank Space drugi je najgledaniji u povijesti YouTubea.

I Englez Ed Sheeran, čija je pjesma "Thinking Out Loud" postala neizbježna na vjenčanjima, u konkurenciji je za nagrade u obje najvažnije kategorije.

Na 58. dodjeli Grammyja (u noći na utorak po srednjoeuropskom vremenu) nastupit će i Adele koja je albumom "25" osvojila vrhove top ljestvica i potukla sve rekorde u brzini prodaje. Album je, međutim, izašao prekasno kako bi bio u ovogodišnjoj konkurenciji za Grammyje.

Jedan od vrhunaca večeri trebao bi biti nastup Lady Gage u počast nedavno preminuloj legendi Davidu Bowieju.

>>Lady Gaga nastupom će odati počast velikom Bowieju

>>DiCaprio vs. Lady Gaga: Pogledajte glumčevu reakciju na dobitnicu nagrade

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije