Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
20 godina na sceni

Ivana Kindl: Dok se ne osvijesti važnost mentalnog zdravlja i dalje ćemo biti disfunkcionalno društvo

Foto: Nicolas Diamane
1/9
23.02.2023.
u 08:00

Pjevačica je nedavno izdala novi album "Put k sebi" na kojem se nalazi 10 uspješnih singlova, a u svakom od njih glazbenica govori o jednoj svojoj osobnoj priči

Dva desetljeća na glazbenoj sceni Ivana Kindl nedavno je okrunila novim albumom "Put k sebi" za koji kaže da je dosad njezino najosobnije izdanje. Riječ je o kolekciji 10 uspješnih singlova kojima je osvojila zapažena mjesta na domaćim glazbenim listama, a u svakom od njih glazbenica govori o jednoj svojoj osobnoj priči. Ivana  osim o glazbi u javnosti često progovara i o svom privatnom životu te je jedna od, nažalost još uvijek rijetkih, javnih osoba koja se ne libi govoriti o mentalnom zdravlju i svojoj borbi s depresijom. Osim o toj važnoj temi u razgovoru smo se dotakli smo i promjena na sceni u proteklih 20 godina, a Ivana nam je otkrila i što misli o grupi Let 3 nakon koje se digla poprilična prašina nakon pobjede na Dori. 

Dva desetljeća na glazbenoj sceni okrunili ste novim albumom. Je li ovaj album, kao što i sam naslov sugerira, vaše najosobnije izdanje?

Album je najosobniji do sad jer je odraz odrastanja, osvješćivanja. Prolazila sam razna emotivna previranja koja sam pretočila u pjesme pa je tako i rad na albumu potrajao. Stilski je synth electro pop, osim zadnje pjesme koja je čistokrvni funk. U biti, album je kolekcija singlova koje su uspješno kotirale na nacionalnoj ljestvici Hr Top 40. Izašao je u izdanju Universal Hrvatska i ovim putem zahvaljujem svom izdavaču na velikoj podršci, trudu i zalaganju.

Jeste li radeći na ovom albumu uspjeli proniknuti u sebe i istinski pronaći sebe? Tko je zapravo Ivana u dubini svog bića?

Kako i samo ime albuma poručuju - na dobrom sam putu. Smatram da je u životu najvažnije iskonski proniknuti u sebe, naučiti slušati intuiciju, pronaći mir, odbaciti ego kako bi mogli zdravo funkcionirati bez negativnih emocija. Put ka sebi je zapravo najteži put i traje do kraja života. Vrlo sam senzibilna i osjetljiva osoba i morala sam otkriti obrasce preživljavanja u ovom nepravednom svijetu u kojem živimo, a emocije od kojih smo satkani često se zanemaruju.

Na novom albumu surađivali ste s Alenom Križajem s kojim ste 15 godina bili i u ljubavnoj vezi. Kako ste uspjeli nadvladati taj privatan segment i nastaviti dalje profesionalno surađivati s Alenom?

S vremenom smo shvatili da je najbolje da svatko krene dalje svojim putem.

Od početka svoje karijere pa sve do danas ostali ste vjerni svom glazbenom izričaju i niste se puno promijenili. A koliko se promijenila glazbena scena?

Promijenila su se vremena, stiglo je digitalno doba i društvene mreže zbog kojih danas svatko može postati poznat. Prije je bio važan sadržaj i kvaliteta, danas su najbitnije brojke i nastalo je plodno tlo za mediokritete. Puno je novih glazbenika, a premalo smo tržište zato na žalost nemaju svi talenti jednake šanse.

Slažete li se da su glazbenici prije imale puno veći zvjezdani status nego što to imaju danas? I sami ste u jednom od intervjua spomenuli da su uvjeti za izdavanje albuma koje ste vi imali na početku karijere danas nedostižan san mnogih mladih izvođača. Zbog čega je to tako?

Zbog sveopće dostupnosti i društvenih mreža danas svatko može postati 'zvijezda' i tu nastaje kaos. U vrijeme mojih početaka toga nije bilo, a čini mi se da su zato i uvjeti bili bolji. Tu su i natjecateljske glazbene emisije koje iznjedre mnoge pjevače, dogodi se instant slava i zatim pad. Samo oni najustrajniji koje prati sreća imaju šanse da postanu prepoznatljivi. Imamo i rijedak, ali pozitivan primjer pjevača koji je prošao sito i rešeto do uspjeha koji ga sad krasi, a to je Matija Cvek. Tu je i dragi mladi kolega ERIC. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ERIC (@eric.music.official)

Prošle je godine jedna od najemitiranijih pjesama u domaćem eteru pjesama bila “Feel You Close” koju izvodite s našim mladim kantautorom Ericom. Jeste li zadovoljni našim mladim glazbenim snagama? Tko vam je posebno privukao pozornost od novih imena na estradi?

ERIC je izniman mladi glazbenik kojeg cijenim i poštujem od kad se pojavio. Još prije par godina poželjela sam duet s njim i evo nas. Pjesma se odlično vrti na radiju, reakcije su više nego izvrsne i jako sam zadovoljna suradnjom. Od novih imena volim Annu Moor, Pocket Palmu, Porto Morto, Mirnu...

Iza nas je još jedna Dora. Jeste li zadovoljni ishodom?

Pratim Doru svake godine, ali moji favoriti sve do ove godine nisu pobijedili. Let 3 jer imaju sve što treba da ostanu zapaženi. Jedna riječ ih najbolje opisuje - urnebes.

I sami ste u više navrata stali na pozornicu Dore i pokušali izboriti odlazak na Euroviziju. Danas više nemate takvih ambicija ili čekate pravu pjesmu?

Iskreno, nemam ambicija prema Dori i Eurosongu više, iako Eurosong pratim. Veliki je to stres, a stres izbjegavam u svakom pogledu.

 

Gledali smo vas i u nekoliko sezona showa 'Zvijezde pjevaju'. S kojom biste javnom osobom voljeli zapjevati u nekoj od narednih sezona?

Zvijezde pjevaju jako volim raditi jer mi je izazov suočavati se s raznim vokalima i obožavam druženja s kandidatima. Voljela bih mentorirati Ivana Vukušića jer imam osjećaj da bi bili dobar tandem.

Da vam u idućoj sezoni ponude mjesto u žiriju biste li pristali? Smatrate li da je jednostavnije podučavati poznate osobe ili ih ocjenjivati?

Smatram da je jednostavnije ipak podučavati nego kritizirati. Ipak, ne bih imala ništa protiv da se jednom okušam i u ulozi žirija.

U više navrata otvoreno ste progovarali i o svom privatnom životu te borbi za mentalno zdravlje. I sami ste se susreli s depresijom. Je li vam to otvoreno priznanje na bilo koji način utjecalo na razvoj karijere, pozitivno ili negativno? Kako ste danas?

Ekstrovert sam po prirodi i nije mi problem otvoreno progovarati o bitnim temama. Uglavnom sam nailazila na podršku i pozitivne reakcije. Osjećam se bolje i to je najbitnije.

 

Govori li se dovoljno o mentalnom zdravlju danas ili je to još uvijek tabu tema? Kada govorimo konkretno o depresiji imam dojam da se u javnosti često umanjuju njezine stvarne posljedice i da mnogi depresiji poistovjećuju s lošim raspoloženjem s kojim se svi povremeno susrećemo. Kako u takvim okolnostima najefikasnije 'detektirati' problem?

Najveći je problem što ljudi i dalje brkaju depresiju i prolaznu tugu, mnogi još uvijek ne razumiju da je mentalno zdravlje najvažnije da bi funkcionirali u životu. Dok se to skroz ne osvijesti i dalje ćemo biti disfunkcionalno društvo. Iako se danas dosta progovara o tome, još uvijek je nedovoljno da bi se razvila kolektivna svijest. Od emocija smo satkani, a sistem se trudi da nas pretvori u mentalne robove.

VIDEO Let 3 opasno je blizu milijunu: Na službenom kanalu Eurovizije na trećem je mjestu

Ključne riječi

Komentara 1

MM
MMarko657
08:38 23.02.2023.

Koje su reference profesionalne pjevačice da ocijenjuje (dis)funkcionalnost društva? Nismo samo svi izbornici nego smo sad i svi antroplozi/sociolozi? Pjevačica propisuje i terapiju za društvo, e kad još i svi postanemo liječnici... to će sigurno doprinijeti "funkcionalnosti" društva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije