Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLJSKA SERIJA ČOPOR

Istočnoeuropski spektakl o novoj migrantskoj ruti

24.10.2017.
u 14:33

Vizualno dojmljiva serija u kontrastu je s mračnom pričom, kao u Malickovoj 'Tankoj crvenoj liniji': lijepa priroda i užasan čovjek

Dugo smo čekali jednu ozbiljnu europsku dramsku seriju. Ali ne iz Velike Britanije ili skandinavskih zemalja, koje imaju “nos” za dobre priče, nego sa “starog dobrog kontinenta”. Ovih je dana na platformu HBO GO stigla baš takva serija: druga sezona poljskog “Čopora” koji nam je prije dvije godine pokazao filmski potencijal gotovo zaboravljene istočne Europe. Priča je to o graničarima u opakim planinama Bieszczady između Poljske i Ukrajine, inače najpropusnijoj vanjskoj granici EU. Preko te se granice krijumčare ljudi, droga, dijamanti, alkohol, a u drugoj sezoni priča je aktualizirana i sada je to migrantska ruta. Radnja se događa četiri godine poslije završetka prve sezone i sada gledamo još tamniju stranu ovog mjesta. Kako kaže jedan stanovnik planine: “Tamo gdje postoji zlo, mora postojati barem malo dobrote. Ali ne i ovdje, ovdje žive samo vragovi...”

Skrivanje od policije

Bivši zapovjednik graničara Rebrow (Leszek Lichota) sada živi u šumi i skriva se od policije, a tužiteljica Dobosz (Aleksandra Poplawska) mora se vratiti u omraženu planinu Bieszczady zbog stravičnog ubojstva. Naime, u napuštenom hidrantu pronađena su tijela 23 migranta. Rebrow se bori protiv divljine i u kontaktu je sa samo dvoje prijatelja, no sve se mijenja kad mu ilegalna imigrantica upadne u skrovište.

Između dvije sezone jako je promijenio karakter: dok je u prvoj bio čvrsti, ali dobroćudni Slaven koji tu i tamo ispije koju rakiju, sad je šutljivi samotnjak, ima nečeg “prljavoharryjevskog” i opakog u njemu. Tužiteljica je pak rastrgana i nervozna, a utjehu pronalazi u svojim suradnicima s kojima voli leći u krevet. Tu su i momci s pilane, pravi slavenski šverceri i pijandure koji upotpunjuju koloritnu galeriju likova.

Serijom prevladava mračni ambijent, nema humora ni optimizma, priča je duboka, aktualna, ali i spektakularno snimljena. Predivni krajolici divljine u snažnom su kontrastu s rastrganim društvom, kao u Malickovoj “Tankoj crvenoj liniji”: divna priroda i užasni ljudi. Autori su progovorili iskreno pa nije čudo da je još prva sezona postigla nevjerojatan uspjeh. U Poljskoj su je gledatelji ocijenili puno višom ocjenom nego “Igru prijestolja”, a diljem Europe ima vojsku obožavatelja koji su jedva dočekali nastavak.

I Hrvati imaju šansu

Britanski The Guardian opisao je “Čopor” kao veliku dramu dodajući da se nitko u Britaniji ne bi usudio napraviti takvu seriju. Produkciju zato potpisuje HBO, jedina velika TV kuća koja sustavno ulaže u ovaj dio svijeta - na natječaju HBO Adrije nedavno je prošla i jedna hrvatska serija!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije