Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Showbiz TV

Juraj Blažičko: Tata Ivica uskače mi sa savjetima, ali i kritizira

Juraj kaže da tata Ivica redovito gleda utakmice koje on komentira i najčešće mu prigovori kada tijekom prijenosa ne prati igru, nego govori o nečemu drugom što u tom trenutku nije bitno
20. siječnja 2019. u 21:00 6 komentara 1170 prikaza
Foto: RTL
Pogledajte galeriju 1/5

Rukometna groznica zavladala je cijelom zemljom, a koliki interes vlada za utakmicama naših kauboja na Svjetskom prvenstvu potvrđuju i odlični rezultati gledanosti na RTL-u koji prenosi utakmice SP-a.

Gospodin Savršeni Gospodin Savršeni Hana o atmosferi u realityju: Kad bi malo popili bilo je svega

Timu komentatora ove godine priključio se Juraj Blažičko iza kojeg je dugogodišnje komentiranje raznih sportova na Sport klubu, Eurosportu te Planet sportu. Osim što ima dugogodišnje iskustvo u ovom poslu, Juraj je imao i najboljeg mentora – tatu Ivicu Blažička.

– Tata mi više uskače sa savjetima nego s podacima za pripreme uoči prijenosa. Godinama sam ga gledao kako se priprema i pripremam se vrlo slično – kaže nam Juraj. Odmalena je s tatom išao na utakmice koje je on komentirao i kaže da se puno toga promijenilo u odnosu na vrijeme kad je njegov tata počinjao sa svojim poslom.

novi život Josipa iz 'Života na vagi' pokazala kako je 'nokautirala' supruga

– Dosta se toga promijenilo otkako je moj tata počeo. On je puno prijenosa radio s lica mjesta, a mi u današnje vrijeme puno manje toga radimo s lica mjesta. Prije je to izgledalo tako da je, kada dođete na stadion, priprema koju ste donijeli sa sobom jedini izvor vaših informacija, a sad kad radim iz kabine imam dva računala ispred sebe i u roku od dvije sekunde mogu doći do bilo kojeg podatka – objašnjava nam Juraj.

Tata Ivica često gleda njegove prijenose i uvijek ga nazove da mu kaže što je bilo dobro, a što treba popraviti i koje greške ne smije ponavljati.

– Gledao je nedavno rukometnu utakmicu koju sam komentirao i rekao je da je bilo dobro, ali zna često uputiti i kritiku. Kritika se uglavnom uvijek svodi na isto, a to je da ne pratim igru, nego govorim o nečem drugom što nije bitno u tom trenutku, a ne o akciji koja je u tom trenutku bitna, tata to ne podnosi i na to pazim maksimalno. To je zapravo greška koju većina komentatora često radi – govori Blažičko.

Nina Bartula Prva Hrvatica u borbi za američkog Gospodina Savršenog

Dok je njegovu tati sportsko novinarstvo i komentiranje utakmica bio primarni posao, Jurju je ovo dodatni posao i hobi.
– Inače radim kao odvjetnik u jednom odvjetničkom društvu i ovo radim u slobodno vrijeme, i to u kontinuitetu zadnjih deset godina. Svaki tjedan imam od dva do tri prijenosa, ali nisam zaposlenik nijedne redakcije. Prijenosi mi dođu super i najviše radim Ligu prvaka na Planet sportu utorkom i srijedom. Nakon rada u odvjetničkom uredu idem komentirati utakmice i prije jedan u noći ne dolazim doma. To mi dobro dođe da se prebacim s odvjetničkih na neke druge teme. Da komentiram više od tri puta tjedno, ne bih izdržao taj tempo. Pravo je moj posao koji volim i od srednje škole znao sam da ću se time baviti tako da nemam namjeru baciti se sasvim u komentatorski posao – kaže Juraj.

Sportski komentatori često su na meti kritičara, pogotovo oni koji komentiraju nogometne utakmice, jer gledatelji često misle da je to lagan i jednostavan posao, ali posao je to koji zahtijeva dosta pripreme i dobru koncentraciju.

– Ljudi misle da je to jako jednostavno i svi misle da bi, ako se imalo razumiju u recimo nogomet, lako postali komentatori. Međutim, nije to tako jednostavan posao, složeno je i sve mora biti odmjereno, morate točno znati u kojem ćete trenutku iskoristiti koji podatak. Imate velik problem kad otvorite forum i pročitate kritike, jer te se kritike najčešće odnose na ono što zapravo radimo baš prema pravilima struke, ali oni to ne znaju – osvrnuo se Juraj na kritike i komentare publike. Dodaje i da je tempo sada puno brži i prijenosa je sve više pa često umor uzima danak i greške se dogode.

Jelena Veljača Sreća nakon razvoda Jelena Veljača opet je zaljubljena, evo tko je njen novi dečko

– Trenutačno sportski komentatori imaju dosta posla jer je sve više sportskih kanala i sve je veća potražnja, ali zbog kvantitete pada i kvaliteta i to je neizbježno, pogotovo kad se dogodi da imate dvije utakmice zaredom i koncentracija vam sigurno padne, ali zato je dobra priprema ključ svega – objašnjava Blažičko.

Obožava prijenose atletike, ali veliki mu je užitak prenositi rukomet jer je jedan od dinamičnijih sportova.

– Rukomet je dosta zahvalan što se toga tiče, ne traje predugo, nema velikih stanki i uvijek se nešto događa, dinamičan je. Nije to kao u nogometu u kojem se može dogoditi da pola sata nema ničega zanimljivog. Tijekom prijenosa imam ispred sebe bilježnicu sa svim igračima, momčadima, detaljima o njima, što biografskim što faktografskim u smislu statistike iz prijašnjih utakmica. Uz to imam i jedan statistički monitor na kojem vidim sve postotke udaraca i pokušaja obrana, a ostalo si sve sam pripremam – dodaje Juraj.
Kaže da nije problem komentirati kad je utakmica zanimljiva, ali kad se dogodi deset razlike i situacija na terenu više nije tako uzbudljiva, onda je potrebno zadržati pozornost gledatelja zanimljivom pričom. Za RTL-ovu sportsku redakciju ima samo riječi hvale i pravi mu je užitak sudjelovati u projektu praćenja SP-a.

fanovi oduševljeni Prezgodna Mirta Šurjak oduševila seksi stylingom, navijači bocnuli igrače

Baš poput Jurja Blažička, i Saša Sušec krenuo je stopama svojeg tate Bože iza kojeg je bogata novinarska i komentatorska karijera na HRT-u. Božo je i nakon odlaska u mirovinu nastavio komentirati utakmice, a vjerujemo da je Saša, baš poput Jurja, od tate upijao tajne zanata. Božo je u intervjuu za Tportal rekao da je Saši dao savjet da bude pošten i da savjesno radi svoj posao, bez srama i stida. Saša ima dosta iskustva u nogometnim, ali i rukometnim prijenosima te je i on prošle godine komentirao rukometne utakmice za RTL. Nije tada skrivao da je pokoji savjet potražio i od komentatorske legende tate Bože, a otkrio je i kako izgledaju njegove pripreme za utakmice.

– Kao i za sve prijenose, priprema za komentiranje traje nekih 4-5 sati po utakmici. Moraš se znati snaći u moru informacija koje su dostupne o pojedinim utakmicama, timovima i slično. Jasno mi je da je tata digao očekivanja gledatelja na neki viši nivo, uostalom, ovo je Europsko prvenstvo, svi će gledati utakmice i zato se posebno treba pripremiti za sve prijenose – rekao je tada Saša.

Nasljednicu na malim ekranima ima i Nada Šurjak. Njezina kći Mirta odmalena je dala naslutiti da će biti pred TV kamerama kad naraste.

Nije se pojavio na sudu Izdan nalog za uhićenje glumca iz serije 'Pogrešan čovjek'

– Moji snimatelji i danas ponavljaju da je s tri godine govorila: “Jedva čekam da odrastem da mogu biti predsjednica”. Uz nogomet, jako su je zanimale kraljevske dinastije u svijetu pa je kao djevojčica znala sva njihova rodoslovlja i ljutila se kada bi tko na televiziji pogrešno izgovorio neko njihovo ime – prisjetila se Nada Šurjak u intervjuu koji je dala za Večernji.

Baš kao što je Juraj Blažičko išao na utakmice koje je njegov tata prenosio, tako je i HRT-ovka Mirta često s mamom išla na snimanja i sjedila pod stolom dok je Nada u studiju snimala tonove za priloge.

– Na pitanje što će biti kad odraste, Mirta je najčešće odgovarala “vlasnica”, ali igrala se isključivo mikrofonom i izvještavanjem s izmišljenih događaja – otkrila je Nada Šurjak za Večernji prije četiri godine.

Pogledajte Pervanovu urnebesnu sinkronizaciju 'slučaja avioni'

'Napokon se i to dogodilo'
Većinski srpsko selo Krnjak o pomirbi: Miloševićev odlazak u Knin europski je put
Pripazite se, s toplim vremenom stižu i ljetne prehlade!