Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
impresivno diskografsko djelo

Ivo Josipović predstavio luksuzni box set svoje uspješne opere 'Lennon'

Zagreb: Ivo Josipović na predstavljanju box seta Lennon u HNK
Foto: Neva Zganec/PIXSELL
1/25
08.12.2023.
u 17:57

Posebnost ovog diskografskog pothvata je ta što će svaki kupac box seta dobiti audio i video snimku na 2 LP-ja, CD-u, DVD-u i Blu-rayu, a USB stick pored toga sadrži i partituru

Bvši predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović danas je svima predstavio svoje impresivno diskografsko djelo u izdanju Croatia Records koje će svakako obilježiti ovu godinu. Luksuzni je to box set Ivo Josipović – Lennon, a sadrži audio i video snimku opere Lennon koju je skladao jedan od naših najpoznatijih skladatelja Ivo Josipović. 

To je projekt od iznimne kulturne važnosti koji je nastao u suradnji Hrvatske radio televizije, Croatia Recordsa i Hrvatskog narodnog kazališta. Posebnost ovog diskografskog pothvata je ta što će svaki kupac box seta dobiti audio i video snimku na 2 LP-ja, CD-u, DVD-u i Blu-rayu, a USB stick pored toga sadrži i partituru. Cjeloviti libreto, uz biografije skladatelja, libretistice, dirigenta i redateljice, te glazbeni osvrti i galerija slika s premijere opere nalaze se u knjizi na čak 88 stranica. Sve ovo čini box set Lennon dosad najkompleksnijim diskografskim projektom, prvim takvim na ovim prostorima.

Poznato je da je Josipović još u vrijeme predsjedničkog mandata priželjkivao napisati operu baš o Lennonu jer ga je zaintrigirala njegova glazba, lik njegova ubojice Chapmana, ali i intrigantni međuljudski odnosi Lennona i njemu bliskih ljudi. Opisujući ga kao sociološki fenomen u istoj mjeri kao i glazbenu ikonu, Josipović je smjestio Lennona i najbliže osobe iz njegova života u okvir opere od pet slika, uz veliki simfonijski orkestar i zbor. 

VEZANI ČLANCI

Radnja opere koncentrirana je oko ubojstva Lennona, a odvija se od trenutka kad Chapman puca u Lennona pa do trenutka kad Lennon umire. U tom vremenu Lennon kroz fantaziju i agoniju u svojoj svijesti rekapitulira svoje odnose s najvažnijim osobama iz svog života.

Libreto potpisuje Marina Biti, profesorica teorije književnosti i stilistike na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci na koju je glazba Beatlesa i Lennona formativno djelovala. Libreto za operu u kraćoj formi napisala je na engleskom jeziku dok se cjeloviti na hrvatskom i engleskom jeziku nalazi upravo u knjizi ovog box-seta. U njemu se slušatelj i gledatelj upoznaje s činjenicama vezanim uz Lennonov život, njegovim razmišljanjima, aktivizam i stvaralaštvo. U operi sudjeluje deset solista, a u glavnim ulogama su: Domagoj Dorotić (John Lennon), Marija Kuhar Šoša (Yoko Ono), Ozren Bilušić (Mark Chapman) i Dubravka Šeparović Mušović (May Fung Pang). Upravo su prvaci Hrvatskog narodnog kazališta, Marija Kuhar Šoša i Ozren Bilušić nagrađeni nagradom Marijana Radev, odnosno nagradom Vladimir Ruždjak za svoje impresivne izvedbe. Pohvale idu i orkestru kojim je dirigirao Ivan Josip Skender te zboru i baletu Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Odličnu režiju Josipovićeve opere Lennon potpisuje Marina Pejnović.

Njezina scenska sadržajnost prikazuje spektakularnu priču o ubojstvu slavnog vođe sastava The Beatles upucanog na ulazu njegovog doma u New Yorku, 8. prosinca 1980. godine, nakon čega je glavno pitanje koje je intrigiralo svijet bilo: što je moglo pretvoriti obožavatelja u ubojicu čovjeka kojeg je obožavao? Josipović je pretočio tu emotivnu temu u glazbu, komponirajući operu na inovativan i fascinantan način. Osim ugledne karijere u svijetu prava i politike, intenzivne glazbene karijere te napisanih preko pedeset komornih glazbenih djela za različite instrumente, komorni orkestar i simfonijski orkestar, Josipović je sada predstavio svoju prvu operu u kojoj možete uživati na ovoj snimci, napisao je jednom od osvrta u knjizi Dr. Adrian Eugen Hollaender.

Opera Lennon, premijerno je izvedena 22. travnja 2023. u HNK Zagreb na zatvaranju Muzičkog biennala Zagreb, a postala je dio kulturnog projekta EU Opera Vision koji ima za cilj na video platformi svjetskoj javnosti predstavljati zanimljive operne produkcije iz europskih kazališta. Ovim box-setom postala je dostupna svim zaljubljenicima u operu i onima koji će, možda, upravo zbog ove opere to tek postati.

VIDEO Nepoznati detalji iz života Olivera Dragojevića: Sestre mu preminule prije nego se rodio

Komentara 1

PU
paul-umpe
08:20 09.12.2023.

dosta je on nama predstavljao.ali sta cemo.1 milion glasaca mu je dalo podporu.pamentom dosta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije