Naslovnica Showbiz Estrada

Ivo Robić ima svoje zasluge u proboju Beatlesa na scenu

Na današnji dan prije 18 godina umro je jedan od najpoznatijih domaćih glazbenika koji je ostvario uspješnu međunarodnu karijeru.
09. ožujka 2018. u 11:43 3 komentara 526 prikaza
Foto: Youtube Screenshot
Pogledajte galeriju 1/5

Na današnji dan prije 18 godina umro je jedna od najvećih i najpoznatijih hrvatskih glazbenika - Ivo Robić koji je bio pionir zabavne glazbe i  imao je uspješnu međunarodnu karijeru.

Intervju Nikad neću zaboraviti što mi je rekao Oliver Dragojević, držim se toga i danas

Nakon završene srednje škole u Bjelovaru 1943. Robić se seli u Zagreb gdje upisuje pravo i već u studentskim danim počinje pjevati i to na pozornici zagrebačkog bara Grill Rome. Nakon završetka rata 1945. godine pokušava pronaći svoje mjesto u Opatiji ali nema puno uspjeha jer nakon rata ondje su postali omiljeni talijanski orkestri. Sljedeće godine opet počinje pjevati na Radio Zagrebu te se ženi Martom Goleš s kojom će ostati do kraja života, a ona će mu biti i supruga, prijateljica, menadžerica i njegova desna ruka.

Svoju prvu ploču snimio je 1949. godine i od 1950. godine do gotovo kraja 80-ih nastupat će na terasi hotela Kvarner u Opatiji. 
Zahvaljujući upravo tim nastupima na terasi Kvarnera dobio je ponude za nastupe u Njemačku, a kasnije je dobio i ponudu poznate čehoslovačke diskografske  kuće za koju je i snimio singl ploču Vaš dum šel spat. Kasnije je izdao još 55 singlica u suradnji s Praškim Supraphonom. Njemačka diskografska  kuća Polydor primijetila je njegove uspjehe, a pravi bum je nastao kad je snimio singl "Morgen". Ovaj singl dospio je i na Billboardove liste Top 40 te na britanske top ljestvice, i tako je Robić uspio do američkih i britanskih top ljestvica što tada nije pošlo za rukom ni popularnijim njemačkim glazbenicima. 

[video: 24235 / ]

Tada je intenzivno surađivao sa skladateljem Bertom Kämpfertom koji je radio na povratničkom albumu Tonyja Sheridana, a Robićeva je zasluga što ga je nagovorio da  1961. kao prateći bend angažira anonimnu grupu  iz Liverpoola. Tako su Robićevom zaslugom na Sheridanovu albumu 'My Bonnie' svirali The Beatles, a upravo je to prva komercijalna snimka grupe koja je kasnije osvojila svijet.

Osvojio je Robić i američko tržište sa singlom "Morgen" i nastupio je u najpopularnijim showovima i to u Ed Sullivan Showu, Dick Clark Showu. U Hrvatskoj je radijske etere osvajao prepjevima popularnih hitova, a zahvaljujući suradnji s tekstopiscem Marijom Kinelom nastali su Robićevi hitovi: Uzalud plačeš, Ko divan san, Čežnja i Jadran u noći (1953.), Samo jednom se ljubi (1956.), Srce laku noć....

Ivo Robić i njegova supruga nisu imali potomstvo i svoju kuću u Ičićima,a bračni par je ostavio Katoličkoj crkvi. Kuća i zemljište pripali su tako Riječkoj nadbiskupiji i kako u Ičićima nema župne crkve ona je izgrađena na zemljištu koje je bilo u vlasništvu Robićevih. 

HVALI SNIJEG, DRŽ’ SE KAMINA Poznati više vole otići na skijanje nego da snijeg dođe k njima u grad Dino Merlin Sarajevski pjevač Dino Merlin oduševio Varaždince: Dva sata zajedno pjevali u prepunoj Areni Oliver Dragojević Osjeća se bolje Oliver se oporavlja: Pokušao sam i sa sinom zaigrati tenis

 

Oftalmologija
PROMO
Dosta vam je da vam pada mrak na oči? Doznajte koje sve probleme s vidom možete riješiti u Zagrebu

A1 izdvaja za Vas