Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SIA

Kantautorica koja prezire zabavnu industriju

Sia
Foto: Instagram
1/7
09.09.2017.
u 14:49

Niže hitove svjetskim glazbenim zvijezdama i sebi, zarađuje milijune dolara i ne želi se nositi sa slavom, stoga je godinama nosila periku koja joj je prekrivala lice, te se razotkrila prošle godine

Piše pjesme za sve velike pop zvijezde današnjice, svojim specifičnim glasom niže hitove koji su redovito na vrhovima glazbenih top ljestvica, može smisliti pjesmu u 14 minuta, zaradila je milijune dolara i najviše od svega prezire – slavu.

Sia Kate Isobelle Furler ili samo Sia možda je poznatija kao “ona kojoj se nikada ne vidi lice”. Godinama je nosila periku sa šiškama koje su joj padale sve do brade, djelomice zbog toga da ostane donekle anonimna, a ponešto i zato što je htjela da njezina glazba bude u prvom planu. Tek je prošle godine otkrila lice, s plavim očima djevojke iz susjedstva.

Rođena je u Adelaideu u Australiji u prosincu 1975. godine. Majka Leone bila je umjetnica, a otac Phil glazbenik. U djetinjstvu je slušala indie rock i pokušavala imitirati Arethu Franklin. U glazbene vode ušla je kao pjevačica acid jazz banda Crisp, a potom je objavila solo album “OnlySee”.

Nakon toga upoznala je Dana Pontifexa, zaljubila se i odlučila preseliti s njim u London 1997., pjevati i biti sretna. No tada se dogodila tragedija. Samo nekoliko dana prije nego što je trebala doći iz Australije, Dan je poginuo u automobilskoj nesreći kad ga je udario taksi. Sve ju je to dovelo do ruba, počela je piti i drogirati se te je objavila album “Healing Is Difficult” 2001. godine. Iako je pjevala s bendom Zero 7, iako je njezin singl “Breathe Me” upotrijebljen u seriji HBO-a “Six Feet Under” i zamijetili su je u SAD-u – Siji je bilo sve teže.

Kad je objavila albume “Some People Have Real Problems” 2008. i “We Are Born” 2010., koji su vrištali da joj treba pomoć, i dalje je bila u mračnom razdoblju. Ovisnost o lijekovima otela se kontroli, bolovala je od depresije i dijagnosticiran joj je bipolarni poremećaj. Bilo je to doba kad se pokušala ubiti i čak napisala oproštajno pismo, ali ju je spasio prijatelj koji ju je nagovorio na rehabilitaciju. Poslušala je, potražila pomoć i ozdravila. A kad je vratila snagu, odlučila je napustiti svjetla reflektora te pisati za zvijezde.

Napisala je “Diamonds” za Rihannu, koji je odmah odletio na broj jedan Billboardovih hitova, “Perfume” za Britney Spears, “Double Rainbow” za Katy Perry, “Kiss Me Once” za Kylie Minogue, “Pretty Hurts” za Beyoncé; surađivala je s Adele, Shakirom i Ritom Orom...

Njezina je kreativnost eksplodirala, a popis zvijezda za koje je pisala samo se punio. Snimila je i ultimativni hit “Titanium” s Davidom Guettom i povratka nije bilo – Sia je postala slavna. Postala je i toliko kreativna da je stvarala po 10 pjesama u tri tjedna, a za “Diamonds” je izjavila kako je nastala u samo 14 minuta.

Njena pjesma “Elastic Heart” iz 2013. postala je zaštitni znak holivudskog blockbustera “Igre gladi: Plamen” i tada se počela sakrivati ispod plave perike s predugim šiškama jer nije željela biti toliko poznata, od toga ju je hvatala panika.

No u eri Instagrama, gdje svatko otkriva i previše, a neke pjevačice dokumentiraju i odlaske ginekologu, Sia je postala misterij i njezino skrivanje pokazalo se kao odličan marketinški potez.

“Nisam se morala brinuti o onoj težoj strani estradnog posla – da te kamere snimaju iz svakog ugla i stalno se brineš kako izgledaš. Svi su u ovom poslu nesigurni. Cijeli život plešemo samo kako bi nas publika voljela i nema nikoga tko je u zabavnoj industriji a da je potpuno normalan”, izjavila je jednom prilikom.

U okrutnom svijetu show businessa ne ide, međutim, sve lako, pa je tako Sia imala i gomilu pjesama koje su joj zvijezde odbile. Odlučila ih je stoga sama otpjevati i pretvoriti u hitove. Njezin sedmi solo album “This Is Acting” snimljen 2016. ima 12 pjesama koje su redom odbile Adele, Rihanna, Beyoncé i Shakira. Za primjer, “Cheap Thrills”, koji Rihanna nije htjela, postao je hit s gotovo milijardu pregleda na YouTubeu.

Svestrana Sia trenutačno snima film “Sister”, u kojem je zvijezda mlada plesačica Maddie Ziegler, koja redovito pleše uz Siju, a jednu od glavnih uloga ima Kate Hudson, koja je za ulogu čak obrijala svoje prepoznatljive plave uvojke. Film je trebao režirati Erik Anders Lang, za kojeg se Sia udala 2014., ali je ona u međuvremenu zatražila razvod i preuzela palicu u svoje ruke. I dalje ne govori o tome, ali je vrlo iskrena po pitanju svojih radnih navika.

“Želim raditi četiri sata tjedno, ostatak želim posvetiti svojim hobijima, prijateljima i svom psu. Zato i poštujem zvijezde za koje pišem, poput Beyoncé. Da imam takav ritam, umrla bih”, bila je iskrena nekonvencionalna Sia, koja usprkos tomu što svoje vrijeme cijeni iznad svega, ima 20 milijuna dolara na računu.

Komentara 1

PR
prarvat
15:43 09.09.2017.

sta znaci "ultimativni hit"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije