Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Robert Downey Jr:

'Kad bismo se moj tata i ja drogirali zajedno, bilo je to kao da mi pokušava pokazati ljubav'

96th Academy Awards in Los Angeles
Foto: Al Seib/A.M.P.A.S./REUTERS
1/9
25.03.2024.
u 07:00

Iako mnogi Downeyja pamte kao uvijek prisutnu glumačku zvijezdu poznatu po čestim ulogama ekscentričnih, ali inteligentnih likova, njegova životna priča zapravo je mnogo fascinantnija od svega što je ikad glumio. Danas je poznato holivudsko lice i jedan od najplaćenijih glumaca u filmskoj industriji, no teško je naći i jednu kojoj su usponi i padovi bili tako dramatični kao što je slučaj s karijerom ovogodišnjeg dobitnika Oscara, Roberta Downey Jr.-a.

Glumac Robert Downey Jr., zvijezda filma "Oppenheimer", osvojio je nagradu za najbolju mušku sporednu ulogu na dodjeli Oscara, nakon što je pobijedio u jakoj konkurenciji Ryana Goslinga iz "Barbie", Marka Ruffala iz "Poor Things", Roberta De Nira iz "Killers of the Flowe Moon" i Sterlinga K. Brown iz "American Fiction". Ovo je Downeyjeva prva nagrada Američke filmske akademije i treća nominacija, a govoreći na pozornici Dolby Theatrea u Hollywoodu, glumac se nije štedio zbijajući šale na račun svoje problematične prošlosti. "Želio bih zahvaliti svom užasnom djetinjstvu i Akademiji - tim redoslijedom. Evo moje male tajne: ja sam trebao ovaj posao više nego što je on trebao mene. I stojim ovdje pred vama kao bolji čovjek zbog toga", poentirao je glumac u govoru zahvale, držeći čvrsto svoj zlatni kipić. Ovaj trijumf zaokružio je sjajan početak godine za Downeyja Jr., nakon što je nedavno primio Zlatni globus i nagradu SAG za fantastično odigranu ulogu bivšeg predsjednika Američke komisije za atomsku energiju, Lewisa Straussa, u hvaljenom "Oppenheimeru".

Iako mnogi Downeyja pamte kao uvijek prisutnu glumačku zvijezdu poznatu po čestim ulogama ekscentričnih, ali inteligentnih likova, njegova životna priča zapravo je mnogo fascinantnija od svega što je ikad glumio. Danas je poznato holivudsko lice i jedan od najplaćenijih glumaca u filmskoj industriji, no teško je naći i jednu kojoj su usponi i padovi bili tako dramatični kao što je slučaj s karijerom ovogodišnjeg dobitnika Oscara, Roberta Downey Jr.-a.

Ovaj američki televizijski i filmski glumac i glazbenik rođen je 4. travnja 1965. godine u New Yorku, u obitelji filmaša: majka Elsie Ann bila je glumica, a otac Robert Downey Sr. bio je alternativni off-hollywoodski režiser. Oboje su, što će se pokazati važnim, bili hipiji alternativci s relaksiranim odnosom prema drogi. Otac je svome sinu u dobi od šest godina dopustio da proba marihuanu, a Downey mlađi je kasnije rekao da je osjećao da ga konzumiranje droge emotivno povezuje s ocem. "Kad bismo se moj tata i ja drogirali zajedno, bilo je to kao da mi pokušava pokazati ljubav na jedini način na koji je znao", rekao je glumac.

Tijekom odrastanja imao je nekoliko manjih uloga u očevim filmovima, debitiravši na filmu kao petogodišnjak u komediji "Pound", a pet godina kasnije živio je u Engleskoj i pohađao baletnu školu. Nakon razvoda roditelja 1978. s ocem se preselio u Kaliforniju, no 1982. odlučio se ispisati iz srednje škole te se vratio u New York kako bi ostvario glumačku karijeru.

Upravo je 80-ih postigao strelovit uspon, ponajviše zahvaljujući karizmi kojom je zračio, ali i nevjerojatnom talentu. Povratak u Hollywood i dobre uloge ubrzo su ga vinule ka vrhu, pa je olako zaradio svoje mjesto u The Brat Packu. Riječ je o grupi mladih koji su glumili u nekim od najvećih filmova toga doba, poput Emilija Esteveza, Roba Lowea i Toma Cruisea. U 22. godini glumi u adaptaciji romana "Manje od nule" Brett Easton Ellisa. Godine 1992. glumi Charlieja Chaplina u biografskom filmu Richarda Attenborougha. Film nije prošao dobro, ali mladog glumca prvi put nominiraju za Oscara i Zlatni globus, a dobiva BAFTA. Glumi kod Olivera Stonea ("Rođeni ubojice"), kod Roberta Altmana ("Kratki rezovi").

Osim strelovitog uspjeha, njegovu mladost obilježili su problemi s narkoticima i zakonom. U tom hektičnom periodu uspio se 1992. oženiti s glumicom i pjevačicom Deborah Falconer s kojom je sljedeće godine dobio sina Indija, no ni obiteljski život nije ga uspio spriječiti da prekorači preko ruba. U razdoblju od 1996. do 2001. nekoliko je puta uhićen zbog posjedovanja kokaina, heroina i marihuane. Na jednom od suđenja priznao je da je bio svjestan da uz drogu drži obarač pištolja spreman da ga ubije, ali da jednostavno "voli okus metala u ustima", te da je bio drogiran ovisnik od osme godine "zahvaljujući" ocu. U travnju 1996. godine policija ga ponovno privodi zbog prebrze vožnje, a uz drogu je kod sebe imao i magnum 357.

Mjesec dana kasnije uhićen je jer je pod utjecajem opijata upao u susjedovu kuću i onesvijestio se u sobi njegova sina. To je bio početak njegova kraja. Osuđen je uvjetno na tri godine zatvora, uz obvezu redovitog testiranja na prisutnost narkotika u organizmu. Budući da se jednom prilikom nije pojavio na testiranju, sudac ga je osudio na šest mjeseci zatvora. Iz istog razloga ponovno je uhićen 1999. godine, a sudac ga je osudio na tri godine rehabilitacije i zatvorsku kaznu. Za to vrijeme prekinuti su filmski projekti u kojima je sudjelovao. Nakon godinu dana provedenih u državnom zatvoru u Kaliforniji, Downey je pušten. No, u međuvremenu je ostao bez svega. Supruga ga je ostavila i odvela njihovog sina, izgubio je glumačke poslove, bio je u velikim dugovima i na rubu bankrota.

Ipak, ubrzo nakon izlaska iz zatvora postao je stalni član postave serije "Ally McBeal", na opće oduševljenje gledatelja. Za ovu ulogu nominiran je za nagradu Emmy u kategoriji sporednog glumca te za Zlatni globus u kategoriji najbolji sporedni glumac u TV seriji. Osim kao odvjetnik Larry Paul, Downey se pojavio i kao autor brojnih glazbenih tema, a publiku je oduševio izvedbom pjesme "Every Breath You Take" zajedno sa slavnim britanskim Stingom. Unatoč velikom uspjehu, Downey je svoj nastup u seriji opisao kao "najnižu točku svoje ovisnosti" jer mu je bilo svejedno hoće li se više ikada u životu baviti filmom ili televizijom.

Uoči kraja snimanja njegove prve sezone u seriji ponovno je uhićen nakon anonimne dojave u hotelu u Palm Springsu. Nakon pretresa policija je pronašla veće količine kokaina i valijuma. Unatoč tome što mu je prijetila kazna od pet i pol godina zatvora, autori serije "Ally McBeal" dali su mu priliku da glumi u još osam epizoda. U travnju 2001. ponovno je uhićen zbog droge, ali je pušten nekoliko mjeseci kasnije, iako su testovi ukazivali na prisutnost kokaina u njegovom tijelu. Nakon toga ga je David E. Kelley, producent serije, morao maknuti iz serije unatoč činjenici da joj je donio veliku popularnost.

Posljednji incident koštao ga je i uloge u visokobudžetnom filmu "America's Sweethearts" i uloge u Gibsonovoj (Mel Gibson) verziji "Hamleta". U srpnju iste godine bio je prisiljen prijaviti se na rehabilitaciju kako bi izbjegao zatvorsku kaznu. Kasnije je objavljeno da je Woody Allen bio jako zainteresiran da ga angažira u filmu "Melinda i Melinda", ali nije mogao riskirati uspjeh filma zbog Downeyjeve ovisnosti.

U prosincu 2000. njegova maćeha Alex Tresniowski izjavila je za časopis People da su njegovi problemi s ovisnošću uzrokovani bipolarnim poremećajem s kojim se Robert borio nekoliko godina te da ga taj problem sprječava da "ostane čist". Dodala je da do tada nitko nije mogao dati valjanu psihološku procjenu njegove osobnosti. Kasnije je i sam glumac priznao da pati od bipolarnog poremećaja. On je 2007. demantirao tu izjavu, dodavši da je tijekom svih tih pretraga potajno pušio crack u kupaonici te da mu nitko nije mogao postaviti dijagnozu jer nikada nije bio trijezan.

Nakon godina uzimanja raznih vrsta opijata, brojnih uhićenja i rehabilitacija, Robert Downey bio je spreman ponovno početi raditi, a svoju borbu s ovisnošću detaljno je opisao u emisiji Oprah Winfrey u studenom 2004. godine. Prvu ulogu nakon rehabilitacije dobio je u spotu Eltona Johna za pjesmu "I Want Love". Nakon što je njegov veliki prijatelj Mel Gibson 2003. uplatio osiguranje za Roberta, dobio je ulogu u filmu "Raspjevani detektiv". Uslijedile su uloge u filmu "Gothika" ("Gotika"), te glavna uloga u filmskom hitu "Kiss Kiss Bang Bang". Dobio je nekoliko glavnih i sporednih uloga u nezavisnim filmovima "A Guide to Recognising Your Saints", "Laku noć i sretno" i "Dark Scanner", u kojem Downey tumači ulogu ovisnika.

Ispostavit će se kako mu je snimanje filma "Gothika" 2003. zapravo spasilo život jer je tada upoznao producenticu Susan Levin, s kojom se tada zbližio, iako ona isprva nije željela imati ništa s njim. "Upoznali smo se na setu u Montrealu, a ja sam željela biti profesionalna pa nisam razmišljala o njemu ni na koji drugi način osim toga da je glumac. No bilo je nečeg normalnog u njemu. A onda smo se bolje upoznali i pomislila sam da možda postoji i nešto više", priznala je svojedobno Susan, a Downey je otkrio kako je te godine otišao do plaže u Los Angelesu i svu drogu koju je imao bacio u ocean. Zaprosio ju je dan prije njezina tridesetog rođendana, a vjenčali su se u kolovozu 2005. godine. Prvi sin Exton Elias rodio se 2012., a kći Avri Roel stigla im je 2014. godine.

Tri godine nakon vjenčanja, oporavljenom i očišćenom od droge, stigla je ponuda koju nije mogao propustiti - uloga Tonyja Starka u "Iron Manu". Te 2008. za nju je dobio tek pola milijuna dolara, što za blockbustere tog vremena i nije neki iznos, no produkcijska kuća uvelike se nećkala hoće li uopće pružiti priliku problematičnom glumcu. On je pak rekao ekipi da će napraviti sve što treba da dobije ulogu i ostane u filmu, a nakon što je snimio probne scene bilo je neupitno - nitko drugi takvo što nije mogao snimiti. Film je premijerno prikazan 30. travnja 2008., a zaradio je više od 585 milijuna dolara u kinima diljem svijeta. Publika i filmski kritičari njegovu su izvedbu ocijenili kao "glavnu atrakciju" cijelog filma, a redatelj je izjavio kako želi s Downeyjem postići ono što je Disney uspio s Johnnyjem Deppom u filmu "Pirati s Kariba" - kvalitetna gluma i simpatije publike. Za ovu ulogu morao je "nabaciti" 20 kilograma mišića kako bi mogao dočarati snagu "Čovjeka od čelika".

Iste godine Ben Stiller mu povjerava ulogu u svom redateljskom prvijencu "Tropska oluja". Riječ je o akcijskoj komediji u kojoj uz Downeya glavne uloge tumače Stiller i Jack Black. Unatoč brojnim kritikama, film je nakon prikazivanja 13. kolovoza 2008. dobio dobre ocjene kritike i publike. Film je zaradio 180 milijuna dolara u prvom vikendu u SAD-u, a Downey je bio nominiran za Oscara za najboljeg sporednog glumca.

Potom ga angažira Guy Ritchie. Naime, Downey je dobio priliku utjeloviti briljantnog, ali ekscentričnog detektiva Sherlocka Holmesa u prvom nastavku filma koji je Ritchie radio u suradnji s "Warner Bros.". Film je premijerno prikazan 25. prosinca 2009. i već u prvim danima donio je veliku zaradu. Do kraja 2009. bio je to osmi film s najvećom zaradom na svijetu, a Robert Downey Jr. osvojio je Zlatni globus za "najboljeg glumca u komediji".

Početkom 2010. godine osniva producentsku kuću "Team Downey", a u svibnju 2010. izašao je drugi dio Marvelovog "Iron Mana". Film je zaradio 623 milijuna dolara diljem svijeta, što ga čini sedmim filmom s najvećom zaradom godine. Da mu uspjeh više ne izmiče, pokazao je glumeći u hit komediji "Due Date" koja je nedugo nakon premijere zaradila više od 211 milijuna dolara diljem svijeta. Nakon toga počinje snimanje drugog dijela filma o detektivu Holmesu, koji je objavljen 16. prosinca 2011. pod naslovom "Sherlock Holmes: Igra sjena".

Da ne postoji bolji od njega, potvrdilo se i kada je potpisao ugovor za film "Osvetnici: Završnica" s nevjerojatnim iznosom od 75 milijuna dolara, u što je spadao i dio profita od ukupne zarade, čime je postao jedan od najplaćenijih glumaca svijeta. Odluka da ga ipak angažiraju isplatila se i studiju jer je devet Marvelovih hitova, u kojima je glumio Downey Jr., donijelo zaradu od gotovo 10 milijardi dolara.

Danas je obiteljski čovjek koji od droge i alkohola apstinira već gotovo dva desetljeća. Suprugu Susan često nazivaju čudom koje je Robertu spasilo život. "Mislim da to mogu objasniti samo tako da kažem da sam postao poput nje. Još uvijek pokušavam shvatiti što se dogodilo", priznao je on u jednom intervjuu. Neki je dan na dodjeli Oscara zahvalio upravo njoj: "Ti si me vratila u život. Zato sam ovdje." I nešto ranije ove godine, dok je primao Zlatni globus i nagradu SAG, tijekom svakog govora zahvale, glumac se trudio zahvaliti svojoj supruzi, koju je šaljivo opisao kao svoju "glavnu skrbnicu". "Ona je doslovno pretvorila izvlačenje iz zone komfora u umjetnost", rekao je masi na dodjeli Zlatnog globusa, prije nego što je dodao: "ali je i lijepa za oči, pa što da radim." Na dodjeli SAG Awards, ponovno je zahvalio Susan: "To je zato što već 22 godine besprijekorno glumi zdravu i racionalnu osobu koja je sretno udata za glumca", našalio se tada. Robert Downey Jr. svoju je divlju mladost i ovisnost zamijenio mirnim obiteljskim životom u Malibuu i pokazao svijetu kako se iz pakla izlazi kao pobjedni

Komentara 1

KO
Konan
16:27 25.03.2024.

Dokaz da je Ameriku otisla vrit..ovakvi mamlazi zaradjuju milione i onda se ubiju od droge i sexa. U srednjem vijeku su bili dvorske kude a danas su kao neka bozanstva cija rijec je vrednija od svih ostalih. Koga boli syoo se ovaj kreten ubijso od droge sa svojim kretenom ocem

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije